Sportnet

Crvena zvezda nakon sedmog uzastopnog naslova prvaka želi i četvrti uzastopni kup

Mario Borko • utorak, 21.05.2024.
Crvena zvezda nakon sedmog uzastopnog naslova prvaka želi i četvrti uzastopni kup
Foto: Pixsell

Večeras je na rasporedu finale kupa Srbije. Od 20:15 u Loznici se sastaju Crvena zvezda i Vojvodina. Crveno-beli osvojili su tri kupa za redom, a posljednjeg je prije njih osvojila upravo Stara dama...

Nacionalna prvenstva bliže se svome kraju. U većini njih pitanje prvaka je riješeno, a neizvjesnost ostaje u kup natjecanjima koja su došla do svoje posljednje faze. U utorak od 20:15 na rasporedu je finale Srpskog kupa, a sastaju se Crvena zvezda i Vojvodina.

Igraj na Crven zvezda - Vojvodina na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Za finale je izabran novoizgrađeni stadion u Loznici koji prima nešto više od osam tisuća navijača. Prethodna tri igrala su se na Marakani, a svaki put je pobjednica bila upravo Zvezda.

Crveno-beli suvereno su osvojili svoj sedmi uzastopni naslov prvaka. Partizan zaostaje 16 bodova, posljednju utakmicu izgubili su upravo protiv najvećeg rivala krajem prošle godine, a niz nepobjedivosti traje 19 susreta. U 2024. Zvezdi je dva boda otkinuo Partizan, a istim se može pohvaliti još jedino Vojvodina.

Najbolji strijelac momčadi je bivši igrač Gorice Cherif Ndiaye, a Guelor Kanga u srpskom prvenstvu ima devet golova i devet asistencija.

Zvezda je do finala kupa došla bez većih problema. U natjecanje se uključila se u osmini finala, a redom je izbacivala Radnički (5:0), Vršac (3:0) i Partizan (2:0). Prošle sezone Crvena zvezda je u finalu s 2:1 pobijedila Čukarički, a ovo je treći puta od sezone 2006./07. da se u finalu sastaje s Vojvodinom. Oba puta je bila uspješnija, a Stara dama ju nije pobijedila osam godina u više od 20 pokušaja.

Vojvodina je standardno u borbi za mjesta koje vode u Europu. Srbija još uvijek ima vrlo snažan koeficijent pa će prvak i drugoplasirani ići u kvalifikacije za ulazak u Ligu prvaka. Stara dama u prvenstvu je peta s dva boda iza Radničkog i jednim iznad Čukaričkog.

Osvajanje kupa od ogromne je važnost za Vojvodinu jer osvajač kupa ide direktno u play-off Europske lige što znači da u najgorem slučaju ima zagarantiran nastup u Konferencijskog ligi. Dakle Stara dama bi ne samo osvojila svoj treći trofej u kupu nego i po prvi puta u povijesti igrala grupnu fazu europskog natjecanja. Ako osvoji Zvezda ta će privilegija pripasti TSC-u koji je siguran treći.

Novosađani su ove sezone rano ispali iz Europe, u prvenstvu nisu briljirali, ali su zato u kupu napravili veliki posao. U prvom kolu Vojvodina je izbacila Novi Sad 1921 (0:2), a u osmini finala Mladost GAT (0:3) koja je isto iz Novog Sada.

Tek u četvrtfinalu Stara je dama igrala izvan svog grada. Kod Čukaričkog je prošla nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (1:1 (3:4)), a u polufinalu Seid Korać donio je 91. minuti veliko slavlje kod Radničkog 1923. Za razliku od Zvezde, Vojvodina je sva kola igrala u gostima, a sada će finale igrati na neutralnom terenu.

Mihailo Ivanović, Dejan Zukić, Aleksa Vukanović i Andrija Radulović svojim učincima vuku ovu momčad. Sva četvorica imaju vrlo lijepe brojke u prvenstvu, a najveću prijetnju Zvezdi bi trebao predstavljati Zukić koji je od svih navedenih u najboljoj formi.

Što su rekli

Vladan Milojević, trener Crvene zvezde: “Vojvodina igra dobro, kompaktno i ima svoje uigrane mehanizme. Nemoguće ju je gledati kroz pojedince jer se prije svega radi o odličnoj momčadi iz koje uvijek iskoči neki pojedinac. Igramo finale kupa i spremni smo na sve scenarije pa i potencijalne jedanaesterce.

Božidar Bandović, trener Vojvodine: “Svjesni smo da možemo ući u povijest. To nam daje određenu dozu pritiska, ali moramo se fokusirati na teren, a ne na rezultat. Vjerujem u svoje igrače i bit ću im podrška i kad naprave grešku. Zvezda je favorit, ali dat ćemo sve od sebe kako bismo ju iznenadili.

Mjesto, vrijeme, sudac

Loznica, Stadion Lagator, 20:15

Sudac: Milan Ilić

Nedostaju

Crvena zvezda: Vladimir Lučić, Miloš Degenek

Vojvodina: Filip Malbašić, Jonathan Bolingi

Prošli dvoboj

Krajem travnja susret odigran u Novom Sadu završio je 0:0. Vojvodina je tim remijem prekinula iz od tri uzastopna poraza protiv Zvezde, a posljednju pobjedu protiv Crveno-belih ostvarila je prije osam godina.

Prognoza

Zvezda je ogroman favorit i sve osim njene pobjede bila bi senzacija.

FOTO - Bane T.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!