Ostali sportovi

Antunović: 'Udruženje klubova pri HGK nam je jedina šansa da opstanemo'

Sportnet, Branimir Korać • utorak, 09.05.2023.
Antunović: 'Udruženje klubova pri HGK nam je jedina šansa da opstanemo'
Foto: Pixsell

Odbojkaši Mladosti obranili su titulu prvaka Hrvatske, osvojili svoj 22. trofej najboljih u Lijepoj našoj...

Niska trofeja ovog iznimnog sportskog kolektiva nevjerojatno je velika, jer uz 22 naslova prvaka Hrvatske imaju i 17 naslova prvaka bivše države. Uz to, odbojkaši Mladosti osvojili su 23 puta Kup Hrvatske, ali i osam puta Kup Jugoslavije. Tome pridodajmo i četiri naslova prvaka Srednjeeuropske lige i dobit ćemo toliko pokala koliko malo koji klub na svijetu ima.

Igraj na utakmice Lige prvaka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

A još kada se pridodaju trofeji odbojkašica, jer Mladost je, ne treba to nikada zaboraviti, klub u kojem djeluju paralelno dva iznimno jaka kolektiva, onda i kvadratura školske sportske dvorane postaje premala za pohranu svih tih trofeja. Jer, djevojke su 18 puta osvajale naslov prvakinja Hrvatske, te pet puta bivše države. Kup Hrvatske osvojile su 13 puta, te po jednom osvojile Srednjeeuropsku ligu i naslov prvakinja Europe (1991.) što je i najveći njihov uspjeh.

Direktor ovog ponosnog odbojkaškog diva Darko Antunović na kraju još jedne uspješne sezone, u kojoj su djevojke osvojile dvostruku krunu a odbojkaši se vratili iz ponora 0-2 finalne serije i na kraju osvojili naslov prvaka države, rezonira:

"Moramo biti zadovoljni, jer ovo je samo pokazatelj kakav je klub Mladost. Poznato je, govorili smo više puta o tome, da je Mladost u odnosu na prošlu sezonu ostala bez oba trenera i po pet igračica i igrača koji su bili nositelji igre. Stoga su svi očekivali neki naš pad, prvenstveno rezultatski. Međutim, pokazalo se da taj rad i institucija kakva je Mladost mogu sve nadomjestiti. Dobra je ona stara mladostaška uzrečica, 'Mladost je bila tu i prije nas, i ostat će nakon nas!' To se evidentno pokazalo ove sezone. Kod djevojaka mislim da smo bez ikakvog pretjerivanja bili najbolji u državi, što se na kraju i pokazalo kroz trofeje, dvije godine nisu izgubile utakmicu u Superligi. I u Europi su pokazale puno, ali na kraju smo naišli na jače i budžetom puno, puno izdašnije talijanske klubove. A dečki, oni su posebna priča, izvući se iz takvog ponora, to mu samo najjači..."

Kakvi su planovi za iduću sezonu, hoće li startati kao i u prošloj, s novim igračkim kadrom, novim stručnim stožerom, ili će zadržati postojeći kadar?

"To je pitanje svih pitanja. Nitko sretniji od nas da imamo ekipe koje će u kontinuitetu trajati 4-5 sezona, onda možemo puno toga planirati. Nažalost, situacija je takva da zbog sustava financiranja klubova u Hrvatskoj ne možemo planirati niti iduću sezonu koja starta tek za koji mjesec. Sve je nažalost od danas do sutra. Evo primjera: program javnih potreba u gradu Zagrebu još nije prošao, potpore za vrhunski sport još uvijek nisu došle, potpore koje bi trebali dobiti od države još nisu stigle, a nama to sve diktira kako ćemo iduće sezone izgledati, i u krajnjem slučaju, kako ćemo igrati. Jer, Mladost kao klub, otkako sam ja direktor, a predsjednik Miro Pavlović, je odlučio da će trošiti onoliko koliko ima, da nećemo ulaziti u nikakve druge opcije. Stoga smo ponosni da klub nema nikakvih dugovanja prema nikome, što je možda i neobično kako nam funkcionira vrhunski sport."

Ipak, postoje već neke naznake odlazaka?

"Postoje, točno, ali još je prerano za konkretnije razgovore jer je prvenstvo netom završilo. Lani smo imali još jače sastave, djevojke su bile treće u Kupu CEV, muški igrali finale Srednjeeuropske MEVZA lige, ali nismo ih mogli sve zadržati. Zato jer zbog sustava financiranja teško možemo nešto dugoročnije planirati, pa nam igrači i igračice odlaze u inozemstvo premladi, čak i u klubove u kojima stagniraju, a onda trpi i kompletna odbojka u Hrvatskoj. Najlakše bi bilo potpisati već sada ugovore, podići sadašnjem kadru plaće, jer to zaslužuju, a onda, tijekom sezone, kada presuše sredstva, dići ruke i reći da to ne možemo ispoštovati. Ali, mi tako ne radimo."

Hoće li nedavna inicijativa osnivanja udruženja klubova pri Hrvatskoj gospodarskoj komori donijeti kakav boljitak na planu financiranja?

"Iskreno se nadam, osnivači su najjači klubovi iz pet sportova, međutim to nije inicijativa klubova grada Zagreba, već se nadam da će se tu uključiti i svi klubovi iz države. Jer, to je jedino rješenje, da se donekle regulira klupski sport u Hrvatskoj, jer ovako kako je sada, neizdrživo je i svi su na izdisaju. Tu se još nekako drži nogometni klub Dinamo, no i oni izrazito ovise o rezultatima u Europi i prodaji igrača. Jer, da toga nemaju dvije godine u kontinuitetu, pali bi još na niže grane nego li smo svi mi ostali sada. To udruženje nam je jedina šansa da opstanemo."

FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!