Ostali sportovi

Hrvatski odbojkaši traže nastavak pobjedničkog puta u Zlatnoj Europskoj ligi

Sportnet, Mihaela Bradovski • četvrtak, 30.05.2024.
Hrvatski odbojkaši traže nastavak pobjedničkog puta u Zlatnoj Europskoj ligi

Nakon dva odigrana turnira Zlatne skupine Europske lige hrvatska muška odbojkaška reprezentacija nalazi se na drugom mjestu (od 12 momčadi) s maksimalnim učinkom od četiri pobjede i set razlikom 12-4. Ispred Hrvatske su samo Česi sa samo jednim izgubljenim setom.

Novi turnir, treći po redu, ujedno i posljednji, po novom sustavu kakav se igra od ove godine, za hrvatsku nacionalnu vrstu odigrat će se – doma. Naime, u Osijeku će ljubitelji odbojke od petka do nedjelje u Gradskom vrtu moći vidjeti zanimljive dvoboje u kojima hrvatska selekcija želi zadržati nepobjedivi niz.

Igraj na utakmice Europske Zlatne lige na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Tako u petak od 19.00 sati Hrvatska igra protiv Sjeverne Makedonije, a u nedjelju 2. lipnja u istom terminu protiv Španjolske.

S Makedoncima se susrela i lani u Zlatnoj Europskoj ligi, i svi su susreti otišli u pet setova, jednom je pobijedila Hrvatska, jednom Sjeverna Makedonija. Sa Španjolcima pak ima pozitivan niz, posljednjih pet susreta u protekle dvije godine otišlo je na hrvatsku stranu, tako da s njihove strane već postoji legenda o nepobjedivim Hrvatima.

Hrvatski su se reprezentativci nakon drugog turnira u Rumunjskoj vratili u Hrvatsku, točnije u Vukovar, gdje su trenirali ovaj tjedan do osječkih utakmica. Jedan od najiskusnijih hrtvatskih reprezentativaca, iako je tek 1996. godište, srednji bloker Krunoslav Nikačević, pred posljednji turnir u ovoj fazi Europske lige kaže:

"Odlična je atmosfera u momčadi, svi smo pozitivno nabrijani na ove utakmice što slijede, jer će nam to biti sjajna priprema za Final Four."

Hrvatska reprezentacija je kao domaćin Final Foura u Osijeku 15. i 16. lipnja, svakako sudionik završnice Zlatne skupine Europske lige, no to ih nije nimalo spriječilo da i bez te sigurnosti posao na utakmicama odrade maksimalno.

"Novi je izbornik, ima tu i novih igrača, i svima nam je bilo stalo da sve to dobro krene od početka. Nismo imali presiju rezultata, ali rezultat je došao kao posljedica dobrog rada i mirnoće i koncentracije koju smo imali tijekom oba turnira. Neću reći da se nismo nadali ovakvom učinku, ali ipak mogu reći da smo svi ugodno iznenađeni kako to sve izgleda nakon tako rane faze priprema."

Mirnoća kojom plijeni cijela momčad doista je vidna, uostalom, vidi se to i na rezultatu, jer su sve susrete na razliku dobili, nije bilo oscilacija u finišu setova.

"Iako ima novih igrača u reprezentaciji, ipak je tu i dosta nas koji smo godinama zajedno i koji se dobro poznajemo. Još kada se poklopilo i da je stigao studiozan trener koji sve to dobro ukomponira, s našim domaćim stručnim stožerom, onda se cijela atmosfera podigne na jednu višu razinu."

Makedonci do sada imaju skor 1-3, Španjolci 2-2, dakle, Hrvatska bi po rejtingu, a i kao domaćin, trebala biti favorit u oba susreta.

"Nadamo se da je tako, iako se ne zamaramo time. Uostalom, igrali smo s Belgijancima kod njih doma, s Rumunjima u gostima, pa smo pobijedili, Fince koje također nismo nikada svladali do tada… Dakle, jedno je statistika, a drugo izvedba na terenu. Svi se nadamo nastavku pobjedničkog niza, da održimo dobru atmosferu pred skorašnji Final Four do kojega ćemo još zasigurno malo poraditi na našoj igri", reći će Krunoslav Nikačević koji je prošlu sezonu odigrao u talijanskoj A2 ligi, za momčad Abba Pineto.

"Bila je dosta turbulentna sezona, klub je promijenio pet stranaca, jedino sam ja ostao od početka, trenera… No, u svakom slučaju, jedno novo, dobro iskustvo. Ne ostajem tamo i dogodine, selim u drugu zemlju i u najviši rang natjecanja, u ambiciozan klub gdje ću imati i svoje zemljake u momčadi, no o tome ćemo kada dođe vrijeme, sada je reprezentacija u fokusu", kaže Nikačević za službenu stranicu Hrvatskog odbojkaškog saveza.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!