Nogomet

Ogiwara o svom izboru: 'Dolazak u Dinamo je početak velikog koraka u karijeri'

Filip Mihoković • srijeda, 17.01.2024.
Ogiwara o svom izboru: 'Dolazak u Dinamo je početak velikog koraka u karijeri'
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Najnovije pojačanje Modrih u zimskom prijelaznom roku je japanski lijevi bek Takuya Ogiwara. Svojom igrom na Svjetskom klupskom prvenstvu zaradio je mnogo ponuda iz europskih klubova, a odabrao je prvaka Hrvatske jer mu pruža najbolju priliku za izboriti poziv u reprezentaciju...

Dinamo Zagreb je predstavio svoje najnovije pojačanje, japanskog lijevog beka Takuyu Ogiwaru, koji je u Zagreb došao iz Urawa Red Diamondsa. Ogiwara je u metropolu stigao s virozom te blagom ozljedom gležnja, a potpisivanje ugovora nije bilo moguće odmah jer se čekalo da Japanci odrede početak prijelaznog roka. Sada je ugovor potpisan, a 24-godišnji Japanac upisao je i prve minute za Dinamo u posljednjoj pripremnoj utakmici u Rovinju protiv Slaska.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ogiwara je upoznat s poviješću zagrebačkog velikana, a jedan od razloga njegova dolaska bila je i prilika da zaigra u Ligi prvaka, prenose Sportske novosti.

"Prvo, znao sam za povijest Dinama, ogromnu tradiciju tog kluba. Itekako mi je bilo poznato da je moj novi klub igrao mnogo puta u Ligi prvaka. Kad se otvorila mogućnost dolaska, vidio sam veliku priliku za svoj nogometni put. Siguran sam da je moj dolazak u Dinamo početak velikog koraka u karijeri. U Dinamu imam mnogo suigrača s velikim nogometnim pedigreom, treneri su odlični, kompletni klub mi se jako sviđa."

Ogiwara je skrenuo pozornost nogometnog svijeta na sebe u susretu Urawa Red Diamondsa protiv Manchester Cityja. Japanski igrač ušao je u igru s klupe u 57. minuti, a u kratkom vremenu demonstrirao je brzinu i okomitost protiv najboljih igrača na svijetu. Nakon susreta, ostao je pod dojmom timske igre Građana:

"Ušao sam na teren kad smo već gubili. Osjetio sam ogromnu razliku, nismo protiv njih imali nikakva šanse. Sjajno su organizirana momčad. Naravno, imaju fenomenalnu individualnu kvalitetu, ali mene je posebno impresionirala baš njihova momčadska igra. Njihova organizacija i disciplina igre su jednostavno na drugoj, višoj razini."

Ovaj talentirani igrač stiže u Dinamo donoseći svježu dinamiku i kvalitetu na već sad višegodišnjoj deficitarnoj poziciji lijevog beka. Osim neupitnog poboljšanja na lijevom beku, dolazak Ogiware daje treneru Sergeju Jakiroviću slobodni prostor da koristi Roberta Ljubičića i Maura Perkovića na njihovim prirodnim pozicijama. Modri se nadaju da je dolaskom Ogiware njihovima brigama za poziciju lijevog beka došao kraj, a Japanac može uskočiti i na desnu stranu ako će to biti potrebno:

"Uglavnom sam igrao na lijevoj strani. Lijevog beka i lijevo krilo. Kad smo igrali u sustavu 3-5-2 igrao sam bočnog lijevo, a po potrebi i desnog beka i desno krilo. Prošle sezone sam igrao preko 50 utakmica, a deset od njih sam igrao na desnoj strani."

Iako je upisao prve minute u pripremnoj utakmici protiv poljskog Slaska, japanski branič ne zna kada će ostvariti službeni debi za Plave iako s gležnjem nema problema:

"Ne znam sad točno kad ćete me vidjeti na terenu. Kad se radi o mom gležnju, sve je u redu. Idem polako. Tek sam se lagano priključio treninzima. Razgovarao sam s trenerom, dogovorili smo se da nećemo žuriti, da sve treba polako."

Ogiwara je drugi Japanac koji se pridružio Dinamu ove sezone, nakon što je to ranije učinio već sad miljenik dinamovaca, Takuro Kaneko. Kaneko se u početku mučio s prilagodbom na zapadnjački način života, prehranu i kulturu, no ubrzo je postao jedan od najboljih igrača u plavome domu. Sada će stečena iskustva moći podijeliti sa sunarodnjakom te mu olakšati proces tranzicije za kojeg Ogiwara nema briga:

"Mislim da je ovo savršena sredina za mene. Imam uz sebe Takura, prevoditelja Kena, moj menadžer je bio sa mnom. Iznimno mi je bitno što su me novi suigrači tako dobro prihvatili. Također, i svi treneri. Znate, meni je dugo bio san igrati u Europi, pa sam se pripremao za to. Naučio sam i engleski, veliko mi je veselje razgovarati sa svakom osobom u Dinamu, od suigrača, preko trenera, liječnika, fizioterapeuta, ekonoma... Uopće ne osjećam nikakav stres kad se radi o boravku u Hrvatskoj. Hrana mi je odlična. I da, naučio sam u ovom kratkom vremenu i nešto hrvatskog jezika. Baš mi je dobro."

Lijevi bek nije još imao priliku susresti se s navijačima Dinama koji ga već slave na društvenim mrežama, a njihovu ljubav i privrženost želi zaslužiti igrom na terenu:

"Nisam imao izravnih susreta s navijačima jer sam tek došao. Čuo sam da su komentari na Kaneka i na moj dolazak pozitivni, ali ne gledam baš društvene mreže. Mislim da će biti najbitnije ono što ću pokazati na terenu, da će moje igre biti poveznica s Dinamovim navijačima. Kad izađem na teren želim navijačima pokazati pravi razlog zbog kojeg sam došao u Dinamo. Ne želim da se vesele samo zato što sam došao."

Osim igranja u Europi, jedan od razloga Ogiwarinog dolaska u Dinamo bila je i mogućnost otvaranja puta do reprezentativnog dresa. Japanac je zaključio da se bliži tom cilju, a nada se da će ga i ispuniti i zaslužiti predstavama za plavi zagrebački dres:

"Igrati za reprezentaciju san je svakog igrača. U zadnje vrijeme osjećam da se približavam tom cilju. No, igranje u reprezentaciji je svakako jedan od razloga što sam odlučio doći u Europu, u Zagreb, u Dinamo. Nadam se i vjerujem da ću igrama u Dinamu doći u konkurenciju za našu nacionalnu vrstu."

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!