Ostali sportovi

Europske igre od još većeg značaja, bit će glavni kvalifikacijski događaj za Olimpijske igre

HINA, Mihaela Bradovski • četvrtak, 16.05.2024.
Europske igre od još većeg značaja, bit će glavni kvalifikacijski događaj za Olimpijske igre

Europske igre 2027. u Istanbulu poslužit će kao glavni kvalifikacijski događaj za Olimpijske igre u Los Angelesu 2028., izjavio je u četvrtak čelnik Europskih olimpijskih odbora (EOC).

Turski grad bit će domaćin četvrtog izdanja kontinentalnog višesportskog događaja nakon što je Poljska organizirala događaj 2023. s 29 sportova. Datumi Igara 2027. još nisu određeni, ali će se održati negdje u lipnju.

"Mislim da nam Istanbul daje dodatnu, novu priliku za inovacije", rekao je predsjednik EOC-a Spyros Capralos na online konferenciji za novinare.

"Europske igre održavaju se godinu dana prije Olimpijskih igara u Los Angelesu. One će služiti kao kvalifikacije za olimpijske sportove."

Capralos je rekao da više saveza, uključujući i gimnastiku, žele poslati vrhunske sportaše na Europske igre.

Osim Europskih igara postoji još jedan višesportski događaj - Europsko prvenstvo koji obuhvaća vrhunske sportaše iz više sportova, uključujući atletiku, gimnastiku, plivanje i veslanje.

Dodavanje novih sportova Europskim igrama 2027., zajedno s ponudom olimpijskih kvalifikacijskih mjesta, uklapa se u strategiju Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) za povećanje vidljivosti kvalifikacijskih događaja za Igre.

Za Olimpijske igre u Parizu 2024., MOO organizira kvalifikacijsku seriju s dvije etape u svibnju i lipnju za nekoliko sportova s ??više od 150 olimpijskih mjesta u izboru.

MOO je ovaj tjedan rekao da planira proširiti ovaj projekt za buduće Olimpijske igre.

"Na našim Igrama u Istanbulu očekujemo neke od većih sportova koji sudjeluju u sustavu olimpijskih kvalifikacija", rekao je Capralos, koji je također član MOO-a. "Razgovaramo s različitim savezima. Tako da sudjeluju najbolji sportaši."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!