Nogomet

Atalanta protiv Juventusa lovi tek drugi trofej u povijesti, prvi u Gasperinijevoj eri

Mario Borko • srijeda, 15.05.2024.
Atalanta protiv Juventusa lovi tek drugi trofej u povijesti, prvi u Gasperinijevoj eri
Foto: EPA

Večeras od 21:00 na Olimpijskom stadionu u Rimu igra se finale Coppa Italije. Snage će, u reprizi od prije tri godine, odmjeriti Atalanta i Juventus. Stara dama želi prekinuti post od tri godine bez trofeja, a La Dea na svoj čeka već 61 godinu...

Sezona je polako na svom izmaku, a to znači da se “dijele“ trofeji. U Italiji, Serie A je već odavno riješena, a večeras ćemo saznati tko će biti osvajač kupa. U finalu Coppa Italije sastaju se Atalanta i Juventus. Isti protivnici su igrali finale i prije tri godine, a tada je s 2:1 uspješnija bila Stara dama. Bio je to, do danas, posljednji trofej za rekordnog osvajača, a četvrti uzastopni poraza u finalu za La Deu.

Igraj na finale Coppa Italije na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ova sezona je za Juventusove standarde izuzetno neuspješna. Stara dama nije ni nastupila u Europi, a u domaćem prvenstvu trenutno se nalazi na tek četvrtom mjestu. Liga prvaka se iduće godine vraća u Torino i to je uz finale Coppa Italije jedina pozitivna vijest za navijače najtrofejnijeg talijanskog kluba. Massimiliano Allegri ima pet naslova prvaka Serie A i četiri osvojena kupa, ali sve je to postigao u prvom mandatu. Ne uspije li poraziti Atalantu bit će mu to treća sezona bez trofeja otkako se vratio na klupu.

Put do finala za Juve nije bio pretjerano težak. Do polufinala je stigao s dvije uvjerljive pobjede, 6:1 protiv Salernitane i 4:0 protiv Frosinonea. Posljednja prepreka prije bio je rimski Lazio. Allegrijeva momčad nadmudrila je Tudorovu u Torinu s 2:0, a na Olimpicu je završilo 2:1 za Biancoceleste što im nije bilo dovoljno da izbore finale.

Juventus je u groznoj formi. U posljednjih 17 utakmica ostvario je samo tri pobjede, a u zadnjih šest, pet puta je remizirao i upisao jedan poraz. Arkadiusz Milik zabio je samo tri gola u prvenstvu, ali je s četiri u kupu prvi strijelac momčadi. Dušan Vlahović je možda i jedina svijetla točka ove ekipe te će puno toga u finalu ovisiti o tome hoće li on biti raspoložen.

Atalanta je od dolaska Gian Pera Gasperinija na klupu napravila nevjerojatne stvari i prometnula se u jednu od najboljih momčadi Serie A. Ta era traje već osam godina, a još uvijek čeka na svoj vrhunac. Četvrtfinale Lige prvaka, dva finala kupa, treće mjesto (najbolje u povijesti) u Serie A. Sve nabrojeno djeluje impresivno za klub takve veličine, ali trofej je ono što nedostaje.

Ove sezone Gasperinijeve trupe imat će dvije prilike. Izborili su finale Europske lige gdje ih čeka Bayer Leverkusen, a ta će utakmica biti puno lakša uspiju li već danas poraziti Juventus u finalu Coppa Italije. Atalanta je svoj jedini kup osvojila u sezoni 1962./63., a od tada je četiri puta zaustavljena u finalu. Uz Juve, kobni su bili Lazio, Fiorentina i Napoli.

La Dea je do finala imala dosta teži put. Sassuolo u osmini finala nije predstavljao preveliki problem, ali pobjeda na San Siru protiv Milana u četvrtfinalu je veliko postignuće. U polufinalu je protivnik bila Fiorentina, a nakon minimalnog, 1:0, poraza u prvoj utakmici, Atalanta je kod kuće razbila Viole s 4:1.

Forma momčadi iz Bergama je sjajna. Tri pobjede za redom, šest u posljednjih sedam utakmica i samo poraza od Liverpoola u zadnjih deset. Za vikend je u Serie A poražena Roma s 2:1, a tom je pobjedom napravljen ogroman korak prema nastupu u Ligi prvaka iduće sezone. Jedini problem moglo bi predstavljati ne igranje Gianluce Scamacce. Talijan je možda trenutno igrač u najboljoj formi, ali neće moći igrati zbog žutih kartona.

Mario Pašalić bi trebao naći svoje mjesto u prvih 11, a bivši hajdukovac lovi svoj drugi trofej u karijeri. Prvi i jedini osvojio je kao igrač Milana, bio je to talijanski Superkup.

Što su rekli

Massimiliano Allegri, trener Juventusa: “Nadam se da ćemo u finalu izgledati puno bolje nego u posljednjoj prvenstvenoj utakmici. Osigurali smo nastup u Ligi prvaka iduće sezone što je i bio naš primarni cilj. U finalu nas očekuje protivnik koji je u sjajnoj formi i koji je izborio finale Europske lige. U finalu su šanse uvijek pedeset-pedeset, moraš iskoristiti svoje prilike i biti svjestan da utakmica ne završava uvijek onako kako želiš.“

Gian Piero Gasperini, trener Atalante: “Uvijek sam mislio da je Coppa Italija trofej kojeg bi s Atalantom mogao osvojiti. Liga prvaka i Serie A su preveliki zalogaj. Ovo je treći puta da smo ovdje. U prva dva navrata nismo uspjeli, ali smo uporni i silno motivirani da ovoga puta odemo do samog kraja. Ove sezone pobjeđivali smo velike ekipe i to nam daje dodatno samopouzdanje.“

Mjesto, vrijeme, sudac

Rim, Olimpico, 21:00 Sudac: Fabio Maresca

Nedostaju

Juventus: -

Atalanta: Gianluca Scamacca

Prošli dvoboj

Oba ovosezonska prvenstvena ogleda završavala su bez pobjednika. U Bergamu je bilo 0:0, a u Torinu 2:2. U posljednjih šest susreta, četiri puta je bilo neriješeno, a u preostala dva svaka je ekipa ostvarila jednu pobjedu.

Prognoza

Ovo je finale i u njemu nema favorita. Ipak Atalanta je u puno boljoj formi i ne pukne li pod pritiskom, njezini bi navijači napokon mogli slaviti trofej.

Coppa Italia

finale

Atalanta0:1Juventus

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Coppa Italia

finale

Atalanta0:1Juventus

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!