Automoto

U Crnoj Gori vozi se Međunarodna brdska utrka, Hrvati idu po bodove

Miroslav Krpan • petak, 31.05.2024.
U Crnoj Gori vozi se Međunarodna brdska utrka, Hrvati idu po bodove
Foto: Miroslav Krpan

U Crnoj Gori održava se Međunarodna utrka "Memorijal Tripo Bukilica – Kotor-Trojica 2024." Na njoj će nastupiti čak 55 hrvatskih vozača...

Prvenstvo Republike Hrvatske na brdskim stazama, u raspisu i kalendaru Hrvatskog auto i karting saveza, nastavlja se gostovanjem u susjednoj Crnoj Gori, na poznatoj brdskoj stazi Kotor-Trojica. U organizaciji Auto sportskog kluba Kotor, ovog se vikenda održava Međunarodna utrka "Memorijal Tripo Bukilica – Kotor-Trojica 2024.“, a boduje se za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, državna prvenstva Crne Gore i Hrvatske, dok se posebno nagrađuje i Kup Kotora.

Igraj na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prijavljeno je 125 vozača iz Crne Gore, Makedonije, Kosova i Srbije, dok iz 17 hrvatskih klubova stiže 55 vozača. Vozi se na izuzetno popularnoj stazi dugoj 4.350 metara, sa 16 zavoja uz pet postotni uspon, a nakon starta, na samom izlazu iz Kotora, prolazi se, automobilistima „mitskim“ prijevojem "Trojica", s kojeg se pruža pogled na Tivat i južni Jadran.

Poslije izuzetnog automobilističkog spektakla u Skradinu, s otvorenja ovogodišnje brdske sezone za hrvatsko prvenstvo, druga je ovo utrka u kojoj će neki potvrđivati ostvareni primat, a neki tek osvajati prve bodove. Ovo se posebno odnosi na dva izuzetna asa, aktualnog državnog prvaka i prošlogodišnjeg ukupnog pobjednika Kategorije I, Zagrepčanina Dejana Dimitrijevića (AKK Fly with Kolman Zagreb), kojem je poslušnost otkazao novi motor njegova Seat Leona Grupe 1, te istarskog asa iz Lupoglava Nina Andrejevića.

Ove godine je vozač AK Župa Dubrovačka, za kojeg se vjeruje da će uspjeti složiti svoj trofejni Fiat Punto Grupe 2, kojim je osvojio prošlogodišnji naslov državnog prvaka, a u Skradinu ga žestoko "sljubio" s ogradom i stijenama. Sve je to, ali i svoje vozačko iskustvo i novi automobil VW Golf TCR iskoristio za pobjedu i lidersku poziciju uoči Kotora, Dubrovčanin Stijepo Manenica (AK Dubrovnik Racing).

Još je jedna očekivana pobjeda ostala "u zraku". U Grupi 3 državnog prvaka, istarskog asa Marina Poropata, vozača AK Dubrovnik Racing, nadmašio je skriveni adut i žestoki rival Nihad Seferagić (AK Župa Dubrovačka) u VW Polu, koje se, jedinog iz automobilističkog svijeta domaće scene, svakodnevno više puta može vidjeti u najavnoj špici programa nacionalne TV kuće.

Pobjedama su sezonu otpočela tek dvojica državnih prvaka, Puljanin Saša Radola (AK Dubrovnik Racing, Honda TypeR) u Grupi 5 i ove godine u "dresu" AK Konavle Riječanin Marin Božičević (Peugeot 106) u Grupi 6. Pobjednik Grupe 4 Željko Pavičić (AK Župa Dubrovačka, Chevrolet Cruze) u Kotor stiže po novu pobjedu, dok pobjednik Grupe 1 Jurica Majić (AK Ogulin Racing) propušta nastup.

U Kategoriji II favoritom slovi, ali i za ukupnu pobjedu utrke, višestruki državni prvak Mađar Laszlo Szasz (AK Dubrovnik Racing) u Formuli Reynard 2KL, uz kojeg će nastupiti još dvojica hrvatskih "formulaša", Petar Dajak (AK Split Motorsport, Renault Tatus) i Filip Magdić (AKK Fly with Kolman, Gibson).

Krajnje zanimljiv nastup bit će i trojice crnogorskih internacionalaca koji brane boje najbrojnijeg hrvatskog kluba na utrci, višestrukih ekipnih prvaka Autokluba Dubrovnik Racing, u Grupi 1, Zlatka Dubrete (BMW M3), u Grupi 2 Frana Dubrete (Seat Cupra) i u Grupi 5 Nikole Radnjića (Honda TypeR).

Rekorderima staze slove u Kategoriji II Miloš Asanović, u vremenu 2:07,700 minuta, a u Kategoriji I Domagoj Pereković 2:11,922 minuta.

Subotnji program 1. lipnja predviđa dva treninga počev od 11 sati, dok se dvije bodovne vožnje odvijaju u nedjelju, prva od 11 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoOstalo

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!