Automoto

Autoslalom u Prelogu, Puljani pomeli konkurenciju

Miroslav Krpan • utorak, 28.05.2024.
Autoslalom u Prelogu, Puljani pomeli konkurenciju
Foto: Miroslav Krpan

Drugo natjecanje trostrukim slavljem generalke i ekipno u znaku vozača Autokluba Pula- Rovinj, uz nastup 94 vozačice i vozača iz 17 klubova...

Ekipa Autokluba Pula-Rovinj trijumfirala je, u pravom smislu riječi, na drugom natjecanju ovogodišnjeg Prvenstva Republike Hrvatske u autoslalomu, što je uz nastup 94 vozačice i vozača iz 17 klubova održano u Prelogu.

Igraj na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Četvrti je puta domaćin i organizator manifestacije "Autoslalom – Nagrada grada Preloga 2024. – Fletni i stekli" bio Auto karting klub "DS Racing Prelog" pod počasnim pokroviteljstvom preloškog gradonačelnika Ljubomira Kolareka. Bodovano je Državno prvenstvo i Otvoreno prvenstvo Zagreba, a sportsko-tehničku realizator bio je zagrebački Autoklub Delta.

Puljani su jednostavno pomeli konkurenciju, pa i ekipe s četiri puta većim brojem sudionika. Iskusni zagrebački automobilist, višestruki prvak i pobjednik, majstor autoslaloma Hrvoje Belinić, koji već nizom godina brani boje AK Pula-Rovinj i ovog je puta, u svom trofejnom Renault Cliu Cup 2.0, ostvario sve tri najbolje vožnje, od kojih su dvije bolje uzimane za konačni poredak.

U posljednjoj je ostvario i rekordno vrijeme dana 1:01,479 minuta, na stazi dugoj 1.460 metara, s 36 slalom vrata i dva niza čunjeva, raspoređenih u devet sektora. U konačnici bio je za 1,683 sekunde uspješniji od klupskog kolege, još jednog višestrukog državnog prvaka Nenada Damarije (Autobianchi A112 1.4), a da bi uspjeh i pobjedničko postolje bilo kompletirano vozačima jednog kluba pobrinuo se Marin Leš (Citroen AX 1.6) osvojivši treće mjesto ukupnog poretka uz zaostatak 2,171 sekundu za pobjednikom.

Svaki od njih ostvario je pobjedu u svojoj klasi, a u dosadašnja četiri izdanja preloškog autoslaloma znana su samo dvojica ukupnih pobjednika: Nenad Damarija 2021. i 2023. godine, te Hrvoje Belinić 2022. i ove godine. Među prvih deset još je jedan vozač pulskog kluba Domagoj Belinić (Renault 5 GT 1.4 T), na petoj poziciji. Klupskom uspjehu, ovog puta drugim je mjestom među vozačicama, ali i trećim u klasi doprinijela najtrofejnija hrvatska vozačica Iva Damarija.

Uz Nenada Damariju, pobjednika klase Sport do 1.400 ccm, samo je jedan vozač ponovio uspjeh pobjede u klasama s otvorenja sezone u Pisarovini. To je u klasi Serija do 1.799 ccm mladi Fran Kranjac (AMK Zanatlija, Renault Twingo GT), dok su ostale pripale novim pobjednicima: Serija do 1.280 ccm Igor Bogović (AK Dubrava Zagreb, Peugeot 106 1.1), Serija više od 1.800 ccm Marin Petrić (AK Rijeka, Renault Clio RS 2.0), Sport do 1.600 ccm Marin Leš (Pula-Rovinj), Sport više od 1.601 ccm Hrvoje Belinić (Pula-Rovinj).

Organizator je najuspješnijim vozačima grupa Serija i Sport dodijelio posebna priznanja novoustanovljenog "Memorijala Saša Čaklović" u znak sjećanja na nedavno prerano preminulog vozača.

Pobjedu u konkurenciji 23 juniora ponovo je odnio branitelj tog naslova prošlogodišnje sezone, Matej Radovanović (AK Delta, Seat Ibiza 1.8 Tsi SC Cupra), dok je među vozačicama, u prvom nastupu na hrvatskim stazama, pobjedu ostvarila mlada Mađarica Ildiko Hernady (AK Dubrovnik Racing, Mitsubishi Evo VII) s tek 784 tisućinke prednosti ispred Ive Damarija kojoj je preloški nastup bio jedan od rijetkih lošijih natjecateljskih dana.

Ekipno su stopostotnim bodovnim učinkom slavili članovi AK Pula-Rovinj sa 60 bodova, ispred AMK Zanatlija Zagreb s 50 i AK Dubrava s 47 bodova. Uoči nastavka sezone u ukupnom poretku vodeći je Nenad Damarija, dok je ekipa AK Pula-Rovinj preuzela čelnu poziciju ispred Zanatlije i Dubrave.

Sezona PH autoslaloma se nastavlja u Dalmaciji, 8. lipnja "2. Nagradom Grada Ploča-Memorijal Martin i Žara", u organizaciji Autokluba Ploče Racing team.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoOstalo

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!