Ostali sportovi

Troje hrvatskih predstavnika u finalu Challenge kupa u Kopru

Sportnet, Mihaela Bradovski • četvrtak, 30.05.2024.
Troje hrvatskih predstavnika u finalu Challenge kupa u Kopru
Foto: Slobodan Kadić/HGS

Prvog dana kvalifikacija Svjetskog gimnastičkog Challenge kupa u Kopru nastupilo je šestero hrvatskih predstavnika. Do finala su se uspjeli probiti Tijana Korent na preskoku, Sara Šulekić na dvovisinskim ručama i Mateo Žugec na konju s hvataljkama. Bez plasmana među najboljih osam ostali su Filip Ude, Filip Boroša i Marko Jovičić.

Tijana Korent samo je potvrdila dobru formu na preskoku. 35-godišnja Čakovčanka opet je bila blizu svoje već uobičajene razine, a to znači i ocjena oko 13 bodova. U današnjim kvalifikacijama zaradila je 12.875. Od 21 djevojke u kvalifikacijama Korent je završila druga iza Meksikanke Alexe Moreno koja u ovoj disciplini ima svjetsku medalju iz Dohe 2018., a i na Olimpijskim igrama u Tokiju bila je u finalu.

"Da mogu, danas bih potpisala da ovako bude i u finalu. Međutim, to nije moguće jer u subotu se kreće od nule, treba ponovo sve odraditi i nakon toga se nadati najboljem. Dat ću sve od sebe da barem ponovim skokove iz današnjih kvalifikacija, a nakon toga mogu samo čekati."

Finale ženskog preskoka na rasporedu je u subotu od 16.40 sati.

Vrlo dobru vježbu na dvovisinskim ručama odradila je Sara Šulekić. Članica ZTD-a Hrvatski Sokol dobila je ocjenu 13.200 i u trenucima nakon nastupa držala je treću poziciju. Još je dosta djevojaka bilo do kraja pa je Šulekić kvalifikacije pozorno pratila do kraja. Bolje su uspjele biti četiri gimnastičarke pa je Zagrepčanka na kraju završila sedma. Ukrajinka Anna Laščevska bila je najbolja u kvalifikacijama na dvovisinskim ručama s ocjenom 13.650. Finale ove discipline održava se u subotu s početkom oko 18 sati.

31 gimnastičar nastupio je u kvalifikacijama konja s hvataljkama, među njima su i dva hrvatska predstavnika pokušavala ostvariti plasman među najboljih osam. U tome je uspio Mateo Žugec. Nakon trećeg mjesta na Svjetskom kupu u Varni član GK Vindija opet će imati priliku dohvatiti pobjedničko postolje. Žugec je i danas zauzeo treće mjesto s visokom ocjenom 14.450. Varaždinac voli nastupati u ovom slovenskom gradu, prije dvije godine ovdje je ostvario jedinu pobjedu u natjecanjima Svjetskog kupa. Bolji od njega danas su bili samo Jordanac Ahmad Abu Al Soud i Ukrajinac Illija Kovtun.

"Moja najveća ocjena ikad – 14.450. Stvarno sam prezadovoljan i presretan. Nakon bronce u Varni sad sam ušao u finale i opet imam šansu boriti se za medalju. U finalu ću ići jaču vježbu početne ocjene 5.9. Trener i ja se nadamo približno ovakvoj izvedbi te ako tako odradim, moguća je medalja."

Filip Ude nije bio na razini s Europskog prvenstva u Riminiju gdje je završio peti na konju s hvataljkama. Čakovčanin je napravio previše pogrešaka i s ocjenom 12.800 završio 21. Finale konja s hvataljkama na rasporedu je u subotu s početkom oko 17.20 sati. Na parteru priliku su dobili član ZTD-a Hrvatski Sokol Filip Boroša i Marko Jovičić iz GK Rijeka. Boroša je zauzeo 22. mjesto s ocjenom 12.050, a Jovičić je bio 27. s ocjenom 11.200.

U petak, drugog dana kvalifikacija nastupaju Tin Srbić na preči i Tina Zelčić na gredi, a Mila Prpić nastupit će i na gredi i na parteru. Finala se održavaju u subotu i nedjelju od 16 do 19 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!