Nogomet

Dalić u 12 sati objavljuje popis za Euro, hoće li biti iznenađenja?

Mario Borko • ponedjeljak, 20.05.2024.
Dalić u 12 sati objavljuje popis za Euro, hoće li biti iznenađenja?
Foto: Damir Senčar/HINA

Još je 25 dana ostalo do otvaranja Europskog prvenstva za Hrvatsku, a Zlatko Dalić će od 12 sati objaviti imena kandidata koji će konkurirati za konačni popis...

Europsko prvenstvo u Njemačkoj bit će sedmo na kojem će nastupiti hrvatska nogometna reprezentacija. Do sad je Hrvatska europsku smotru propustila samo jednom, 2000. godine. Od tada je pet puta za redom nastupala, a u tri je navrata uspješno prolazila skupinu.

Igraj na Europsko prvenstvo na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Za razliku od Svjetskog prvenstva, Hrvatska na Euru još nikada nije došla u borbu za medalje. Dva puta je ispadala u četvrtfinalu, a dva puta u osmini finala. U dva navrata nas je zaustavljao budući prvak Europe, a 2012. smo u skupini bili treći iza kasnijih finalista Španjolske i Italije.

Spomenute reprezentacije i ove su godine smještene u grupu s nama, a dobra je vijest da se od posljednjeg puta format promijenio pa sada sve tri u određenom scenariju mogu proći grupu. Zlatko Dalić danas objavljuje popis kandidata, a na njemu ne bi trebalo biti iznenađenja.

Od vratara bi mjesto na popisu trebali naći Livaković, Ivušić, Labrović i Kotarski, a između posljednje dvojice vodit će se borba za status trećeg vratara. Kotarski je s PAOK-om osvojio grčko prvenstvo i trenutno je u boljoj formi.

Zadnja linija je na prošlom popisu glasila Gvardiol, Stanišić, Vida, Erlić. Ćaleta-Car, Šutalo, Pongračić, Juranović i Sosa. Tu nekih dvojbi nema, Erlić je u nedjelju izašao iz igre zbog ozljede, ali trebao bi biti spreman. Vidjet ćemo hoće li izbornik eventualno na širi popis uvrstiti Bornu Barišića.

Vezna linija je oduvijek naše najjače oružje, a činit će ju Modrić, Kovačić, Brozović, Majer i Mario Pašalić. Nikola Vlašić mogao bi usprkos crnim prognozama ipak biti spreman. Igrač Torina na prošlom Euru zabio je vrlo važan pogodak protiv Škotske, a u turnir je isto ušao ozlijeđen.

Martin Baturina i Luka Sučić trebali bi na svoj prvi Euro. Sučić je briljantno zaključio sezonu u Salzburgu, a ne treba zaboraviti da se radi o brončanom Vatrenom iz Katra. Baturina je isto u vrlo dobroj formi i nakon što je u ožujku propustio okupljanje zbog ozljede sada bi trebao biti spreman.

Napad se od odlaska Marija Mandžukića iz reprezentacije često osporavao, ali ako je suditi po formi izbornik se ne bi trebao brinuti za Euro. Kramarić, Petković, Budimir, Ivanušec i Perišić ne bi trebali biti upitni. Budimir se vratio od ozljede, Perišić je na terenu već dva mjeseca, a Kramariću je vrijeme da postigne prvi pogodak na Europskom prvenstvu.

Riječki dvojac Marko Pjaca i Marco Pašalić bili su dio reprezentacije u prethodna dva ciklusa i s obzirom na deficitarnost krila mogli bi pronaći svoje mjesto među 26.

Mogli bismo nabrajati puno imena koja bi mogla konkurirati, ali teško je za nekog od njih reći da zaslužuju mjesto na popisu ispred gore navedenih. Petar Musa redovno zabija u MLS-u, a Marin Ljubičić imao je dobar završetak sezone u LASK-u. S obzirom na ozljedu koju je imao Budimir ne bi trebalo iznenaditi da se netko od njih dvojice nađe na popisu.

Beljo, Ivanović i Frigan daleko su od reprezentativne forme, a Mislav Oršić od povratka na teren nažalost skuplja samo mrvice. Josip Brekalo s jednim golom u SuperSport HNL-u teško će na svoj drugi Euro.

Od standardnih sumnjivaca možemo spomenuti i Josipa Mišića. Osim Brozovića, Hrvatska nema klasičnog defenzivnog veznog, a Nikola Moro u posljednja dva mjeseca na terenu je proveo manje od 100 minuta.

Izbornik nije sklon iznenađenjima, drži se provjerene formule i poznatih igrača, a s obzirom na rezultate malo tko mu može zamjeriti. Krajnji rok za prijavu sastava je sedmog lipnja, a na popisu može biti 26 imena.

Vatreni se okupljaju 26. svibnja i putuju u Rijeku gdje će na Rujevici odraditi prvi dio priprema. Trećeg lipnja u Rijeci će se odigrati prijateljska utakmica protiv Sjeverne Makedonije, a četiri dana kasnije Hrvatska gostuje kod Portugala.

Baza u Njemačkoj bit će Neuruppin, a prva utakmica na rasporedu je 15. lipnja od 18 sati. Protivnik na Olimpijskom stadionu u Berlinu je Španjolska, reprezentacija protiv koje je Hrvatska zaključila nastup na prošlom Euru.

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!