Ostali sportovi

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija porazima zaključila prvi turnir VNL Lige nacija

Sportnet, Petar Jenjić • ponedjeljak, 05.06.2023.
Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija porazima zaključila prvi turnir VNL Lige nacija

Poraze na prvom turniru VNL Lige nacija upisale su hrvatske odbojkašice. Unatoč tome, igračice ističu da je ovo veliko iskustvo za njih i kako turniri budu odmicali, pokazivat će sve više protiv onih najjačih reprezentacija...

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija okončala je porazima 3:0 prvi od tri turnira Lige nacija VNL u japanskoj Nagoji i to redom od Bugarske, Njemačke, Japana i Brazila. Idući turnir za hrvatsku izabranu vrstu na rasporedu je u Brazilu. Trenutno na pretposljednjem 15. mjestu, ispred Koreje.

Igraj na odbojkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Izbornik naše reprezentacije Ferhat Akbas nakon tog prvog turnira je sve rezimirao.

"Turnir je bio dobro iskustvo za naše mlade igračice. Rezultat to ne pokazuje, ali s igrom smo postigli određeni napredak i to je dobar znak, iako su druge ekipe za sada jače i iskusnije od nas. Za svaku se utakmicu pripremamo na najbolji način. Zadovoljan sam odnosom igračica, pokazuju želju za napredovanjem. Rezultat protiv Brazila je bio očekivan, bili su favoriti, ali pogotovo u prvom setu smo ih postavili u nekoliko teških situacija, što je dobro za nas. No, onda smo se, pogotovo u trećem setu, pogubili. Ovo iskustvo želimo iskoristiti već u sljedećem susretu s njima na turniru u Brazilu."

Libero reprezentacije, Izabela Štimac, istaknula je da je u nekim trenucima nedostajalo i malo sreće.

"Zadovoljna sam igrama ekipe, mislim da smo iz utakmice u utakmicu rasle i gradile našu igru. Vidjelo se od početka da nismo dugo igrale zajedno i da nam trebaju utakmice da se posložimo, što se vidjelo u posljednjem susretu s Brazilom. Taj smo susret otvorile odlučno i čvrsto, što se i vidjelo na kraju na rezultatu, bilo je 26:24 i falilo je malo sreće da ode na našu stranu. U posljednjem setu se vidio pad koncentracije."

Korektorica Andrea Mihaljević ističe da mogu parirati najboljim reprezentacijama.

"Rezultatski nismo ostvarile željeni cilj, ali smatram da smo pokazale da možemo u pojedinim trenucima ravnopravno parirati najjačim svjetskim ekipama. Osobno mi je jako žao utakmice s Njemačkom, budući da su dva seta bila na razliku. No, sveukupno nismo nezadovoljne, s obzirom na to da smo u svakoj utakmici igrale bolje nego u prethodnoj. U posljednjem susretu s Brazilom od prvog smo seta jako dobro parirale, ali kasnije je prevladalo njihovo iskustvo igranja u VNL, koji oni igraju godinama, a mi smo tek ove godine ušle u to društvo. Mlada smo ekipa, mislim da smo se sasvim dobro snašle u ovoj konkurenciji, vjerujem da ćemo na sljedećem turniru dati sve od sebe i uzeti neke bodove."

Srednja blokerica Ema Strunjak sličnog je razmišljanja kao i njena kolegica iz reprezentacije.

"Naš prvi turnir VNL nije ispao rezultatski najbolji, ali mislim da će nam ovo iskustvo jako dobro doći u kasnijim susretima i pojedinačno i kolektivno. Ovakvih nam utakmica treba, iz njih možemo puno naučiti. U Brazilu isto neće biti lagano, no ako nastavimo ovako dobro trenirati nadam se i boljim rezultatima. Sada je tjedan dana stanke, a onda putujemo u Brazil, na turnir koji nikako neće biti lagan."

Najiskusnija reprezentativka Martina Šamadan nakon prvog turnira je zaključila da su pokazale da se mogu boriti s najboljima.

"Nažalost, nismo ispunile rezultatska očekivanja, posebno protiv Bugarske, gdje smo pokazale najlošiju igru. Poboljšavale smo se iz susreta u susret, no suparnice su bile prejake za nas u ovom trenutku. Pokazale smo da se znamo boriti i možemo parirati svakome, ako slijedimo plan igre i fokusirane smo. Ovo je bilo veliko iskustvo za sve i sada znamo što možemo očekivati na sljedeća dva turnira."

"Veliko iskustvo za sve nas, s obzirom na to da smo tu prvi put. Igrale smo iz utakmicu u utakmicu sve bolje, a očekujem tako da ćemo nastaviti i na sljedećim turnirima. Organizacija VNL-a je vrhunska, posljednji susret s Brazilom bio je možda i najbolji, prva su dva seta bila neizvjesna i šteta što nijedan nije otišao na našu stranu. Ponosna sam na sve cure i idemo motivirane na idući turnir u Brazil", istaknula je za kraj Karla Antunović.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!