Košarka

Celticsi su prvi finalisti konferencije, Dončić svoje Mavse doveo na korak do pobjede u seriji

Mario Borko • četvrtak, 16.05.2024.
Celticsi su prvi finalisti konferencije, Dončić svoje Mavse doveo na korak do pobjede u seriji
Foto: EPA

U noći sa srijede na četvrtak odigrane su dvije utakmice doigravanja NBA lige. Boston Celticsi su se lako obračunali s ozljedama pogođenim Cavaliersima, a Dallas je pobjedom kod Oklahome došao na korak do konferencijskog finala...

Boston Celtics – Cleveland Cavaliers 113:98 (4-1)

Šesti put u posljednjih osam godina Celticsi su izborili finale konferencije. U petoj utakmici, igranoj u TD Gardenu, Boston je bez većih problema završio posao protiv Clevelanda koji je igrao bez nekoliko važnih igrača. Zbog ozljeda izostali su Donovan Mitchell, Jarrett Allen i Caris LeVert.

Igraj na utakmice NBA doigravanja na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

I takvi Cavaliersi su u prvom poluvremenu pružali solidan otpor. Sredinom druge četvrtine bili su u vodstvu, ali do odmora Boston je stvorio prednost od šest razlike. Gosti su nastavak otvorili serijom 5:0, ali tada Kelt postižu 11 uzastopnih poena i odlaze na, do kraja, nedostižnu razliku. Naposljetku je završilo, 113:98.

Najraspoloženiji kod Celticsa bio je Jason Tatum kojem je jedna asistencija nedostajala do triple double učinka. Postigao je 25 poena uz deset skokova i devet asistencija. Al Horford, s 22 koša, 15 skokova i pet asistencija, odigrao je najbolju utakmicu u ovogodišnjem doigravanju

Kod Cavsa se istaknuo Evan Mobley s 33 poena i sedam skokova, Marcus Morris postigao je 25 koševa, a Max Strus 12 uz devet asistencija i sedam skokova.

Cavsi s obzirom na okolnosti mogu biti zadovoljni ovogodišnjim rezultatom. Prvi puta od ere LeBrona Jamesa uspjeli su proći prvu rundu doigravanja, a za nešto više u ovoj seriji ispriječile su se ozljede.

Boston je, kao što smo spomenuli, šesti put u posljednjih osam godina stigao do konferencijskog finala, a vidjet ćemo hoće li drugi puta u toj eri izboriti i veliko NBA finale. Kelti se sada mogu opustiti i mirno čekati protivnika. New York Knicksi trenutno vode 3-2 u seriji protiv Indiana Pacersa i bliže smo tome da 15. puta u povijesti gledamo seriju doigravanja između Knicksa i Celticsa.

Oklahoma City Thunder – Dallas Mavericks 92:104 (2-3)

Nepisano pravilo NBA lige, da u doigravanju bolji napad pobjeđuje bolju obranu i da je učinak najboljih igrača važniji od momčadske igre, ponovno se ukazalo. Još jedna vrlo tijesna utakmica s malo koševa ovoga puta otišla je na stranu Dallasa, a najzaslužniji za to je naravno, Luka Dončić.

Slovenac je ostvario triple-double učinak s 31 poenom, 11 asistencija i deset skokova. Bila je to njegova najbolja utakmica u seriji protiv OKC-a i Mavsi će zahvaljujući njoj za tri dana imati priliku završiti posao u Dallasu.

Oklahoma je dobro krenula u utakmicu i onda je stala. Nakon vodstva 8:2, Dallas radi 9:0 seriju i više ne ispušta vodstvo do samog kraja. Mavsi su na odmor otišli s deset poena prednosti, a tu su prednost sigurno održavali i u drugom dijelu.

Ponovno je velika prednost ostvarena u broju skokova (33:46), posebno napadačkih (25:37), a 40 posto šuta za tri poena, u usporedbi s Oklahominih 25 posto, dodatan je razlog za uvjerljivu, 92:104, pobjedu.

Kyrie Irving opet je bio dobro čuvan. Za 39 minuta zabio je samo 12 poena i upisao četiri asistencije. Kao i u prošloj utakmici iskočio je Derrick Jones s 19 poena, a P. J. Washington je svoji deset, dodao i deset skokova.

Shai Gilgeous-Alexander bio je na svojoj standardnoj razini s 30 poena, osam asistencija i šest skokova. Tercet Holmgren, Williams i Dort su podbacili, nisu na adekvatan način podržali svog najboljeg igrača i Oklahoma tako jednostavno nije mogla doći do pobjede.

Mavsi u noći sa subote na nedjelju imaju meč loptu u svom American Airlines Centru. Još nijedna momčad, u ovoj vrlo izjednačenoj seriji, nije uspjela povezati dvije pobjede, a sad je jasno da će prva koja to uspije biti pobjednik i izboriti finale Zapadne konferencije.

FOTO: EPA/Adam Davis

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!