Nogomet

Astana ponovno stiže na Maksimir, Dinamo kreće u avanturu Konferencijske lige

Petar Jenjić • četvrtak, 21.09.2023.
Astana ponovno stiže na Maksimir, Dinamo kreće u avanturu Konferencijske lige
Foto: Daniel Kasap/HINA

Dinamo svoju europsku jesen otvara utakmicom protiv starog znanca. Na Maksimir ponovno tiže Astana u sklopu prvog kola grupne faze Konferencijske lige, a Modri će tražiti novi pozitivan rezultat protiv Kazahstanaca...

Pred nogometašima Dinama prvi je nastup u Konferencijskoj ligi, a u prvom kolu na Maksimir stiže kazahstanska Astana s kojom je zagrebačka momčad već igrala ove sezone, ali u drugom pretkolu kvalifikacija za plasman u Ligu prvaka.

Igraj na Dinamo - Astana na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Dinamo je tada pod vodstvom Igora Bišćana bez većih problema odradio dvomeč. U prvom susretu u Zagrebu, hrvatski prvak slavio je s 4:0, a uzvratni dvoboj nije bio odviše dramatična po pitanju prolaska dalje, ali zato jest po pitanju rezultata. Dinamo je slavio s 2:0 te s ukupnih 6:0 prošao dalje.

U Konferencijsku ligu Dinamo je "pao" nakon ispadanja od AEK-a i Sparte Prag, a u odnosu na njihov posljednji međusobni dvoboj nedostaje nekoliko jako važnih igrača koji su u međuvremenu ostvarili inozemne transfere. Dominik Livaković je preselio u Fenerbahče, Luka Ivanušec je novi član Feyenoorda, dok je Josip Šutalo prodan u Ajax.

Posljednje dvije utakmice SuperSport HNL-a Dinamo je stigao do pobjede, prvo u gostima kod Osijeka s 3:2, a zatim i kod kuće protiv Slaven Belupa s 3:0. Vidjelo se kako su kvalitetniji i moćniji protivnik, iako su Farmaceuti imali svojih prilika pa čak i mogli biti ti koji su poveli. Debi je krasnim pogotkom okrunio Gabriel Vidović, a na terenu je posljednje minute proveo i povratnik Arijan Ademi.

U kadru sigurno neće biti Darija Špikića koji će, prema riječima trenera Sergeja Jakirovića sigurno propustiti tri susreta. Probleme s rebrom ima Japanac Takuro Kaneko koji isto tako neće biti u kadru za prvo kolo Konferencijske lige.

Nakon ispadanja Kazahstanci su u pretkolu Europske lige igrali protiv Ludogoreca koji ih je nadigrao u dvije utakmice s ukupnih 6:3. Iako su slavili u prvom dvoboju s 2:1, u uzvratu su izgubili s čak 5:1. Za plasman u Konferencijsku ligu igrali su protiv Partizanija Zorana Zekića te ga izbacili s ukupnih 2:1.

Što se tiče nacionalnog prvenstva, Astana je trenutno na trećem mjestu s 43 osvojena boda nakon 21 odigrane utakmice. Vodeći Ordabasy ima šest bodova više, a drugi Aktobe bod i utakmicu više. U posljednjem susretu uoči dolaska u Zagreb svladala je Tobol na domaćem terenu s 2:1. Zabijali su Demba Darboe i Aleksa Amanović.

Dodajmo i to da će utakmicu suditi Poljak Pawel Raczkowski koji je Dinamu već jednom sudio na Maksimiru. Bilo je to prije četiri godine u susretu trećeg pretkola protiv Ferencvaroša kada je dvoboj završio 1:1, a Mađari postigli dvojben pogodak. Dino Perić očistio je loptu s gol linije nakon udarca Davida Sigera, a suci su smatrali da je prešla cijelim obujmom i priznala gol.

Što su rekli

Sergej Jakirović, trener Dinama: "Ispred nas je prvo kolo i dobro poznati protivnik. Očekujem drugačiju utakmicu, ovoga puta se igra za bodove. Astana će se sigurno željeti pokazati u boljem svjetlu, ali mi želimo pobjedu. Vjerujem da ćemo imati dosta kontinuiranih napada, dosta smo radili na tome i očekujem našu pobjedu. Nema straha, znamo da nikoga ne smijemo podcijeniti. Astana nije toliko loša momčad kao što je to izgledalo u prošlim utakmicama. Moramo biti ozbiljni i koncentrirani."

Josip Čondrić, vratar Astane: "Sigurno je da imamo svoje adute kojima ćemo probati iznenaditi, ali nezahvalno je o tome govoriti. Prije pretkola Lige prvaka stvaralo se ozračje da ćemo proći dalje, a vidjeli ste kako je sve to prošlo. Sada ćemo probati nešto drugačije, svaki nam je bod važan. Dinamo je ozbiljna ekipa i sigurno će nadomjestiti one igrače koji su otišli."

Mjesto, vrijeme, suci

Maksimir, Zagreb, 21:00

Sudac: Pawel Raczkowski (Poljska)

Nedostaju

Dinamo: Špikić, Kaneko (ozljede)

Astana: -

Zadnji susret

U posljednjem međusobnom dvoboju, odigranom početkom kolovoza, Dinamo je slavio u gostima rezultatom 2:0.

Prognoza

Prvi puta ove sezone Dinamo je preskočio Astanu bez prevelikih poteškoća, pokazavši u obje utakmice kvalitetu više. Očekujemo da će večeras slično ponoviti.

FOTO: Daniel Kasap/HINA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!