Ostali sportovi

Odbojkašice Mladosti na turniru u Rumunjskoj hvataju Ligu prvakinja

Sportnet, Branimir Korać • ponedjeljak, 23.10.2023.
Odbojkašice Mladosti na turniru u Rumunjskoj hvataju Ligu prvakinja
Foto: FaH

Odbojkašice Mladosti, aktualne prvakinje Hrvatske i osvajačice Kupa Snježane Ušić, i u ovoj su sezoni startale poput atletičarke stometrašice koja 'ispaljena' iz startnog bloka svom brzinom hita ka cilju...

U domaćoj Superligi trenutno su prve nakon četiri odigrana kola s maksimalnih 8 bodova i skorom 12-0, dakle bez izgubljenog seta. Tek im je Marina Kaštela uspjela doći u jednom setu do 20 poena! Dominacija koja se možda i nije očekivala od ponovno nove Mladosti, karme koja ih prati već odavno. Jer, nakon trofeja i sjajnih partija igračice se teško mogu othrvati unosnijim ponudama inozemnih klubova. Tako su u ljeto Dom odbojke napustile reprezentativke Izabela Štimac, Astrid Popić, Josipa Marković, Klara Perić odlučila je posvetiti se završetku studija, a nema niti Katarine Luketić.

Igraj na odbojkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ali, u Mladosti su već navikli na ta silne promjene uoči početka svake sezone pa se više i ne obaziru na to, a pogotovo ne smanjuju uvijek visoke klupske ambicije, koje se mogu svesti u jednu rečenicu: "S kim god igrali, u kojem god natjecanju, želimo pobijediti, i otići do vrha!"

Dakle, nakon posljednje pobjede nad Rijekom od 3:0 za 64 minute, mladostašice se okreću europskim izazovima. Kod kuće su u prvom kvalifikacijskom turniru izborile nastup i u drugom, završnom, zajedno s belgijskim prvakinjama, ekipom Asterix Avo iz Beverena. Na turniru su još sudjelovale prvakinje Crne Gore Herceg Novi te Gacko, prvakinje BiH.

U prvom susretu ovog završnog kvalifikacijskog turnira, koji se igra u rumunjskom Blaju od 24-26. listopada, mladostašice se ponovno susreću voljom ždrijeba s Asterixom, koji ih je pobijedio s 3:0 (28, 19, 21) u Domu odbojke. Očito nisu morale Zagrepčanke dugo čekati za revanš.

Trener Mladosti, Miodrag Miki Stojaković, stručnjak za mlađe ekipe, uoči 12-satnog puta autobusom, rekao je:

"U posljednja dva tjedna nije se puno toga promijenilo, Asterix je i dalje sjajno posložena ekipa pojačana s odličnim Nizozemkama, protiv koje ćemo morati odigrati jednu od svojih ponajboljih partija. Mi smo u pobjedničkom tonusu, no jedno je ipak domaća Superliga a drugo kvalifikacije za ulazak u najjače europsko natjecanje. Ali, vjerujemo da imamo šanse i da tu spadamo. Ta prva utakmica 24. listopada u 17.00 sati po našem vremenu puno će toga odrediti. Dobro je što igramo s nama ipak poznatim suparnikom, a o tome da je netko slabiji na ovom turniru iluzorno je govoriti."

I još pokoja opservacija o Belgijkama:

"Mislim da je to do sada bila najjača ekipa s kojom se ovaj sastav susreo, igraju izuzetno brzo, koncentrirano, imaju sjajnu tranziciju, odlično se brane i imaju rješenja za lošiji prijem servisa. Ali, nisu nepobjedive..."

A ostatak društva?

"Alba Blaj, ekipa u kojoj igra i naša reprezentativka Lea Deak, ima sedam strankinja, vodi ih izbornik BiH Stevan Ljubičić, i samim domaćinstvom već su istaknule kandidaturu biti među prve dvije ekipe koje će izboriti Ligu prvakinja. Iskusna je to ekipa koje je godinama u europskim natjecanjima, i možda su najozbiljniji sastav na ovom turniru. S njima igramo drugog dana, 25. listopada, a posljednjeg, 26. listopada, protiv ekipe Kralovo Pole iz Brna. Recimo da bi nam to mogao biti, uvjetno rečeno, najslabiji suparnik."

To je ukratko o suparnicama, a što je s vašom ekipom, u kakvom raspoloženju one dočekuju prvi susret?

"Jedva čekaju dokazati se na eurosceni, uzvratiti Belgijkama za poraz, pokazati da je to bio samo naš slabiji dan, iako smo mi zapravo dosta dobro igrali u toj utakmici. Nije da mi nismo imali energiju, nego su suparnice bile na vrhunskom nivou. Taj prvi susret može mnogo toga odrediti u daljnjem tijeku turnira. Ono što je najvažnije, idemo bez pritiska, idemo uživati u vrhunskoj odbojci, idemo se nadigravati. Imamo sjajnu atmosferu u sastavu, obzirom da su domaćim susretim priliku dajem svima, pa se svaka igračica osjeća važnom za ekipu."

S ovog turnira dvije prvoplasirane ekipe stječu pravo igranja u skupinama Lige prvakinja, prvoplasirani ide u skupinu D (Conegliano, Stuttgart i Rzeszow) a drugoplasirani u skupinu E (Lodz, Dnipro i Le Cannet). Ostale natjecanje nastavljaju u 16-ini finala CEV kupa, trećeplasirani protiv Genta a četvrtoplasirani protiv Željezničara iz Lajkovca.

FOTO: Hina/ Dario GRZELJ

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!