Nogomet

Farmaceuti neće po puno toga dobroga pamtiti netom završenu sezonu

Petar Jenjić • petak, 31.05.2024.
Farmaceuti neće po puno toga dobroga pamtiti netom završenu sezonu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Slaven Belupo zaključio je još jednu prvoligašku sezonu u donjem dijelu ljestvice. Farmaceuti su tijekom minule sezone imali tri trenera, rezultati ih baš nisu mazili, ali postoji određeni zalog za budućnost...

Sada već pretprošlu sezonu Slaven Belupo zaključio je na osmom mjestu s 43 osvojena boda. Očekivao se sličan ili bolji rezultat ove sezone, ali dogodilo se nešto sasvim drugačije. Farmaceuti su iza sebe ove sezone ostavili samo posljednji Rudeš i osvojili deset bodova manje nego lani.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Tijekom sezone imali su tri trenera, bilo je određenih odstupanja u stilu i načinu igre, ali kada se sve zbroji i oduzme, Slaven je zasluženo ostao na pretposljednjoj poziciji. Iako je imao šesti napad lige s 43 postignuta pogotka, imao je drugu najlošiju obranu, primivši 69 golova. Samo je Rudeš primio više.

Ekipu iz Koprivnice na početku sezone vodio je Ricardo Moniz, nešto kasnije preuzelo je dobro poznato ime Roya Ferenčine, da bi sezonu zaključio Ivan Radeljić. Upravo bi Radeljić mogao biti jedna od pozitivnih točaka kluba za sljedeću sezonu.

Tulipani nisu dugo cvali

Nakon što se Zoran Zekić oprostio od kluba, Slaven Belupo ubrzo je pronašao trenersko rješenje. Ono je stiglo, za hrvatske trenerske pojmove, iz egzotične Nizozemske. Ricardo Moniz vodio je i puno bolje klubove od Slaven Belupa, osvojio dvostruku krunu s RB Salzburgom, Liga kup s Ferencvarošom, a netom prije dolaska u Koprivnicu i kup sa Zalaegerszegom.

Zekić je iz svog kadra izvlačio onoliko koliko je postajala mogućnost. Sve mora krenuti od obrane, da bi se moglo razmišljati o napadu, ali isto tako važno je imati i dobar profil nogometaša koji će moći odgovoriti na te zahtjeve. Ponekad je potrebno igru prilagoditi i protivniku, a to je Zekić znao dobro raditi što se poklapalo s uobičajenom igrom Farmaceuta.

Moniz je imao drugačije planove, drugačiju filozofiju, bez obzira na igrače. U osam pripremnih utakmica nije upisana nijedna pobjeda, a momčad se kompletirala tijekom čitavog prijelaznog roka. Odlučio se na napadačku igru, viši intenzitet nogometa i presing na protivnika. Međutim, teško je neke stvari promijeniti preko noći i u to se uvjerio već u prvom kolu.

Na otvaranju Opus Arene potpuno ih je pregazio Slaven Belupo sa 6:1. Uslijedio je prvi remi, a zatim i prva pobjeda. Međutim, dva boda iz sljedeće četiri utakmice značile su i kraj Slavenovih ambicija i vjere u zaokret igračke politike. Iako je postojala određena vjerojatnost da bi Slaven mogao postati ugodno iznenađenje, Moniz je pokupio stvari i napustio Koprivnicu nakon domaćeg poraza od Lokomotive već početkom rujna.

Povratak Ferenčine

Samo nekoliko dana nakon odlaska Moniza stiglo je dobro prokušano rješenje. Roy Ferenčina vodio je Slaven Belupo od 2011. do 2013. godine i u sezoni 2011./12. doveo momčad do trećeg mjesta prvenstvene ljestvice. Prije povratka u Koprivnicu bio je pomoćnik Anti Čačiću u Dinamu.

Vratio se Slaven Belupo na "tvorničke postavke", ali sve je to bilo skromno. Vezane pobjede protiv Osijeka i Varaždina bile su gotovo pa iznimka, a najbolju utakmicu odigrao je sredinom prosinca kada je na gostovanju kod Rijeke upisao pobjedu od 2:4.

Radeljić preuzima trenersku poziciju

Nakon domaće pobjede protiv Rudeša početkom veljače, u sljedećih osam utakmica Koprivničani su osvojili samo jedan bod, a nakon minimalnog domaćeg poraza od Varaždina na klupu je zasjeo dotadašnji pomoćnik i nekadašnji igrač kluba, Ivan Radeljić koji je pokušao napraviti određeni zaokret i što efikasnije motivirati momčad za kraj sezone.

Jasno, teško je u takvoj poziciji napraviti puno, a u preostalih sedam utakmica Slaven Belupo upisao je dvije pobjede. Slavio je u gostima kod Rudeša i kod kuće protiv Gorice. Stajao je dobro protiv Hajduka, Lokomotive i Dinama, ali tu je upisao poraze, dok je u utakmicama protiv Istre 1961 i Rijeke odigrao vrlo slabo i zasluženo visoko izgubio. Iako je mogao osvojiti poneki bod više, nekako se ova 33 boda čine realna.

Budućnost

Juniori Slaven Belupa do posljednjih su se kola borili za ostanak u najvišem rangu, a u kupu su stigli do finala gdje su nakon penala ipak slavili vršnjaci iz Osijeka. Takvim razvojem situacije Radeljić, iako je imao najbolju želju, nije mogao ranije dati prilike mladim igračima okusiti slast seniorskog nogometa.

Uroš Mrdaković i Adriano Jagušić mladi su nogometaši koji imaju ugovor do 2026. godine, a Filip Krušelj i Leon Bošnjak godinu dana nakon toga, dok je tu potrebno ubrojiti i Patrika Marića koji je postao peti najmlađi strijelac u povijesti SuperSport HNL-a i najmlađi strijelac u ligi sezone.

U veljači je u klub stiglo zvučno pojačanje u vidu Roberta Murića koji ima ugovor još godinu dana, a u 11 nastupa upisao je dva pogotka i dvije asistencije. Hoće li Murić ostati u Koprivnici kako bi povratio nekadašnju formu ili će neki drugi klub biti dovoljno zainteresiran za njegove usluge, preostaje nam saznati.

Ono što već znamo jest da će Benedik Mioč napustiti klub. Mioč je bio najveća konstanta Koprivničanaca ove sezone. U 34 nastupa upisao je 11 pogodaka i pet asistencija. S obzirom na to da mu ugovor istječe polovicom lipnja, 29-godišnjak je preselio na klupu zadnje tri utakmice, a sljedeće će sezone biti igrač poljske Miedz Legnice.

Jedan od prvih poslova uprave klupa treba biti pozicija trenera. Radeljiću tekući ugovor istječe krajem lipnja, a novih vijesti iz Koprivnice po tom pitanju još uvijek nema. Iako je do sada kroz karijeru vodio samo niželigaše, u vidu Splita i Hrvaca, pokazao je da je dorastao i prvoligaškom nogometu. Nekada kao igrač, a danas kao trener.

Kao branič Slaven Belupa bio je dio ekipe koja je 2008. godine završila na drugom mjestu s najmanje primljenih golova. Na press konferencijama odavao je veliko samopouzdanje i bez previše okolišanja detektirao probleme unutar momčadi. Prijeći s riječi na djela nešto je teži zadatak, ali s obzirom na to da već dobro poznaje ekipu i da je pokazao određeni potencijal, mogao bi to biti korak u pravom smjeru za klub.

I sam je u najavama govorio kako Slaven Belupo kvalitetom ne zaslužuje deveto mjesto, kako momčad mora više raditi na atmosferi, motivaciji i energiji te da će onda sve biti bolje. Svega toga mu ne nedostaje, a trenerskog znanja? Za što bolji odgovor na to pitanje treba ipak malo više vremena.

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!