Nogomet

VAR nije problem, problem su nesposobnjakovići koji ga koriste

Branimir Korać • srijeda, 29.05.2024.
VAR nije problem, problem su nesposobnjakovići koji ga koriste
Foto: EPA

Trebao je biti rješenje, ali unatoč njemu i dalje imamo nevjerojatne i teško objašnjive sudačke odluke. I tu dolazimo do onog da VAR i dalje koriste ljudi i oni donose odluke, na žalost nerijetko pogrešne...

Kada je krenula priča o uvođenju VAR-a u nogomet, govorilo se da je on rješenje za dio problema i da će barem jedan dio sudačkih odluka biti čist i nedvosmislen. Neće više biti repova, oštećenih, nesretnih i nezadovoljnih.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Zvučalo je idealno, ali ako smo nešto u životu mogli naučiti to je da idealno ne postoji, da uvijek postoje problemi i prepreke. U ovom slučaju problem je i dalje taj što je sudac samo dobio priliku još jednom pogledati snimku ili čuti drugo mišljenje. Međutim što ti to vrijedi kada i dalje imamo sive zone u pravilima i svatko neke situacije tumači kako on hoće ili kako mu u tom trenutku odgovara.

Jučerašnji dvoboj kvalifikacija za 2. Bundesligu između Wehena i Regensburga ostavio je u čudu nogometni svijet. Jasno i očito igranje rukom, unatoč pregledavanju snimke, nije dosuđeno kao kazneni udarac. Prtajin je pucao, branič Regensburga ulazi u blok i lopta koja ide u okvir gola, pogađa ga jasno i očito u ruku te se odbija u korner (VIDEO). Očito da očitije ne može biti.

Bilo je to toliko očito igranje rukom da ga je mogao vidjeti i glavni sudac tijekom igre, pogotovo na način na koji se lopta odbila. Stvarno je neobjašnjivo da suci u VAR sobi nisu to vidjeli kao igranje rukom i automatski kazneni udarac. Što je najgore, taj kazneni udarac i eventualni pogodak Wehenu bi donijeli barem produžetke, a ovako je ispao iz lige.

Prije pojave VAR-a suci su morali biti koncentriraniji jer ono što su vidjeli morali su dosuditi u sekundi. To je vraški teško i svi su toga svjesni, jasno je da u takvim situacijama ima i mora biti više pogrešaka, no VAR je bio taj koji je trebao olakšati život svima, smanjiti količinu pogrešaka i izbrisati one repove koji su se znali vući nakon mečeva.

No nismo ih se još uvijek riješili, a razloga je više. Najveći je u tome što svatko interpretira pravila na svoj način. Sporna igranja rukom su najveći problem. Ne da imamo slučajeve da svaki sudac na svoj način interpretira je li bilo kažnjivo igranje rukom ili nije, već se događa da isti sudac za slične situacije donosi različite odluke.

Naravno da je problem u onima koji pregledavaju snimku i odlučuju. Sucima je uglavnom zabranjeno govoriti o suđenju i komentirati svoje odluke, a stvarno bi bilo zanimljivo čuti objašnjenja zašto su donijeli pojedine odluke iako su pregledali snimku iz svih kuteva, a nisu dosudili onako kako je vidio cijeli nogometni svijet.

Uzeli smo za primjer jučerašnji dvoboj između Wehena i Regensburga, ali nije to usamljen slučaj, koliko ste utakmica gledali gdje su očiti prekršaji ili očita igranja rukom okarakterizirana suprotno i nekažnjivo? A s druge strane situacije u kojima je teško navući prekršaj ili ruku, kažnjeni.

VAR je upravo osmišljen i uveden kako bi se takvo što izbjeglo i da se takve stvari ne događaju. On je trebao biti korektiv i pomoć sucima da izbjegnu velike pogreške, odluke budu pravednije i ispravnije. Postoje odluke koje je teško donijeti i koje će uvijek biti dvojbene, jedna strana će ih vidjeti ovako, a druga strana onako, međutim neshvatljivo je da se čiste i očite situacije ne sankcioniraju kako je jedino razumno i ispravno.

VAR se ne koristi u nekim nižim ligama gdje su suci početnici koji se praktički još uče, VAR se koristi u najvišim rangovima natjecanja gdje sude suci koji iza sebe imaju već veliki broj utakmica, da ne govorimo koliko seminara, testiranja, predavanja…Upravo to je nevjerojatno, oni bi trebali donositi odluke bez previše razmišljanja i pametovanja, posebno ovako očite i jasne situacije.

Viđali smo slične nevjerojatne odluke ove sezone i u Italiji i u Engleskoj, sjetite se samo cirkusa u VAR sobi u vrijeme dvoboja između Liverpoola i Tottenhama kada je Liverpool teško oštećen. U Serie A u više navrata ove sezone suspendirani su VAR suci i glavni suci zbog očitih previda. Pitajte Almeriju što misli o VAR-u i odlukama.

Sada se javlja sve više onih koji su za ukidanje VAR-a, u nekim ligama o tome ozbiljno razmišljaju jer smatraju da s njim nisu puno dobili, i dalje se griješi i može se manipulirati jednako kao i bez njega, a ubija onu draž i emociju kada zabijete pogodak, a sudac se hvata za slušalicu.

Ukidanjem VAR-a vraćamo se na staro, na razvlačenje priča o suđenju jer će opet sve ovisiti o tri čovjeka na terenu koji će bez snimke odmah procjenjivati. Jedna stvar se također ne smije zaboraviti. Suci danas i nekada potpuno su se drugačije ponašali na terenu. Danas su ipak opušteniji znajući da im VAR čuva leđa i mogu si dopustiti da ne dosude ništa te čekati hoće li VAR reagirati. Prije nije bilo previše vremena za premišljanje, sekunda-dvije i sviraj ono što si u tom trenutku vidio.

Pitanje je jesu li suci spremni za povratak na staro? Dio onih starih dobro poznatih sudaca koji su tako sudili gotovo cijelu karijeru i bili su cijenjeni, sada se već povukao. Nove generacije sudaca navikle su na VAR i komociju koju im je on pružio. Jesu li oni spremni vratiti se u "rudnik" i početi ponovno "kopati"?

Koje je rješenje? Nema jednostavnog rješenja dok god ne postoji jedinstven kriterij koji vrijedi jednako za sve. Dok god suci donose odluke unutar sive zone kako im se prohtije i za to odgovaraju daleko od očiju javnosti. Kao što nakon utakmice treneri dođu i daju izjave, dopustite i sucima. Neka pogledaju snimku još jednom i objasne zašto su donijeli takvu i takvu odluku. Zašto bi bilo štetno sucima dopustiti da prokomentiraju svoje odluke, da se pokušaju obraniti ili da shvate da su pogriješili? Zar bi to utjecalo na regularnost i broj pogrešaka? Dapače.

Uglavnom, VAR nije loša stvar, ali se nalazi u rukama onih koji ga ne koriste uvijek dobro, pravedno i dosljedno. Netko bi rekao i zlonamjerno, ali za to treba imati dokaze pa ćemo takve tvrdnje preskočiti. No da postoje neshvatljive odluke i situacije, postoje i nitko nas neće uvjeriti da su neke donesene odluke bile ispravne. Uostalom, zašto su suci u svim ligama već toliko puta kažnjavani zbog krivih odluka?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!