Tenis

Petra Martić traži prvu pobjedu protiv Belgijke i treće kolo Roland-Garrosa nakon četiri godine

Mario Borko • četvrtak, 30.05.2024.
Petra Martić traži prvu pobjedu protiv Belgijke i treće kolo Roland-Garrosa nakon četiri godine
Foto: EPA

Hrvatska tenisačica danas će u drugom kolu French Opena snage odmjeriti s Elise Mertens. Belgijka u meč ulazi kao favoritkinja, pobijedila je u sva četiri dosadašnja dvoboja, ali ovo je prvi na zemljanoj podlozi...

Hrvatska je u muškom dijelu ždrijeba ostala bez predstavnika na ovogodišnjem Roland-Garrosu, ali zato u ženskom još uvijek ima tri. Danas će sve tri tenisačice odlučivati o svojoj sudbini, a Petru Martić očekuje susret s 27. igračicom svijeta Elise Mertens.

Igraj na meč Petra Martić – Elise Mertens na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Petra je svoj najveći uspjeh u karijeri postigla upravo u Parizu. Prije pet godina je igrala četvrtfinale, a tamo je u tijesnom meču zaustavljena od kasnije finalistice Markéte Vondroušove. Ove godine situacija je ipak nešto drugačija. Martić još od prvog turnira ove sezone u Aucklandu nije uspjela povezati dvije pobjede.

Prije Pariza pokušala je loviti formu na Challengeru u Parmi, ali i tamo je ispala u drugom kolu. U prvom kolu Roland-Garrosa odigrala je vrlo dobar meč i bez većih problema je sa 6:4, 6:4 svladala Kristinu Mladenović.

Splićanka je trenutno 81. na WTA ljestvici, u siječnju je napunila 33 godine i bliži se završnoj fazi svoje karijere. Ulaskom u drugo kolo ponovila je lanjski uspjeh, a sada će za daljnji iskorak morati preskočiti tenisačicu koju još nikada nije pobijedila.

Mertens je trenutno 27. na svijetu, ali njena igra ne impresionira. Poput hrvatske tenisačice i Belgijka je u najboljoj formi bila još u Australiji. Tamo je stigla do finala u Hobartu, a nakon toga je još samo dva puta uspjela povezati dvije pobjede. U Madridu je ispala odmah na startu, a u Rimu je uspješno prošla jedno kolo.

U prvom kolu French Opena na terenu je provela dva sata i 36 minuta. Argentinka Maria Lourdes Carle zadala joj je mnogo posla iako je Mertens pobjedu ostvarila u dva seta. Belgijka je drugi set dobila u tie breaku, prije toga je spasila pet set lopti, a iskoristila je svoju četvrtu i tako izborila drugo kolo.

Za Mertens je ovo osmi nastup na glavnom turniru u Parizu, svaki put je stigla najmanje do trećeg kola, ali nijednom nije otišla dalje od četvrtog. Inače Belgijka ima četiri Grand Slam naslova u parovima, a za potpuno kolekciju joj nedostaje još samo Roland-Garros.

Ove dvije tenisačice do sad su se sretale četiri puta, svi mečevi bili su igrani na tvrdoj podlozi, a svaki put je uspješnija bila Belgijka. Martić je samo jednom uspjela uzeti set, a prvi meč odigran je još 2018. godine.

Mjesto, vrijeme

Pariz, drugi meč na terenu četiri iza 11 sati

Zadnji susret

Posljednji puta ove dvije tenisačice susrele su se prošle sezone na turniru u Miamiju. Mertens je slavila za sat i 47 minuta sa 6:4, 6:3.

Prognoza

Mertens u ovaj meč ulazi kao velika favoritkinja, ali Martić je već nekoliko puta znala iznenaditi na velikim turnirima i možda u petom meču pronađe pobjedničku formulu.

FOTO: EPA/Rodrigo Jimenez

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!