Košarka

Split na Gripama ide po svoj tek drugi naslov prvaka Hrvatske

Mario Borko • petak, 31.05.2024.
Split na Gripama ide po svoj tek drugi naslov prvaka Hrvatske
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

Večeras je na rasporedu četvrta utakmica finala hrvatskog prvenstva, a mogla bi ujedno biti i posljednja. Split pred svojim navijačima ima meč loptu i na pragu je prvog naslova prvaka nakon više od 20 godina...

U tri od četiri najpopularnija hrvatska sporta saznali smo osvajače. Nogometno, rukometno i vaterpolsko prvenstvo nije iznjedrilo iznenađujućeg prvaka, ali zato bi moglo košarkaško. Split u finalnoj seriji vodi 2-1 i večeras će imati priliku osvojiti svoj drugi naslov prvaka Hrvatske, ali puno će se toga pitati i Zadar koji je u dosadašnjem dijelu serije podbacio.

Igraj na Split - Zadar na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Kakvo bi to prvenstvo bilo, a da se ne priča o sucima. Pa se tako Zadar nakon poraza u trećoj utakmici oglasio priopćenjem u kojem kritizira suđenje i postavlja pitanje ima li HKS favorita u finalu. Savez se na to nije osvrtao pa će tako ista sudačka trojka suditi i možebitno odlučujuću utakmicu, a vidjet ćemo hoće li pritisak imati kakav utjecaj.

Splićani u nijednu utakmicu nisu ušli kao favoriti, ali u ovu ulaze kao najmanje autsajderi do sad. Žuti su iznenadili Zadar u prvoj utakmici i tako napravili break, a u prvoj pred svojim navijačima sjajnom su završnicom stigli do meč lopte. Shannon Shorter bio je čovjek odluke u trećoj utakmici finala.

Amerikanac je za 40 minuta na parketu ubacio 29 poena uz visokih 60 posto uspješnosti. Uz to imao je šest skokova i četiri asistencije. Vito Kučić odigrao je jednu od utakmica života u kojoj je ubacio 21 poen, a upisao je i pet skokova i tri asistencije.

Zadar se muči, a jedan od mogućih razloga za to je i preopušten ulazak u finalnu seriju. Zadrani su prošle godine s lakoćom “pomeli“ Splićane, a ove su ih sezone prije finala pobijedili u pet od šest utakmica. Split ih je u prvom susretu iznenadio, sebi je podigao samopouzdanja, a Zadru se sada mora iščupati na vrućim Gripama.

Zadrani se bore s realizacijom, a u prvoj su utakmici imali čak 18 izgubljenih lopti. Luka Božić nije na svojoj razini. U prvom i trećem susretu šut iz igre mu je bio ispod 37 posto, a u oba je imao više izgubljenih lopti nego asistencija.

Bez obzira na sve Zadar je i dalje favorit i uspije li večeras preživjeti u Splitu, teško će kod kuće izgubiti naslov. Splićani s druge strane imaju bolji momentum, imat će vatrenu podršku i svjesnu su da je ovo za njih prilika kakvoj se možda nisu ni nadali.

Prvenstvo Hrvatske obilježila je dominacija Cibone pa su Žuti tako samo jednom u svojoj povijesti bili prvaci i to davne 2003. godine. Zadar je prvak bio četiri puta, dva puta u prethodne tri sezone. Zadrani bi se osvajanjem izjednačili s Cedevitom koja ima pet naslov, ali najprije moraju izboriti “majstoricu“

Mjesto, vrijeme

Split, Športski centar Gripe, 20:00

Zadnji susret

Splićani su u prošlom dvoboju slavili s deset razlike. Iako je sredinom posljednje dionice rezultat bio izjednačen, na kraju su Žuti upisali pobjedu 87:77 i tako u seriji poveli s 2-1.

Prognoza

Zadar je kvalitetnija momčad i to bi večeras trebao pokazati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!