Ostali sportovi

Hrvatski parasportaši u posljednja dva tjedna osvojili čak 29 medalja

HINA, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 27.05.2024.
Hrvatski parasportaši u posljednja dva tjedna osvojili čak 29 medalja
Foto: Lana Slivar Dominić/HINA

Čak 29 medalja osvojili su hrvatski parasportaši u posljednjih dva tjedna na svjetskim i europskim prvenstvima u četiri sporta, kazano je novinarskoj konferenciji u prostorijama Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) u Zagrebu.

Iza hrvatskih parasportaša sjajna su dva tjedna tijekom kojih su nastupili na tri europska i jednom svjetskim prvenstvom osvojivši ukupno 29 medalja, pri čemu deset zlata, 13 srebrnih i šest brončanih.

Hrvatski paraatletičari su na Svjetskom prvenstvu u Kobeu osvojili tri medalje (dva srebra i broncu), na Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne u poljskom Sierakowu 13 odličja (sedam zlata, četiri srebra i dvije bronce), na EP u obaranju ruke u Bratislavi 10 medalja (dva zlata, pet srebrnih, tri bronce), te tri medalje na EP-u u parakarateu u Zadru (zlato i dva srebra).

"U proteklim danima postignut je niz lijepih rezultata i plasmana. Sjajne su to vijesti uoči najvećeg natjecanja godine, Paraolimpijskih igara u Parizu. Hrvatska trenuačno ima 17 putnika u pet sportova, a nadamo se oko 20 jer još uvijek traju kvalifikacije," kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić.

Svakako najveće natjecanje je bilo Svjetsko paraatletsko prvenstvo u Kobeu, a zanimljivo, prvi put se dogodilo da se najveći pojedinačni parasportski događaj na svijetu održao iste godine kada su i Paraolimpijske igre. Na SP-u u Kobeu nastupa više od 1.000 atletičara iz 100 zemalja, a Hrvatska je zaključila SP s tri medalje. Ivan Katanušić je osvojio srebrnu medalju u bacanju diska u kategoriji F64, Velimir Šandor je bio drugi u bacanju diska (F52), dok je Luka Baković osvojio broncu u bacanju kugle (F46). Najuspješniji su bili Kinezi sa 33 zlata, 30 srebrnih i 24 brončane medalje.

"Cijela godina je bila čudna, borio sam se s ozljedom, čak sam razmišljao hoću li ići. Na kraju je ispalo super, osvojio sam srebro što je moj najveći uspjeh na svjetskim prvenstvima nakon dvije dosadašnje bronce," kazao je Katanušić koji će u Parizu braniti srebro iz Tokija.

Jedan od najvećih uspjeha u karijeri ostvario je i Velimir Šandor, koji je također bio drugi. Za Šandora je ovo SP imalo dodatnu težinu jer je lovio paraolimpijsku normu za Pariz.

"Moj jedini cilj je bilo uloviti drugo mjesto. Nisam prezadovoljan rezultatom, al najvažnija je bila kvota za Pariz. Da je tebalo 18 bacio bi toliko," kazao je vlasnik dvije paraolimpijske medalje, bronce u Rio de Janeiru 2016. i srebra u Tokiju 2020.

Luka Baković je osvojio broncu u bacanju kugle ostvarivši rezultat karijere.

"Sve je bilo super, jedino malo žalim jer sam do zadnje serije vodio, a na potom sam pao na treće mjesto. Slično je bilo i na zadnjem SP-u kada sam u posljednjoj seriji ostao bez bronce. No sve ću ima vratiti u Parizu," poručio je 25-godišnji Splićanin.

Jedna od junakinja IBSA Europskog prvenstva u kuglanju za slijepe i slabovidne koje je održano u poljskom Sierakowu bila je hrvatska reprezentativka Nermina Mehulić koja je osvojila četiri medalje pri čemu tri zlata i srebro.

Mehulić je slavila u pojedinačnoj konkurenciji u B2 kombinaciji, te B2 singlu, ima i zlato u mix tandemu zajedno sa Ivicom Ferenčićem, te ekipno srebro.

"Još uvijek sam pod tim dojmom, ne mogu vjerovati da sam toliko dobro odradila EP i osvojila četiri medalje. Cijela reprezentacija je sjajna, imamo odlične rezultate. Sve su mi jednako drage, teško je vagati, ali možda ove dvije zlatne koje sam osvojila u pojedinačnoj konkurenciji," poručila je.

Sjajan je bio i Luka Drokan koji je na EP-u obaranju ruke osvojio dva zlata, na lijevu i desnu ruku (-80kg).

"Bilo je fantastično, konkurencija je bila izrazito jaka, svake godine je sve veća. Uskoro slijedi SP-a tako da nemamo vremena za slavlje," kazao je Drokan kojem je velika želja nastupiti na Paraolimpijskim igrama, međutim za sada ovaj sport nije na programu POI.

"To je san svakog sportaša, tako i meni. Dovoljno sam mlad da dočekam da se obaranje ruke uvrsti u program, siguran sam u to," kazao je.

Njegov kolega iz reprezentacije Rudi Antolić osvojio je broncu na desnu u seniorima i srebro na desnu ruku u juniorima (-80kg).

"Iz godine u godinu ovaj sport se razvija," kazao je Antolić koji nastupa u istoj kategoriji kao i Drokan.

"Luka je za sada bolji, no uskoro ću ga pobijediti, možda na svjetskom prvenstvu," kazao je sa smiješkom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!