Rukomet

Kreće i Hrvatska: Španjolska je težak, ali ne i nepobjediv protivnik

Mihaela Bradovski • petak, 12.01.2024.
Kreće i Hrvatska: Španjolska je težak, ali ne i nepobjediv protivnik
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Hrvatska muška rukometna reprezentacija danas igra susret prvog kola Europskog prvenstva u Njemačkoj, U Mannheimu će se osjećati kao da igra kod kuće...

Kada je Goran Perkovac dolazio na klupu hrvatske reprezentacije, odmah je bez imalo ustručavanja ustvrdio kako Hrvatska ne igra moderno, u napadu je spora, previše se muči, a silnim promjenama igrača prilikom tranzicije iz obrane u napad i obratno, gubi na brzini i fluidnosti.

Igraj na utakmice EP u rukometu na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Pokušalo se to promijeniti, u prvim utakmicama bilo je vidljivo kako to neće ići preko noći, ali sa svakom sljedećom utakmicom Hrvatska je ipak izgledala sve bolje i igrači su sve više prihvaćali i usvajali nove zahtjeve. Je da je riječ o prijateljskim susretima, a oni ne mogu biti mjerilo, Hrvatska je na Croatia kupu imala jako dobrih segmenata i dala je naznake kako bi trebala igrati.

Perkovac je svjestan da je tu još puno prostora za napredak, ne može se samo tako puno toga promijeniti i uskladiti bez obzira što je sada već dovoljno treninga iza igrača pod njegovim vodstvom. No razloga za optimizam ima, ne treba se najavljivati neka čuda i odmah neke vanserijske rezultate, ali ovakva Hrvatska u svakom susretu imat će šanse.

Forma vratara često je kroz povijest bila ključna. Kada je Hrvatska imala raspoloženog vratara koji je lakoćom dolazio na deset plus obrana, imala je i dobar rezultat. No prečesto se događalo da tu izostane podrška i nakon toga su neminovno slijedile kritike kao i razočaranja. Danas Hrvatska ima dvojicu fantastičnih mladih vratara u Mateju Mandiću i Dominiku Kuzmanoviću koji nisu samo budućnost nego i sadašnjost, Filip Ivić izgledao je dobro na Croatia kupu i tu je dosta razloga za optimizam.

Posebno protiv Slovenije izgledala je Hrvatska dobro na obje strane parketa i to je nekakav okvir kako bi trebala izgledati pod vodstvom Perkovca. Cilj je ubrzati igru, svrstati Hrvatsku uz bok reprezentacija koje igraju brz i moderan rukomet, bez pretjerane muke i bezidejnosti u napadu čega smo se nagledali proteklih godina.

Španjolska je dobar ispit za start i s igračke i psihološke strane. Na prošlom Svjetskom prvenstvu Hrvatska je pala na ispitu i izgubila tu prvu utakmicu koja je ujedno bila i utakmica odluke. I ovo je vjerojatno ključna utakmica u borbi za nekakav visok plasman i treba napraviti sve da se Španjolska dobije. Spori i tromi Španjolci sintagma je koja se često koristi, ali se i zaboravlja koliko Španjolska ima opasna i brza krila koja stvaraju velike probleme protivnicima. Obrana je čvrsta, Perez de Vargas je među najboljim vratarima svijeta i u svakom slučaju bit će vrlo zanimljivo i neizvjesno.

Što su rekli

Goran Perkovac, izbornik Hrvatske: "Na svu sreću je pripremni period završen, jedva smo čekali da ovo dođe. Ekipa je spremna, igrači su zdravi, čak i Matej Mandić konkurira za sastav. Problema za sada nema, sve vijesti su pozitivne i sretni smo. Moramo se upustiti u pravu borbu, moramo biti spremni sa svima igrati čvrsto. Ako tako odigramo, imamo šanse protiv svih. Oni su uigrani, poznaju se, imaju iskusnih igrača koji su na okupu, sedam, osam godina. Imaju sjajnog vratara, brzo idu u tranziciju. Kompletna ekipa s puno kvalitete, ali nadam se da ćemo im sutra otkriti nedostatke."

Jordi Ribera, španjolski izbornik: "Prije nekoliko godina počeli smo s izgradnjom ekipe, jer se povuklo više starijih igrača, a došli su neki mlađi, što utječe na izvedbu. Unatoč tome postižemo jako dobre rezultate. "Nikada nas, srećom, ne označuju favoritima, premda se na kraju borimo za odličja. No, ta etiketa nam odgovara, jer nas potiče na borbu i rad. Snaga zajedništva nam, pak, donosi dobre rezultate. Hrvatska je težak protivnik koji će vjerojatno imati veliku podršku navijača u dvorani. Bit će to stoga zahtjevna utakmica, a istovremeno važna."

Mjesto, vrijeme, suci

Mannheim, SAP Arena, 20:30

Suci: Vaclav Horaček, Jiri Novotny (Češka)

Prošli dvoboj

Posljednji službeni susret otišao je na stranu Španjolske u finalu Europskog prvenstva 2020. godine s 22:20. Nakon toga odigrana su još dva susreta, ali u sklopu EHF Eurokupa što su u biti prijateljske utakmice.

Prognoza

Španjolska ulazi u ovaj susret kao favorit, najjači je to par prvog kola, a iako su Španjolci u prednosti, Hrvatska vidi svoju šansu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!