Vodeni sportovi

Barakude u reprizi finala s prošlog Eura nastavljaju put prema obrani naslova

Petar Jenjić • nedjelja, 14.01.2024.
Barakude u reprizi finala s prošlog Eura nastavljaju put prema obrani naslova
Foto: Mario Strmotić/HINA

Hrvatska vaterpolska reprezentacija večeras igra utakmicu polufinala Europskog prvenstva. Protivnik će biti Mađarska u reprizi finalnog dvoboja iz Splita pretprošle godine...

Pred nama je jako bogat sportski dan, a prije rukometa krećemo s vaterpolom. U Zagrebu se igraju polufinalni susreti Europskog prvenstva, a od 18:30 sati gledat ćemo utakmicu između Hrvatske i Mađarske, u reprizi finala prošlog Eura.

Igraj na Hrvatska - Mađarska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U zadnjih pet natjecateljskih utakmica Mađarska je slavila u četiri navrata, ali ona jedna hrvatska pobjeda je, jasno, bila zlata vrijedna. Bilo je to u finalu prošlog Europskog prvenstva iz Splita kada je Hrvatska nakon velike borbe u Spaladium Areni slavila s 10:9 i po drugi puta osvojila naslov najbolje reprezentacije Europe.

U međuvremenu, Mađari su slavili u utakmici Svjetskog kupa rezultatom 13:10, a zadnji put na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki. Barakude su se sučelile s Mađarskom u grupnoj fazi, a naši protivnici upisali su pobjedu od 12:10 te na koncu u finalu protiv Grčke osvojili novo svjetsko zlato.

Iako su na ovo natjecanje stigli u dosta pomlađenom sastavu, gotovo pa i neočekivano su dogurali do polufinala. Svi ih hvale, od njihovih protivnika pa do hrvatskog sadašnjeg hrvatskog izbornika Ivice Tucka, ali i nekadašnjeg Ratka Rudića. Čak 26 medalja imaju s europskih smotri, od čega 13 zlata.

Na ovo prvenstvo krenuli su porazom od Grčke rezultatom 10:8, nakon čega je uslijedila rutinska pobjeda protiv Gruzije 15:11. Nakon toga igrali su protiv Talijana i u cijelom susretu ostavili ih na samo pet postignutih pogodaka (10:5). Nakon velike četvrtfinalne drame protiv Srbije koja je otišla do peteraca, uspjeli su doći do još jedne velike pobjede.

Hrvatska. Nema se puno toga za reći, a da već nije rečeno. Sve je krenulo pobjedom protiv Španjolske nakon peteraca (14:12), uslijedilo je slavlje protiv Francuske s 12:7 te na kraju vjerojatno i najlošije izdanje na ovom turniru. Crna Gora je slavila nakon peteraca s 15:13 i gurnula Barakude na Grčku u četvrtfinalu.

Bilo je i prije jasno da Grci ne leže našoj reprezentaciji, ali nakon usporenijeg prvog poluvremena, u drugom su ubacili u brzinu više. Od zaostatka 6:5 došli su do osam uzastopnih pogodaka, a Grčka je tek na kraju uspjela malo ublažiti poraz. Napokon je proradio i igrač više, Marko Bijač odlično je branio na svoj rođendan, a vjerujemo da će se sve kockice posložiti i večeras za jednu pravu izvedbu.

Što su rekli

Ivica Tucak, hrvatski izbornik: "Mi branimo europsko zlato, svjesni smo toga, igramo dobro i imamo kvalitetu. Sada je na meni da pokušam igračima objasniti da je Mađarska, bez obzira na to što ovdje nije kompletna, i dalje izuzetno jaka, opasna i to je ono što igračima moram jasno dati do znanja. Činjenica da oni ovdje nisu u najjačem sastavu nam ne smije biti u podsvijest jer nas čeka jako teška utakmica protiv protivnika koji igra sjajno i koji je na turniru napravio veliku stvar. Želimo ovdje otići do kraja i uzeti zlatnu medalju."

Zslot Varga, mađarski izbornik: "Mislim da smo protiv Srbije igrali s punim srcem, jako sam ponosan na igrače jer su isporučili čudo na Europskom prvenstvu. Mislim da su sve prognoze ponovno bile protiv nas, ali uspjeli smo ih nadvladati."

Mjesto, vrijeme

Bazen na Savi, 18:30

Forma

Mađarska - Srbija 15:14 (nakon peteraca)
Mađarska - Italija 10:5
Gruzija - Mađarska 11:15
Mađarska - Grčka 8:10
Mađarska - Njemačka 16:10

Hrvatska - Grčka 13:8
Crna Gora - Hrvatska 15:13 (nakon peteraca)
Hrvatska - Francuska 12:7
Španjolska - Hrvatska 12:14 (nakon peteraca)
Hrvatska - SAD 15:12

Zadnji susret

U grupnoj fazi Svjetskog prvenstva prošle sezone Mađarska je slavila rezultatom 12:10, a na koncu otišla i do kraja.

Prognoza

Mađari igraju odlično, mnogi ih hvale, i to s razlogom, ali vjerujemo da njihov put prema najvišem postolju danas završava.

EP 2024., nokaut faza

polufinale

Španjolska7:4Italija
Mađarska8:11Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024., nokaut faza

polufinale

Španjolska7:4Italija
Mađarska8:11Hrvatska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!