Košarka

Mavsi razbili Minnesotu i izborili svoje treće NBA finale u povijesti!

Mario Borko • petak, 31.05.2024.
Mavsi razbili Minnesotu i izborili svoje treće NBA finale u povijesti!
Foto: EPA

U petoj utakmici finala Zapadne konferencije, odigranoj noćas u Minnesoti, Dallas je na krilima Irvinga i Dončića dovršio posao i izborio veliko NBA finale u kojem ga čeka Boston...

Kada se sažme ova serija, bila je to jednosmjerna ulica, a tako je izgledala i posljednja peta utakmica. Dallas Mavericksi su u potpunosti dominirali i pitanje pobjednika praktički su riješili u drugoj četvrtini. Na kraju je završilo 103:124 za Mavse koji tako slave svoje treće NBA finale u povijesti.

Igraj na košarkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nakon izjednačenog početka Minnesota Timberwolvesi kao da su sredinom prve četvrtine nestali s terena. U zadnjih pet minuta gosti su napravili seriju 17:1 i tako već prvu dionicu igre završili s ogromnom prednošću. U drugoj je ona samo nastavila rasti pa se na odmor otišlo s 29 poena razlike za Mavse.

U preostale dvije četvrtine Dallas je samo rutinski odrađivao posao do kraja. Minnesota nije uspjela zaprijetiti i smanjiti prednost na manje od 20 poena razlike te je tako u svojoj dvorani poražena peti put u posljednjih šest utakmica.

Luka Dončić i Kyrie Irving postigli su svaki po 36 poena. Slovenac je imao sjajnu šutersku večer pa je tako zabio šest trica uz 60 posto uspješnosti. Uz to skupio je deset skokova, pet asistencija i dvije ukradene lopte. Irving je nakon slabije serije protiv Oklahome u ovoj po treći puta postigao preko 30 poena, a imao je četiri skoka i pet asistencija bez izgubljene lopte.

Kod Minnesote Anthony Edwards i Karlo-Anthony Towns ubacili su 28 poena. Edwards je tome dodao devet skokova i šest asistencija. Towns je ostvario double-double s 12 skokova, ali uz vrlo slab šut za tri poena. Nitko drugi od njihovih suigrača nije postigao više od devet koševa.

U većini relevantnih statističkih kategorija ekipe su bile izjednačene, Dallas je čak izgubio više lopti, ali presudio je visoki postotak šuta na njegovoj strani. Mavsi su u prvom dijelu iz igre šutirali 60 posto, a Timberwolvesi 34.

Dončić je proglašen za najkorisnijeg igrača finala Zapadne konferencije pa mu je po završetku utakmice uručen trofej "Magic Johnson". Ova je nagrada uvedena prije dvije godine, a do sad su je osvajali Stephen Curry i Nikola Jokić.

Dallas će u svom trećem velikom NBA finalu igrati protiv Boston Celticsa. Prethodna dva puta, predvođen Dirkom Nowitzkim, protivnik je bio Miami Heat, a Mavsi su svoj jedini prsten osvojili 2011. godine. Protiv Bostona su ove sezone igrali dva puta i oba puta su poraženi. Kelti su u Dallasu slavili s devet, a u Bostonu s 18 razlike.

S druge strane Minnesota može biti zadovoljna jer je s relativnom mladom ekipom nakon 20 godina ponovno igrala finale konferencije, a na putu je izbacila i aktualne NBA prvake. Timberwolvesi bi u narednim godinama i dalje trebali biti jedna od glavnih sila na zapadu.

Finale koje je pred nam trebalo bi biti spektakularno, a prva utakmica na rasporedu je 7. lipnja.

FOTO: EPA/ADAM DAVIS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!