Nogomet

Bijač: 'Zajedništvo je jedan od razloga zašto hrvatski sport često ostvaruje rezultate iznad svih očekivanja'

hns.family • subota, 25.03.2023.
Bijač: 'Zajedništvo je jedan od razloga zašto hrvatski sport često ostvaruje rezultate iznad svih očekivanja'
Foto: Mario Strmotić/HINA

Vratar hrvatske vaterpolske reprezentacije Marko Bijač dao je intervju za službene stranice Hrvatskog nogometnog saveza...

Kad je u pitanju momčadski sport, sportsku 2022. godinu obilježile su brončana medalja hrvatskih nogometaša na Svjetskom prvenstvu u Kataru i zlato hrvatskih vaterpolista na Europskom prvenstvu u Splitu.

Igraj na Hrvatska - Wales na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Sasvim dovoljno razloga da gost na stranicama HNS-a bude sportaš proslavljeni vratar Barakuda, Marko Bijač.

"I svjetska bronca nogometaša, i naše europsko zlato su povijesni rezultati za oba sporta i nešto na što svi zajedno kao hrvatski sportaši možemo biti iznimno ponosni, pogotovo kad se zna iz kako malene zemlje dolazimo, a koliko se u ostalim zemljama više ulaže u sport. To se pogotovo odnosi na nogomet", kaže Bijač.

Kao hrvatski reprezentativci često jedni drugima putem medija i društvenih mreža čestitate na uspjesima, što je pravi primjer svojevrsne simbioze hrvatskih sportaša.

"Kao što sam spomenuo, Hrvatska je mala zemlja i jedini ispravni način je da se držimo zajedno unatoč tome što dolazimo iz različitih sportova i dijelova Hrvatske. Mislim da je upravo to zajedništvo jedan od razloga zašto hrvatski sport često ostvaruje rezultate koji su iznad svih očekivanja."

Kako si proživljavao nastupe Vatrenih u Kataru?

"Uživao sam u svakom trenutku, moji suigrači u reprezentaciji također. Dečki su nas po tko zna koji put učinili ponosnima i zajedno smo proživljavali predivne trenutke u Kataru."

Koji su ti detalji ostali najupečatljiviji iz Katara?

"Bilo je puno sjajnih i obrana i golova, teško je izdvojiti baš neki trenutak, ali ako moram bio bi to pogodak Petkovića protiv Brazila i jedanaesterci koji su uslijedili nakon toga. To je zaista bilo nešto nezaboravno, naši su nogometaši pokazali ogroman karakter i pobijedili možda najvećeg favorita za zlato."

Vjerojatno si “suosjećao” s tvojim kolegom vratarem Dominikom Livakovićem, koji je briljirao u Kataru?

"Dominik je u Kataru potvrdio da je jedan od najboljih vratara na svijetu i bio je najbolji kad je to bilo najpotrebnije. Po mom mišljenju, bio je velika prevaga na našu stranu koja je uvelike doprinijela ostvarivanju ovog povijesnog rezultata."

Kakav si kao nogometaš? Koja su tvoja iskustva s igranjem nogometa? Kakvi su općenito vaterpolisti nogometaši?

"Moram priznati da sam do 15. ili 16. godine često igrao nogomet i da u tom "uličnom" nogometu čak i nisam bio loš. Međutim, nakon što sam ušao u seniorski vaterpolo morao sam, na žalost, prestati igrati zbog opasnosti od ozljeda. To je i najveći razlog zašto svi moji suigrači izbjegavaju igrati nogomet, budući da smo mi iz "vodenih" sportova još osjetljiviji na ozljede izvan vode."

Za koga navija Marko Bijač? Postoje li neki klubovi u Hrvatskoj i inozemstvu koji su ti posebno dragi?

"Nisam veliki fan nekog kluba, ali mi Dubrovčani smo većinom više vezani uz Hajduk, pa eto, ako moram birati rekao bih da mi je Hajduk nekako najdraži."

Imaš nekog nogometaša koji ti je posebno drag i zašto?

"Izdvojit ću kapetana Vatrenih, Luku Modrića. Naravno da me oduševljava ono što on pruža na terenu, i u klubu, i u reprezentaciji. Luka je sigurno jedan od najboljih veznih igrača u povijesti, ali ono što me još više oduševljava jest koliko je on zapravo ostao skroman, bez i jedne mrlje na svojoj karijeri i mislim da može biti ponos i putokaz svima nama hrvatskim sportašima kako treba predstavljati svoju zemlju."

Autor: Hrvatski nogometni savez/Marko Cvijanović

FOTO: HINA/Mario Strmotić

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!