Nogomet

Wolfsberger i Austria Beč odlučuju o putniku u finale doigravanja za Konferencijsku ligu

Mario Borko • utorak, 21.05.2024.
Wolfsberger i Austria Beč odlučuju o putniku u finale doigravanja za Konferencijsku ligu

Za vikend je odigrano posljednje kolo austrijske Bundeslige, ali prvenstvo nije završeno. Još uvijek je preostalo doigravanje za Konferencijsku ligu gdje Hartberg u finalu čeka pobjednika današnje utakmice između Wolfsbergera i Austrije Beč...

U austrijskoj Bundesligi ove je sezone napokon prekinuta desetogodišnja dominacija Red Bull Salzburga. Bikove je s vrha skinuo Sturm koji je nakon 13 godina po četvrti put u povijesti postao prvak Austrije. Sezona je za većinu klubova gotova, ali austrijska liga je organizirana tako da još uvijek predstoji doigravanje za Konferencijsku ligu.

Igraj na Wolfsberger - Austria Beč na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nakon 22 kola liga se podijelila na Ligu za prvaka i Ligu za ostanak, a sada peti iz Lige za prvaka, Hartberg, razigrava s pobjednikom utakmice između prvog i drugog u Ligi za ostanak. To su Wolfsberger i Austria Beč koji će, čak sedmi puta ove sezone, snage odmjeriti danas od 19 sati, a domaćin je WAC.

Wolfsberger je nakon 22 prvenstvena kola završio na osmom mjestu i ostao četiri boda kratak za ulazak u Ligu za prvaka. U ligi za ostanak stvari su krenule jako loše, WAC je od prvih sedam utakmica pobijedio samo jednu, ali je u posljednje tri skupio maksimalnih devet bodova i tako s prvog mjesta ušao u doigravanje za Konferencijsku ligu.

Doigravanje se igra na jednu utakmicu pa će zahvaljujući tome klub iz Wolfsberga polufinalnu igrati kod kuće. U slučaju da izbori nastup u Europi bilo bi to peti puta u povijesti ovog malog kluba. U njemu je ogroman trag ostavio Nenad Bjelica. Bivši trener Dinama upravo je ovdje stekao afirmaciju uvevši WAC po prvi puta u povijesti u Bundesligu.

Bjelica je kasnije preuzeo Austriju Beč, a upravo će Ljubičasti iz glavnog grada danas gostovati u Wolfsbergu u borbi za ulazak u finale doigravanja. Austria je u Ligi za ostanak završila zbog lošijeg međusobnog omjera protiv gradskog rivala Rapida. Ni Ljubičasti se među “fenjerašima“ nisu najbolje snašli. U deset utakmica ostvarili su samo tri pobjede, a jedna je bila upravo protiv WAC-a.

Austria gotovo redovito nastupa u Europi iako je u prethodne tri sezone samo jednom uspjela izboriti ulazak u skupine europskog natjecanja. Ljubičasti su čak 24 puta bili prvaci države, ali od posljednjeg naslova prošlo je 11 godina.

U šest ovosezonskih susreta uspješniji je bio WAC koji je ostvario tri pobjede. Austria je ostvarila dvije, a obje su bile na gostujućem terenu. U većini utakmica odlučivali su detalji, u dvije je pao crveni karton, a Wolfsberger je u zadnjem susretu u Beču slavio s uvjerljivih 0:4.

Dominik Fitz je u odličnoj formi kod Ljubičastih. Sezonu je zaključio s osam golova i pet asistencija, ali prvi strijelac momčadi ipak je bio Andreas Gruber s 11 golova. Gruber nije u posebno dobroj formi pa je u posljednjih deset utakmica poentirao samo dva puta.

Kod Wolfsbergera najbolji strijelac je Thierno Ballo s 12 golova, a Augustine Boakye je devet golova pridodao i šest asistencija. Obojica u dobroj formi ulaze u ovu utakmicu.

Mjesto, vrijeme, sudac

Wolfsberg, Lavanttal-Arena 19:00

Sudac: Stefan Ebner

Nedostaju

Wolfsberger: Bernhard Zimmermann

Austria Beč: Ziad El Sheiwi, Marko Raguž, Florian Wustinger

Prošli dvoboj

U posljednjem susretu odigranom prije deset dana, WAC je u Beču slavio s 0:4. Austria je ove sezona dva puta napuštala Wolfsberg pobjednički. Ljubičasti su jednom slavili s 1:2, a drugi puta s 0:1.

Prognoza

Wolfsberger je u nešto boljoj formi, ima prednost domaćeg terena i to mu daje malu prednost iako je Austria blagi favorit.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!