Nogomet

Dalić Gvardiola vidi na lijevom boku: 'Njegova energija tu bolje dolazi do izražaja'

Mihaela Bradovski • nedjelja, 26.05.2024.
Dalić Gvardiola vidi na lijevom boku: 'Njegova energija tu bolje dolazi do izražaja'
Foto: Damir Senčar/HINA

Prvenstva su završila ili završavaju i vrijeme je za reprezentaciju. Počinju pripreme za Europsko prvenstvo...

Hrvatska nogometna reprezentacija danas počinje s pripremama za Europsko prvenstvo. Izbornik Zlatko Dalić krenut će s radom s reprezentativcima koji su ranije završili sa sezonom.

Igraj na utakmice Eura 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Danas krećemo s pripremama za Euro, kompletirat ćemo se u hodu i od 3. lipnja bit ćemo svi na okupu. Nadam se da ćemo biti svi zdravi i da neće biti ozljeda. Počinjemo ranije, imamo igrača koji su završili prije tjedan dana pa zato već sada startamo. Nemamo nekih novosti oko ozljeda, opet imamo finalistu Lige prvaka, to je već tradicija."

Dalić će raditi s igračima koji su već sada na raspolaganju i nije razmišljao o tome da poziva igrače s pretpoziva kako bi povećali brojnost na treninzima.

"Kada nekoga pozoveš pa ga vratiš kući, onda su samo drame i traume, pet dana nervoze koja nama ne treba. Imao sam prije Rusije tu situaciju i ne želim si to ponovno dopustiti. Znam da nećemo svi biti na okupu, ali ovako je bolje, lakše je nekoga pozvati naknadno nego nekoga slati kući."

Budimir i Vlašić nisu igrali zboig ozljeda, danas je situacija ipak bolja.

"Budimir je jučer igrao, odmah je zabio i gol, sada ćemo ga dizati na treninzima. Vlašić se oporavlja, on je u stalnom kontaktu s našim liječnicima, ako ne bude mogao sve podnijeti, vratit ćemo ga kući pa ćemo zvati nekog pretpoziva. No nadam se da će biti u redu, već sada je puno bolje."

Sve do sljedećeg vikenda Hrvatska neće biti kompletna.

"Svaki dan se mijenja naš plan, posljednji bi trebali doći Modrić, Brozović i Pašalić koji još imaju utakmice."

Tijekom priprema Hrvatsku očekuiju dvije prijateljske utakmice, protiv Sjeverne Makedonije i Portugala.

"Bit će dvije potpuno drugačije utakmice, protiv Makedonije nećemo biti kompletni, oni koji počnu pripreme to bi trebali odraditi, ali utakmicu protiv Portugala smatram jako važnom. Jak i kvalitetan porotivnik, tu ćemo dobiti neke smjernice što i kako dalje. Imat ćemo pet dana za ispraviti i korigirati što već bude trebalo. Nećemo previše eksperimentirati i mijenjati, šest godina radimo isto, imamo rezultate i nema potrebe za mijenjati previše."

Od mlađih snaga tu su i Luka Sučić i Martin Baturina.

"Nadam se da će imati minutažu i ulogu. Luka Sučić je dvije godine s nama, bio je i u Kataru, imao je problema s ozljedama, ali on je budućnost našeg nogometa, on i Baturina bi trebali biti nositelji, Martin je pokazao i u Dinamu da je prevaga. Moramo razmišljati i o onima mlađima koji su na pretpozivu, da nastave ovako igrati i raditi te da dobiju poziv na jesen. Ovo im je motiv da se nanovo dokazuju."

Što se tiče Joška Gvardiola, Dalić ga više vidi na lijevom boku, na poziciji koju igra u Manchester Cityju.

"Ono jučer više je greška vratara nego Gvardiola, on igra sjajnu sezonu na lijevom boku. I na Euru je debitirao na toj strani. Joško je tu pokazao da igra jako dobro, na stoperu njegova energija i uključivanje u igru ne dolaze toliko do izražaja. Naša početna ideja je da igra na toj poziciji, upoznali smo ga s tom idejom, to što su jučer izgubili je normalno, mora doći pad, ali veseli njegova dobra forma."

Hrvatska je u pravilu jako dobra na SP-u, ali ne toliko dobra na EP-u.

"Na Euru nemamo tako velike uspjehe, nikada nismo nakon grupe prošli prvu utakmicu. Taj prošli Euro nije bio baš najbolji, bilo je sve nekako u krivo, i ta utakmica protiv Španjolske je bila loša 70 minuta. Ne želimo neki veliki pritisak niti sebi niti igračima, ali trebamo dostojno prezentirati Hrvatsku. Dat ćemo sve od sebe da bude konačno malo bolji rezultat."

Ako Gvardiol ide na lijevi bok, tko će na stoperske pozicije?

"Šutalo i Erlić su igrali 4-5 jakih utakmica u paru i bili su jako sigurni i čvrsti. Imali su turbulentnu sezonu, Ajax je imao problema, Erlić ispao iz lige, ali obojica su u reprezentaciji bili na visokom nivou. I Pongračić se jako digao, a ne smijemo zanemariti niti Vidu koji je ponovno u jako dobroj formi. Njegovo iskustvo je kao Lovrenovo u Kataru. Svi imaju ravnopravnu poziciju i vidjet ćemo kroz ove pripreme tko je u kakvom stanju."

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!