Nogomet

Olympiakos i Fiorentina u Ateni odlučuju o pobjedniku Konferencijske lige

Mihaela Bradovski • srijeda, 29.05.2024.
Olympiakos i Fiorentina u Ateni odlučuju o pobjedniku Konferencijske lige
Foto: EPA

Došli smo do samog kraja natjecanja u Konferencijskoj ligi, a danas ćemo saznati i pobjednika za ovu sezonu. U finalu se sastaju Olympiakos i Fiorentina…

Olympiakos i Fiorentina ušli su u završnu borbu za titulu pobjednika Konferencijske lige. Finalni dvoboj igra se u Ateni, na stadionu AEK-a, a Olympiakos će se osjećati kao kod kuće iako igra na stadionu velikog rivala.

Igraj na utakmice Konferencijske lige na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Olympiakos je prvi put došao do finala nekog od europskih natjecanja, nikada ranije nije uspio otići dalje od četvrtfinala. Tako pamti četvrtfinale Lige prvaka iz 1999. godine kada ga je zaustavio Juventus te četvrtfinale Kupa kupova 1993. godine kada je bolji bio madridski Atletico.

Fiorentina s druge strane ima europski trofej, osvojila je 1961. godine Kup kupova kada je u finalu bila bolja od Rangersa s ukupnih 4:1 uz tri gola Lugija Milana.

Osim tog osvojenog trofeja, Fiorentina je još igrača finale Europskog kupa 1957. godine i tamo je izgubila s 2:0 od madridskog Reala. 1962. godine u finalu Kupa kupova poražena je od madridskog Atletica s ukupnih 4:1, a 1990. godine u finalu Kupa Uefe od Juventusa s ukupnih 3:1.

Posljednje veliko finale igrala je prošle godine upravo u ovom natjecanju, Konferencijskoj ligi. U Pragu je na suprotnoj strani stajao West Ham koji je slavio s 2:1. Pobjedu Englezima donio je Jarrod Bowen golom u 90. minute.

Na putu do finala ove godine Fiorentina je izbacila u nokaut fazi Maccabi iz Haife s ukupnih 5:4, Viktoriju Plzen s 2:0 u produžetku te Club Brugge s ukupnih 4:3. Olympiakos je pak izbacio Ferencvaros s 2:0, Maccabi Tel Aviv nakon produžetaka te Fenerbahče nakon penala i na kraju Aston Villu u svom najboljem izdanju s ukupnih 6:2.

Što su rekli

Jose Luis Mendilibar (Olympiakos): "Naš put do finala ove sezone je podosta sličan onom kojeg sam imao prošle sezone sa Sevillom. Međutim kontekst i momčadi su drugačiji stoga ne treba to uspoređivati. Moramo ostati mirni, bilo bi pogrešno nešto mijenjati u našoj rutini. Ovo je finale, ali moramo mu prići kao što smo prišli ostalim utakmicama."

Vincenzo Italiano, trener Fiorentine: "Finale se mora igrati s vatrom u srcu, moramo dati sve od sebe. Prošla sezona završila je s gorkim okusom, ne želimo to ponoviti. Kao što uvijek govorimo, ne smijemo izgubiti svoj identitet, moramo raditi sve onako kako smo zamislili i dogovorili."

Mjesto, vrijeme, sudac

Atena, OPAP Arena, 21:00

Sudac: Arthur Soares Dias (Portugal)

Nedostaju

Olympiakos: Fadiga, Leidner (ozljede)

Fiorentina: Castrovilli, Sottil (ozljede)

Prošli dvoboj

Ovo je prvi međusobni dvoboj ovih protivnika.

Prognoza

Vrlo zanimljiv dvoboj, kvaliteta je na strani Fiorentine, ali igra se na grčkom tlu.

Konferencijska liga, nokaut faza

finale

Olympiakos1:0 *Fiorentina

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Konferencijska liga, nokaut faza

finale

Olympiakos1:0 *Fiorentina

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!