Automoto

Prvenstvo Europe na brdskim stazama, Jurišić i Pereković nastavljaju euro seriju

Miroslav Krpan • petak, 31.05.2024.
Prvenstvo Europe na brdskim stazama, Jurišić i Pereković nastavljaju euro seriju
Foto: Miroslav Krpan

Na četvrtoj utrci sezone FIA EHC u Češkoj, među 219 vozača, dvojica su hrvatskih asova. To su Matija Jurišić i Domagoj Pereković...

Jedna od najdugovječnijih i znanih utrka u Češkoj, Ecce Homo Sternberk, međunarodna je utrka koja se pored FIA EHC – European Hill Climb Championship, utrke prvenstva Starog kontinenta na brdskim stazama, boduje i za češko, slovačko i austrijsko nacionalno prvenstvo, a odvija se ovog vikenda. Nastup je prijavilo čak 219 vozača iz 16 europskih zemalja. Vozi se na stazi dugoj 7.800 metara, s visinskom razlikom od 307 metara i usponom 3,9 posto, a rekorder je peterostruki europski prvak, Talijan Christian Merli (Osella FA30 Zytec LRM) u vremenu 2:39,80 minuta, ostvaren krajem svibnja 2022. godine.

Igraj na Borussia (D) - Real Madrid na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Upravo Merli predvodi elitu dviju bodovnih kategorija I (turistička vozila) s 59 prijavljenih i kategorije II (formule i prototipovi) s 42 vozila. Konkurencija je izuzetna u gotovo svakoj skupini, a dodatno su je upotpunili uvijek brzi, uspješni i konkurentni vozači posebno: Češke, Slovačke, Poljske i Austrije.

Tri utrke Europskog prvenstva su za nama. Vozila se Austrija, Španjolska i Portugal, u sve tri nastupio je mladi 21-godišnji riječki automobilistički as, višestruki državni prvak i nositelj Zlatne kacige HAKS-a, vozač Autokluba RI autosport, Matija Jurišić.

Izvstan europski niz s tri pobjede u FIA Grupa 4 automobila ostvario je Jurišić svojim Peugeot 308 TCR-om i vodeći je u Grupi 4, ali istovremeno dijeli, s maksimalnih 75 bodova, u konkurenciji 56 dosadašnjih sudionika, prvo mjesto Kategorije I, s još dvojicom trostrukih pobjednika u svojim grupama, Talijanom Antoninom Migliuolom (Mitsubishi Lancer Evo IX, Grupa 3) i Mađarom Norbertom Nagyjem (BMW E46 330 Ci, Grupa 5).

Jurišić je ujedno najmlađi europski vozač ovako visoko plasiran u ovogodišnjem tijeku prvenstva Starog kontinenta.

Uz Jurišića put Češke zaputio se još jedan istinski hrvatski as, također višestruki državni prvak, Zagrepčanin Domagoj Pereković (Mitsubishi Lancer Evo IX) koji je propustio nastup u Španjolskoj, dok je na otvorenju sezone u Grupi 1 bio četvrti, a u Portugalu na postolju kao treći.

Ipak, trenutno drži drugo mjesto u grupi iza prošlogodišnjeg ukupnog pobjednika i europskog prvaka Kategorije I, Sjevernog Makedonca Igora Stefanovskog (Ferrari 488 Challenge Evo). U Češkoj ga čeka izuzetno jaka konkurencija, među kojima su i novi rekorder skradinske staze od prije deset dana, Austrijanac Karl Schagerl (VW Golf Rallye) i Švicarac s češkom licencom Ronnie Bratschi (Mitsubishi Lancer Evo VII RS).

Ukupnim favoritom utrke, prvenstveno kad je u pitanju Kategorija II, slovi Talijan Merli, ali ove mu je sezone izravni konkurent, do sada dva puta brži, a trenutno bodovno izjednačen na liderskoj poziciji među 20 vozača, Francuz Geoffrey Schatz (Nova Proto NP01).

Treninzi u Češkoj voze se u subotu 1. lipnja s početkom u 8 sati, a prva od dvije bodovne vožnje u nedjelju starta od 8:30 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoOstalo

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!