Nogomet

Bešiktaš i Trabzonspor u borbi za naslov u turskom kupu

Petar Jenjić • četvrtak, 23.05.2024.
Bešiktaš i Trabzonspor u borbi za naslov u turskom kupu

Večeras je na rasporedu finale turskog kupa između Bešiktaša i Trabzonspora. Ove dvije ekipe zajedno su osvojile 19 trofeja u ovom natjecanju i današnjom pobjedom popravili bi dojam cjelokupne sezone....

Završnica sezone bliži se i u turskim nogometnim ligama, a danas je u Istanbulu na rasporedu finale nacionalnog kupa. S početkom u 19:45, na Ataturkovom olimpijskom stadionu, snage će odmjeriti Bešiktaš i Trabzonspor, a samo jedna ekipa odnijet će sa sobom trofej koji se dijeli od 1962. godine.

Igraj na Bešiktaš - Trabzonspor na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Radi se o dvoboju druge i treće najtrofejnije turske momčadi kada je u pitanju ovo natjecanje. Bešiktaš ima deset osvojenih kupova i još šest odigranih finala. Posljednju titulu osvojio je 2021. godine, a u zadnjih pet finala upisao je svih pet pobjeda. S druge strane, Trabzonspor je devet puta osvojio kup, posljednji 2020. godine, a još šest puta igrao je u finalu.

I dok su Galatasaray i Fenerbahče svijet za sebe po pitanju nacionalnog prvenstva, ostali se bore za svoje mjesto pod turskim Suncem. Ni jedan ni drugi finalist ne mogu biti zadovoljni svojim rezultatima ove sezone i ovaj trofej trebao bi donijeti određenu dozu zadovoljstva.

Trabzonspor će sezonu zaključiti na trećem mjestu ljestvice. Uoči zadnjeg kola ima 64 osvojena boda, šest više od četvrtog Bašakšehira, a čak 32 manje od drugoplasiranog Fenerbahčea. Nakon poraza od Samsunspora početkom svibnja, upisao je tri uzastopne pobjede.

Prvo je slavio u kup utakmici kod Karamguruka s 0:4, zatim kod kuće protiv posljednjeg Istanbulspora s 3:0, da bi u prošlom kolu slavio u gostima kod Bašakšehira s 0:1. Nakon dugotrajne ozljede u kadar momčad vratio se Mislav Oršić koji zadnjih mjesec i pol dana dobiva minute na kapaljku i sigurno se od njega očekuje potpuni povratak forme do početka sljedeće sezone.

S druge strane, Bešiktaš je na petom mjestu s 56 osvojenih bodova, tri više od šeste Kasimpase protiv kojeg će igrati u gostima u posljednjem kolu. Dva boda više od njih ima Bašakšehir koji ima zahtjevnije gostovanje kod Adane Demirspor. Šansa za četvrtu poziciju i dalje postoji, no osvajanjem kupa odagnali bi sve sumnje po pitanju plasmana u Europu.

Početkom mjeseca Bešiktaš je upisao pobjedu protiv Rizespora od 1:0, a zatim istim rezultatom izbacio Ankaragucu iz kupa. Uslijedila su dva remija, prvo u gostima kod Alanyaspora (1:1), a zatim i kod kuće protiv Hatayspora (2:2). U dva međusobna dvoboja ove sezone slavili su domaćini. Prvo je Trabzon bio bolji s 3:0, a zatim Bešiktaš s 3:0.

U prošlom kolu, u kadru Bešiktaša, nije bilo Daniela Amarteyja, Tayfura Bingola, Rachida Ghezzala, Amira Hadžiahmetovića, Ante Rebića, Jacksona Muleke i Bahtijora Zajnutdinova. Dio igrača ozlijeđen je duže vremena, a dio je pod upitnikom. S druge strane, kod Trabzona u kadru prije nekoliko dana nije bilo Huseyina Turkmena i Trezegueta.

Mjesto, vrijeme, suci

Atatürk Olimpiyat, Istanbul, 19:45

Sudac: Ali Sansalan

Nedostaju

Bešiktaš: Zaynutdinov, Rebić, Muleka, Hadžiahmetović, Ghezzal, Bingol, Amartey

Trabzonspor: Turkmen, Trezeguet

Zadnji susret

U utakmici 24. kola, odigranoj početkom veljače, Bešiktaš je na domaćem terenu slavio s 2:0.

Prognoza

Jasno je da finale nosi velik ulog, a s obzirom na rezultate obje ekipe ove sezone, čini nam se da se ništa neće odlučiti nakon 90 minuta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!