Ostali sportovi

Zeljković prvak Francuske, ali jedva je dočekao okupljanje reprezentacije: 'To se ne propušta'

Sportnet, Mihaela Bradovski • četvrtak, 16.05.2024.
Zeljković prvak Francuske, ali jedva je dočekao okupljanje reprezentacije: 'To se ne propušta'

Hrvatska odbojkaška reprezentacija priprema se za prvi ovogodišnji turnir koji je očekuje, onaj u Finskoj...

Ivan Zeljković, jedan od naših najiskusnijih odbojkaških reprezentativaca, već u svojoj prvoj inozemnoj sezoni osvojio je još jedan naslov prvaka države, baš kao što je to činio i u Hrvatskoj u dresu Mladosti. S francuskim klubom Saint-Nazaire Atlantique osvojio je naslov prvaka, u gotovo pa filmskoj priči, zapravo kao totalni autsajderi.

Igraj na odbojkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Stvarno nam nitko nije davao puno šansi u play-offu, bili smo otpisani u prvenstvu. U regularnom smo dijelu završili kao sedmi, ali nekako se domogli play-offa i onda kreirali prvoklasno iznenađenje, naslov prvaka protiv Toura. Institucije francuske odbojke. I to klub koji je do prije dvije godine bio drugoligaš", kaže Ivan čija su sjećanja na završnicu francuske lige još uvijek svježa. Skromni Ivan pri tome nije spomenuo da je baš on bio kreator pobjede u polufinalu protiv velikog diva Tourcoinga. U medijima je tada pisalo: "Momčad Nazaire je nastavila impresivan učinak na gostovanjima u doigravanju, nakon što je pobijedila u sva četiri gostovanja. Ivan Zeljković odigrao je kao zamjena s klupe ključnu ulogu u pobjedi, značajno pridonijevši s četiri od devet as servisa momčadi."

Zeljković je dodao: "Imali smo najdužu klupu u ligi i to se na kraju pokazalo presudnim i donijelo prevagu, jer su u finalu nama svi davali tek možda deset posto šansi za konačnu pobjedu."

Sezona se, dakle, neočekivano produžila, no Ivan je ipak na vrijeme stigao na pripreme reprezentacije u Maribor. "To se ne propušta, iskoristio sam tek četiri-pet dana slobodno od posljednje utakmice u Francuskoj do dolaska u Maribor. Po meni sasvim dovoljno. Jedva sam čekao ponovno okupljanje naše reprezentacije."

Tu ga je dočekalo nekoliko novih lica, prvenstveno u stručnom stožeru. "Od igrača jedino mi je mladi Šunjo bio nepoznat, sve ostale znam od ranije. Pomoćnog trenera Ratka Perisa također znam od prije, s njim sam često bio u kontaktu kroz sezonu jer je on veliki dio karijere proveo u Francuskoj, pa smo imali zajedničkih tema. Izbornika Igora Juričića nisam poznavao, ali je ostavio snažan dojam na mene. Vidim da je striktan, ima svoje ideje, puno radimo na usvajanju njegovog sustava igre, da sve bude automatizirano, tako da se ne bavimo u ovom trenutku toliko suparnicima koliko nama samima."

Vjerojatno je razlog tome i što ste kao domaćin Final Foura sredinom lipnja u Osijeku već sigurni sudionici završnice. "Točno, zato se pred prvi turnir u Finskoj gdje u petak igramo s domaćinom, a u subotu protiv Belgije još uvijek više bavimo postavkama naše igre. Ionako Fince znamo s Eura, a Belgijce iz Europske lige, nisu se puno, čini mi se, promijenili. Naš Savez tu radi sjajan posao već nekoliko godina s organiziranjem završnih turnira, to je pomoglo djevojkama i da dođu do Challenger kupa i plasiraju se u Ligu nacija. Nije tajna da je to i naš ovogodišnji prvobitni cilj, kao finalisti Final Foura stječi pravo igranja na Challengeru u Kini, gdje se vadi viza za Ligu nacija", na kraju pred put u Finsku kaže Ivan Zeljković.

Nakon Finske reprezentacija će biti kompletna jer se priključuje i Marko Sedlaček, koji je dobio kraći odmor nakon što je osvojio naslov prvaka Poljske i nastupio u finalu CEV Lige prvaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!