Automoto

U Buzetu otvorenje nove sezone formule driver

Miroslav Krpan • četvrtak, 30.05.2024.
U Buzetu otvorenje nove sezone formule driver
Foto: Miroslav Krpan

Jubilarno deseto buzetsko izdanje okupit će očekivanih 200 vozačica i vozača iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije...

Sredinom svibnja 2014. godine vrijedna i mlada ekipa oktanskih zanesenjaka, okupljenih u Autoklubu Buzet Autosport, po prvi je puta organizirala jedno novo natjecanje, novu disciplinu auto sporta na ovim našim prostorima. Osmišljena po uzoru na talijanski autoslalom, nazvana formula driver, od tada pa do danas prošla je nizom novih, posebno vozačicama i vozačima privlačnih noviteta, obogaćivana sadržajem i brojem staza na kojima se vozila svih proteklih godina, izuzev pandemijske 2020. godine, izrasla je u najpropulzivniju hrvatsku automobilističku disciplinu.

Te prve utrke održane u Buzetu okupile su 110 vozača, a posebna atrakcija bio je promotivni nastup istarskih legendi automobilizma. Prvotni nositelj organizacije bio je Auto i karting savez Istre, a potom rukovodnu palicu preuzima AK Buzet Autosport, pod čijim se rukovodstvom pripremala i ovogodišnja sezona objedinjena kroz tri standardne utrke na znanim stazama – Buzet, Klek kod Ogulina (25. kolovoza) i Automotodrom Grobnik (10. studenog), dok će druge dvije doživjeti svoj prvijenac – staza na Platku (14. srpnja) i nova destinacija u središnjoj Istri (6. listopada).

Stiglo se do jubilarnog izdanja, desetog, pod nazivom Signum Max Formula Driver – Memorijal Mladen Žulić i Moreno Komar 2024., što se na znanoj europskoj brdskoj stazi od Mosta do Peničića održava 1. i 2. lipnja. Sama staza duga je 4.400 metara, s ciljem kod Konobe Volte, a duž zavojite staze, posebno na ravnim pravcima, postavljeno je deset cik-cak barijera (šikana) koje vrijedi uspješno, punom brzinom mimoići.

Natjecanje se boduje za HAKS Kup FD, te prvenstva Auto i karting lige Zapad HAKS-a i Auto karting saveza Istre u kojem sudjeluje 89 vozačica i vozača iz 26 hrvatskih i pet inozemnih klubova, dok preostalih 110 vozi za Nagradu organizatora, pa se od njih s vremenom očekuje i uključenje u sustavnu bodovnu konkurenciju.

Vozila su raspoređena u osam različitih klasa, dvije serijske, pet sportske pripreme, te zasebno skupina marke Renault Sport. Ove su godine, uz pomoć sponzora, uvedene i dvije novosti, točnije pravilnički ustanovljeni Toni auto junior kup za mlade vozače do 23 godine, te FOG Ladies Cup za vozačice. Po pet najbolje plasiranih ostvarit će, pored počasnih i sponzorskih nagrada, besplatnu kotizaciju nastupa svakog slijedećeg sudjelovanja u sezoni. Drugu će sezonu za redom petorica najbržih u dnevnom programu kroz treći nastup u Top 5 voziti za dodatne bonus bodove.

Naslov prošlogodišnjeg ukupnog prvaka HAKS Kupa brani Talijan Franco Giacomazzi, koji će se brojnim konkurentima suprostaviti s trofejnom i već pomalo legendarnom Lanciom Delta Evo, najuspješniji junior bio je Filip Pavlina (AK Zagorje, Citroen Saxo), a vozačica Slovenka Sanja Paradiž (Suzuki Cultus). Ekipno su, među 48 klubova, trijumfirali članovi AK Pula-Rovinj, ispred AKOK Skok racing 1993 iz Gambetića i AK Buzet Autosporta. Status pobjednika po klasama branit će: Ivan Višković (AMK No Traction Pula), Marin Petrić (AK Rijeka), Nenad Damarija, Marin Leš i Domagoj Belinić (AK Pula-Rovinj), te Austrijanac Dragan Gajić i Talijan Franco Giacomazzi. Na otvorenju jedino nema Gorana Sruka (AK Dubrava), prošle godine pobjednika klase Renault Sport.

Subotnji dan, uz uobičajeni prijem vozača i vozila od 14 do 17 sati u prostorima Tvornice Cimos, upotpunjen je, za Buzet već uobičajenim dodatnim sadržajem. Na dijelu velikog parkirališta Mašimova Škuja, od 9 sati okupljat će se sudionici prateće promo manifestacije Gymkhana Show (driftanje), u kojoj na posebnom poligonu paralelno nastupaju po dva automobila. Jednosatni slobodni treninzi kreću od 11 sati, slijede kvalifikacijske vožnje, dok se polufinalne i finalne očekuju od 17 sati. U 18 sati na istom će se mjestu upriličiti, četvrtu godinu za redom, ceremonijalna dodjela prvih startnih deset brojeva najboljim sudionicima prošlogodišnjeg HAKS Kupa koje će nositi čitavu sezonu.

Nedjelja 2. lipnja je natjecateljski dan. Treninzi su od 8,30 sati, a prva od dvije bodovne utrke starta u 11,15 sati. Proglašenje najuspješnijih očekuje se oko 19 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoOstalo

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!