Ostali sportovi

Hrvatski odbojkaši poraženi u Zadru: 'U ovu utakmicu ušli smo nervozno'

Sportnet, Krešimir Milić • ponedjeljak, 12.06.2023.
Hrvatski odbojkaši poraženi u Zadru: 'U ovu utakmicu ušli smo nervozno'
Foto: Pixsell

Bolji su bili Ukrajinci koji imaju četiri pobjede u toliko utakmica Zlatne lige i prvi su u skupini. Hrvatska sljedeću utakmicu igra 14. lipnja protiv Sjeverne Makedonije…

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija nije uspjela nadjačati jaču reprezentaciju Ukrajine u uzvratnom susretu 4. kola skupine B Zlatne europske lige koja je u zadarskom ŠC Višnjik završena rezultatom 3:0 za goste. Uz to što su prva tri kola igrali bez Sedlačeka, Đirlića i Šestana, najiskusnije trojke iz prve postave, dan prije ovog susreta ostali su i bez Petra Višića, organizatora igre koji je odlično odigrao posljednji meč naše reprezentacije u Skopju, gdje smo izgubili tijesno od Makedonije 2:3. Tako je naš izbornik Cedric Enard umjesto Višića stavio libera Hrvoje Pervana na poziciju tehničara, a na libera u zapisnik stavio Filipa Šestana koji se još nije oporavio.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prva dva seta bila su vrlo slična, Ukrajina bi od starta napravila razliku, u prvom setu 5:1, u drugom 4:0 i to su održavali do kraja. Odličnim, jakim servisom, udaljili su naše igrače od mreže, bolje im je funkcionirao i blok, manje su griješili i to je rezultiralo njihovim vodstvom od 2-0 u setovima.

Krajem drugog seta Enard je umjesto Mitrašinovića uveo mladog Gabrijela Cvancigera, a umjesto Marelića Tina Hanžića i već je u tom periodu naša igra izgledala bolje, pa je set završio sa 25:21 Ukrajine, za razliku od 25:17 koliko je bilo u prvom.

"Izgubili smo 3:0 od Ukrajine, po meni jednog od glavnih konkurenata za Final Four Zlatne europske lige. U prvom setu imali smo malu zadršku, no preostala dva vidjela se dobra obrana i napad, krenuli smo bolje servirati i igrati. Misim da smo na dobrom putu napretka. U svakom slučaju puni smo samopouzdanja za Final Four", istaknuo je nakon susreta reprezentativac Tino Hanžić.

Zato je treći set pokazao zašto je odbojka toliko zanimljiva i nepredvidiva igra. Naime, Ukrajinci su pomislili da je nakon 2-0 gotova valjda i cijela utakmica, s čime se naravno nisu složili naši igrači. Ulovili su ritam, ulovio je Enard raspoloženu šestorku koju je tražio dva seta i rezultiralo je to trećim setom koji je cijeli bio u egalu, ali u kojem su naši imali i vodstvo 14:12.

Nažalost s desetkovanim sastavom nije se ipak moglo na kraju i toliko iznenaditi suparnike da bi se osvojio set. U finiš se ušlo s 22:20 Ukrajine, kod 23:20 Enard uzima time out, no suparnici su nam preiskusna momčad da bi propustili vodstvo, pa na kraju osvajaju i taj set sa 25:22.

"U ovu utakmicu ušli smo nervozno. Pritisak nam je bio malo veći jer igramo pred domaćom publikom. Mislim da imamo dosta stvari koje trebamo popraviti i poboljšati. Imamo nekoliko ozljeđenih igrača, no mislim da to nije razlog za poraz. Što više vrijeme ide bit ćemo uigraniji. Nismo još na sto posto, ali do Final Foura ćemo biti", zaključio je reprezentativac Ivan Mihalj.

Pogled na statistiku puno toga otkriva: Hrvatska je imala 1 as servis (uz 16 pogrešaka), i to u prvom setu, a Ukrajinci 4, 2 bloka, također iz prvog seta, suparnici 9, 23 pogreške prema 18 Ukrajine te identičan broj poena u napadu, 39. Ivan Zeljković s 12 poena bio je najučinkovitiji u našim redovima.

Za hrvatsku reprezentaciju igraju: Ante Kulušić, Stipe Perić, Kruno Nikačević, Tino Busak-Vidaković, Bernard Bakonji, Sven Jakopec, Tino Hanžić, Filip Šestan, Hrvoje Pervan, Marino Marelić, Tomislav Mitrašinović, Ivan Mihalj, Ivan Zeljković, Gabrijel Cvanciger. Izbornik reprezentacije je Cedric Enard.

Ovom pobjedom Ukrajina je prva u skupini sa skorom 4-0, druga Belgija i treća Makedonija imaju 2-2, a Hrvatska je na 0-4. Slijedeći susret naši reprezentativci igraju 14. lipnja u 20 sati u ŠC Višnjik protiv Sjeverne Makedonije.

Foto: Pixsell

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!