Ostali sportovi

Hrvatski odbojkaši uvjerljivim porazom završili s nastupom u skupini

Sportnet, Mihaela Bradovski • utorak, 05.09.2023.
Hrvatski odbojkaši uvjerljivim porazom završili s nastupom u skupini
Foto: Zvonko Kucelin/HINA

Na posljednjem Europskom prvenstvu prije dvije godine, Hrvatska je također igrala protiv Slovenije i izgubila 1:3 u osmini finala. Sada, dvije godine kasnije, Hrvatska ima osminu finala osiguranu, doduše ne zna se još s koje pozicije u skupini u nju starta, a Slovenija je i dalje nedodirljiva. Nije niti čudo, na posljednja četiri EP-a tri je puta bila finalist...

I ovoga su puta, u hrvatskoj posljednjoj, petoj utakmici u skupini B u Varni, Slovenci vrlo lako slavili s 3:0 (17, 18, 14) nakon 74 minute igre. Iako, bio je to nekako susret bez velikog naboja, jer Slovenci su sigurno prvi u skupini B, a Hrvati također u krugu četiri prvoplasirane momčadi koje će nastaviti natjecanje u drugom krugu.

Igraj na utakmice EP-a u odbojci na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Krenuo je u prvom setu izbornik hrvatske reprezentacije Cedric Enard bez Sedlačeka u postavi, jednog od hrvatskih ponajboljih igrača na ovom EP, koji se silno potrošio večer prije u velikoj pobjedi protiv Bugara, stavivši u igru Šestana, uz standardne prvotimce Bakonjija, Đirlića, Nikačevića, Mihalja, Hanžića i Zeljkovića. Slovenija je pak od starta pokazala da želi što prije okončati ovaj meč. Nakon hrvatskih 1:0 i 2:1, pokazalo se kasnije, jedinih pozitivnih rezultata u susretu, poveli su suparnici najprije s 10:6, pa 17:10 i 22:12, za konačnih 25:17 nakon 25 minuta igre u prvom setu.

U drugom setu Enard umjesto Mihalja starta na poziciji srednjeg blokera s Perićem, a sredinom seta iz igre izlazi Hanžić, a ulazi Marelić. Sve te promjene ne donose puno u rezultatskom smislu, Slovenija je stalno u vodstvu, pa i taj set odlazi na njenu stranu, nakon 26 minuta igre bilo je 25:18. Ni treći nije bio bitno drugačiji, nekako bez one energije na koju smo navikli od hrvatskih odbojkaša, odradili su i taj posljednji period igre. Slovenija vodi od starta, također s kombiniranim sastavom kao i Hrvatska, na vrlo dominantan način dolazi do kraja trećeg seta s 25:14 za brzu pobjedu od 3:0.

Statistika je debelo na strani pobjednika, u napadu Slovenija 45, a Hrvatska 32 poena, blok 5-3, servis 7-1, prijem servisa 50-41%. Hrvatska je napravila 18 pogrešaka, Slovenija 13. Najučinkovitiji i jedini dvoznamenkasti u hrvatskim redovima Petar Đirlić s 12 poena.

Kapetan je nakon susreta rekao: "Čestitke Sloveniji na pobjedi, od početka do kraja stvarno su dominirali u svim elementima. Mislim da smo mi ušli u susret s malo previše respekta prema njima. Iako to jesu najbolji svjetski individualci, ipak mislim da smo se mogli malo bolje potući s njima. Mi smo svoj cilj osigurali i prije ove utakmice, pa možda i nismo ušli toliko motivirani. Siguran sam da ako se ponovno sastanemo s njima u četvrtfinalu da će to bti skroz druga utakmica. Imamo sada jedan dan odmora više u odnosu na ostale momčadi i sigurno ćemo to iskoristiti na najbolji način da se odmorimo i pripremimo za sljedećeg protivnika iz izraelske skupine D. Pretpostavljam da će to biti ili Portugal ili Turska, momčadi s kojima definitivno možemo igrati kao što smo igrali i s Ukrajincima i Bugarima. Mislim da tko god dođe u osmini finala da se možemo nadati pobjedi, a poslije u četvrtfinalu opet idemo na neku ovako jaku reprezentaciju kao što su Slovenija ili Francuska."

Srednji bloker Stipe Perić koji je odradio dva seta, dodao je: "I više smo nego motivirani boriti se da pokažemo našu kvalitetu na ovom Europskom prvenstvu."

U ranije odigranom susretu B skupine Ukrajina je s 3:2 pobijedila Finsku, nakon što su vodili s 2-0 u setovima, da bi tek na kraju petog seta, s 15:13, nakon četiri meč lopte slavili. Sutra (utorak), posljednjeg dana igranja po skupinama, Slovenija igra protiv Bugarske (19.30), a Ukrajina protiv Španjolske (16.30).

Trenutno je prva Slovenija s 12 bodova, druga je Hrvatska s 8, treća Bugarska sa 6 koliko ima i četvrta Španjolska. Peti su Finci sa 4 boda i pet odigranih susreta, što znači da ne prolaze u drugi krug, dok posljednja Ukrajina još gaji neke nade s 3 boda.

FOTO: HINA/Zvonko KUCELIN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!