Ostali sportovi

Tin Srbić u Kopru usavršava i isprobava vježbu za Olimpijske igre

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 29.05.2024.
Tin Srbić u Kopru usavršava i isprobava vježbu za Olimpijske igre
Foto: EPA

Pred gimnastičarima i gimnastičarkama posljednji je Svjetski Challenge kup uoči Olimpijskih igara u Parizu. Domaćin je Koper od četvrtka do nedjelje, a put Slovenije otišlo je pet hrvatskih gimnastičara (Tin Srbić, Filip Ude, Mateo Žugec, Marko Jovičić, Filip Boroša) i četiri gimnastičarke (Tijana Korent, Tina Zelčić, Sara Šulekić, Mila Prpić).

Uz Tina Srbića nastup na Olimpijskim igrama izborio je i Aurel Benović, no Osječanin je nakon duge i naporne sezone odlučio propustiti natjecanje u Kopru – u svojoj dvorani u gradu na Dravi marljivo se priprema za Pariz.

Nakon što je u listopadu prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu izborio Olimpijske igre, Tin Srbić sva natjecanja koristi isključivo kao pripremu za Pariz. Cilj je usavršavanje i isprobavanje vježbe, sam rezultat u drugom je planu.

"Koper je još jedna pripremna stanica za Olimpijske igre. Stanje je dobro, trener Lucian Krce i ja još uvijek dižemo formu s tim vježbama početnih ocjena 6.3 i s onom najjačom 6.6. Ima tu još posla, ali sve ide po nekakvom dobrom planu. Imam još uvijek malih problema s tim elementom Adler 360 stupnjeva koji me muči neko vrijeme, ali to se dogodi i normalno je za gimnastiku da se neki element s te tehničke strane pokvari i onda treba dosta vremena da se to ispravi. Radimo na tome i ide na bolje, ali zbog toga postoji šansa da u Kopru u kvalifikacijama izbacim taj element i napravim vježbu početne ocjene 5.9 ili možda 6.1. U finalu bih definitivno radio sve, možda čak i ovu najtežu vježbu 6.6 pa ćemo vidjeti. Što se zdravlja tiče, sve je super, nemam nikakvih problema i nadam se da će tako i ostati da se možemo normalno pripremati dalje za Pariz."

Filipa Udea nećemo gledati u Parizu, no 37-godišnji Čakovčanin i dalje je silno motiviran. Želi odraditi još jedan olimpijski ciklus, do Los Angelesa 2028. Da je i dalje konkurentan najboljima, pokazao je na nedavno završenoj europskoj smotri gdje je bio peti.

"Forma je dobra, što se tiče zdravlja malo me grlo zeza, promukao sam, nadam se da će do četvrtka to sve biti u redu, nije to ništa strašno. Nije prvi put da u ovakvom stanju nastupam tako da se ne brinem. Očekujem da napravim svoju vježbu i da uđem u finale, a u finalu bih probao još jedanput onu vježbu iz Osijeka s elementom Busnari. Nemam tu što izgubiti, to je samo Challenge kup i lagano pripremam vježbu za sljedeću godinu. Veselim se ovom natjecanju i kako god prođe ja ću biti zadovoljan ako sve napravim bez obzira na mjesto."

Osim Filipa Udea na konju s hvataljkama nastupit će i Mateo Žugec. Varaždinac je u dobroj formi – prije pet dana na Svjetskom kupu u Varni popeo se na pobjedničko postolje, osvojio je broncu. Na parteru će Hrvatsku predstavljati dva gimnastičara: Marko Jovičić iz GK Rijeka te Filip Boroša iz ZTD-a Hrvatski sokol.

Žensku reprezentaciju u Kopru predvodi iskusna Tijana Tkalčec koja će se boriti za finale na preskoku. Čakovčanka je prije pet dana na Svjetskom kupu u Bugarskoj ostala nadomak postolja, završila je četvrta.

"Odmah nakon natjecanja u Varni slijedi i Svjetski kup u Kopru. Meni je to možda malo i prebrzo jer se ne stignem ni toliko odmoriti, ali takav nam je raspored pa ćemo se tome probati prilagoditi. Nadam se da ću u četvrtak odraditi kvalifikacije barem na nivou kao u Varni, a onda se mogu nadati i finalu. A tada je sve moguće jer krećemo svi od nule."

Odlična sezona je iza Tine Zelčić, Zagrepčanka je napravila veliki rezultatski iskorak. Greda je disciplina u kojoj je teško biti konstantan i stabilan, no Zelčić je malo griješila. S trenerom Markom Brezom napravila je odličnu podlogu za pojačavanje vježbe kako bi u narednim godinama bila još konkurentnija najboljim djevojkama.

"Nemam nikakvih zdravstvenih problema i mogu reći da sam spremna. Znam da ako odradim svoju vježbu od početka do kraja bez neke veće greške, da će to biti dovoljno za finale i samim time borbu za medalju. Obzirom da je ovo zadnje natjecanje u ovom dijelu sezone, voljela bih završiti ovu napornu sezonu na što je moguće bolji način i nadam se da ću to uspjeti."

Na dvovisinskim ručama Sara Šulekić pokušat će ponoviti dobru izvedbu koju je pokazala u finalu u Varni. Milu Prpić očekuju nastupi na gredi i parteru.

Kvalifikacije u dvorani Bonafika na rasporedu su u četvrtak i petak od 15.30 do 20 sati. U četvrtak nastupaju Filip Ude i Mateo Žugec na konju s hvataljkama, Filip Boroša i Marko Jovičić na parteru, Tijana Korent na preskoku i Sara Šulekić na dvovisinskim ručama. U petak će se za finale boriti Tin Srbić na preči, Tina Zelčić na gredi, a Mila Prpić osim nastupit će i na parteru i na gredi. Finala se održavaju u subotu i nedjelju od 16 do 19 sati.

FOTO: EPA/ERDEM SAHIN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!