Rukomet

Vujović će na klupi Nexea pokušati ponoviti 2016. godinu

Mario Borko • utorak, 26.03.2024.
Vujović će na klupi Nexea pokušati ponoviti 2016. godinu
Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

Pred rukometašima Nexea prva je utakmica doigravanja za četvrtfinale Europske lige, a protivnik je Rhein-Neckar Lowen, dvostruki prvak Njemačke i jednom osvajač ovog natjecanja. Dvorana u Našicama trebala bi biti puna, a Veselin Vujović ima pozitivnog iskustva s Nijemcima...

Nakon što su nedavno uspješno apsolvirane olimpijske kvalifikacije, stigao je novi veliki tjedan za hrvatski rukomet. Pred Zagrebašima je u srijedu ogled protiv Montpelliera u doigravanju za četvrtfinale Lige prvaka, a u utorak našički Nexe u istoj fazi Europske lige ugošćuje njemački Rhein-Neckar Lowen. Pred Našičanima je vrlo težak zadatak, ali vjeruju u pozitivan ishod.

Igraj na Nexe - RN Löwen na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Na klupu Nexea do kraja sezone sjeo je Veselin Vujović. Crnogorac je do sad vodio tri utakmice, upisao je dvije pobjede i poraz od Savehofa u Europskoj ligi, koji je Našičane bacio na treće mjesto i na noge njemačkom klubu. Gromovi su dovođenjem cijenjenog stručnjaka na klupu pokazali dodatnu ambiciju i želju za iskorakom, a njega će biti vrlo teško ostvariti. U domaćem prvenstvu Zagreb dugo nije bio jači, a u Europi će se teško ponoviti plasman na Final Four Europske lige koji je ostvaren prije dvije godine.

Vujović je ugovor potpisao do kraja sezone i od njega se očekuje "instant rezultat", a on za to ima potrebnog iskustva. Upravo je protiv Rhein-Neckar Lowena ostvario najveći uspjeh na klupi Zagreba kad je 2016., nakon poraza u Areni, preokrenuo zaostatak u Njemačkoj i odveo najtrofejniji hrvatski klub u četvrtfinale Lige prvaka, posljednje do danas. Gromovi su u zadnjoj provjeri slavili u gostima protiv Spačve 25:28 što nije rezultat koji ulijeva veliki optimizam, ali ne mora ništa značiti. S istom protivnikom već su igrali prije tri godine u istoj fazi natjecanja. Tada su tijesno poraženi, a njemačka momčad je tada bila u puno boljem stanju nego danas.

Lavovi iz Mannheima u ovoj su sezoni daleko od svog najboljeg izdanja. U Bundesligi su trenutno na 13. mjestu s 20 osvojenih bodova, a puno bolje igre pružaju u Europi. U grupi su završili su drugi iza Nantesa, ali ispred Hannovera koji je domaćem prvenstvu šesti. Sunarodnjake su oba puta pobijedili, a prvo mjesto Nantesu su propustili zbog iznenađujućeg poraza od Gornik Zabrze. U Našice dolaze nakon dva vezana poraza u prvenstvu i ponovo će izlazak iz mini krize tražiti u Europi.

U Lowenu igra povremeni hrvatski reprezentativac i bivši igrač Nexea Halil Jaganjac koji nažalost cijelu karijeru vodi veliku borbu s ozljedama, a zbog posljednje je i dalje van terena. Ivan Martinović će od iduće sezone nositi žuti dres, a pridružit će se plejadi sjajnih igrač poput Jurija Knorra, Davida Spatha, Jannicka Kohlbachera, Niclasa Kirkelokkea i Uwea Gensheimera. Svi spomenuti prijete Gromovima i u Sportskoj dvorani Osnovne škole kralja Tomislava očekuje nas pravi spektakl.

Što su rekli

Veselin Vujović, trener Nexea: "Mislim da ne postoji niti jedna ekipa u Europi koja sa sigurnošću može reći da će pobijediti Rhein–Neckar Lowen. Njihovo gostovanje u Našicama dočekujemo s velikim respektom. Bez obzira na to imamo ogromnu želju i nadamo se da smo sposobni napraviti korak više i pokazati da možemo igrati protiv najjačih europskih momčadi. Želimo ostvariti naš prvi cilj a to je pobjeda u prvoj utakmici u Našicama, a onda ćemo se pripremati za uzvrat u Njemačkoj."

Ante Gadža, igrač Nexea: „Stigli smo do nokaut faze ovog natjecanja i pred nama su velike utakmice. Nadam se da će naša dvorana sutra biti prepuna, stiže nam više nego dobar protivnik i znamo da neće biti nimalo jednostavno. Odradili smo mini ciklus priprema na Zlatiboru, gdje smo se pripremali upravo za ove utakmice i nadam se da ćemo uspjeti ispuniti veći dio onog što smo si zacrtali i da ćemo pred uzvrat u Njemačkoj ostvariti što bolji rezultat."

Mjesto, vrijeme

Našice, Sportska dvorana Osnovne škole kralja Tomislava, 20:45

Nedostaju

Nexe: /

Rhein-Neckar Lowen: Gustav Davidsson

Zadnji susret

Ove dvije momčadi susrele su se u istoj fazi ovog natjecanja prije tri godine. U prvoj utakmici igranoj u Našicama, Nijemci su bili bolji s 25:27. U uzvratnoj utakmici završilo je 27:27, a Lavovi su kasnije zaustavljeni tek u polufinalu.

Prognoza

Nijemci dolaze kao blagi favoriti, ali sve osim njihove pobjede bilo bi veliko iznenađenje. Nexe ne djeluje kao da je u formi koja je potrebna za slavlje nad tako jakim protivnikom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!