Nogomet

Livaković ima novog trenera, vodit će ga 'The Special One'

Mario Borko • petak, 31.05.2024.
Livaković ima novog trenera, vodit će ga 'The Special One'
Foto: EPA

Jose Mourinho preuzima Fenerbahče, usmeni dogovor je postignut, a Portugalac bi u klubu trebao ostati najmanje dvije godine...

Nakon otkaza u Romi i pet mjeseci raznih špekulacija o tome gdje će nastaviti karijeru, Jose Mourinho odlučio je prihvatiti poziv iz Turske i postati novi trener Fenerbahčea.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Turski velikan ove je sezone ostao drugi iza Galatasaraya i već deset godina nije osvojio prvenstvo. Jedini trofej u tom razdoblju je kup koji je osvojen prošle sezone. Fener je posljednjih godina povećao ulaganja u momčad, doveo velika igračka imena, a sada će ih s klupe voditi i jedno od najvećih trenerskih imena u povijesti nogometa.

Portugalac će naslijediti Ismaila Kartala kojem je ovo bio drugi mandat na klupi. Prije njega Fener su vodila dva Portugalca Jorge Jesus i Victor Pereira. Fabrizio Romano tvrdi da je postignut usmeni dogovor te da će ugovor biti potpisan do lipnja 2026. godine s mogućnošću produljenja na dodatnih godinu dana. Preostale su još samo formalnosti, a još uvijek nije poznat iznos plaće.

Mourinha će tako nakon Luke Modrića u Real Madridu u Istanbulu dočekati drugi Hrvat u njegovoj karijeri, Dominik Livaković (radio je kratko s Matejem Delačom i Marijom Pašalićem). Portugalac ga sigurno dobro pamti iz vremena kad je bio trener Spursa. Dinamo je tada s 3:0 izbacio Tottenham u osmini finala Europske lige, a “The Special One“ je uskoro postao bivši.

Ovo je realno korak unatrag za Mourinha koji će po prvi puta u karijeri voditi klub izvan liga petice nakon 2004. i odlaska iz Portugala. 61-godišnjak je četiri puta bio proglašavan za najboljeg trenera na svijetu, dva puta je bio prvak Europe. Nakon Porta osvajao je trofeje u svim klubovima u kojima je radio, osim Tottenhama, a jedini je trener koji je osvojio Ligu prvaka, Europsku i Konferencijsku ligu.

Fener će tako jubilarni 20. naslov prvaka loviti s velikim trenerskim imenom na klupi, a tražit će se iskorak i u Europi. Mourinho je treći Portugalac na klupi turskog velikana, a Fener su vodila i trojica Hrvata: Otto Barić, Tomislav Ivić i Miroslav Kokotović.

FOTO:EPA/ETTORE FERRARI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!