Ostali sportovi

Filip Hrgović u borbi karijere može postati treći Hrvat s titulom prvaka svijeta

Mario Borko • subota, 01.06.2024.
Filip Hrgović u borbi karijere može postati treći Hrvat s titulom prvaka svijeta
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Povijesni dan za hrvatski boks. Filip Hrgović bori se za naslov privremenog prvaka svijeta po IBF-u, a protivniku mu je Britanac, Daniel Dubois. Hrvatski boksač u meč ulazi neporažen i u statusu favorita...

Profesionalna karijera Flipa Hrgovića započela je prije sedam godina. Nakon olimpijske bronce i sjajne amaterske karijere očekivao se strelovit uspon prema vrhu teške kategorije, ali umjesto toga uslijedilo je dugo čekanje prilike i određivanje borbi protiv boraca koji nisu na nivou hrvatskog teškaša.

Igraj na Filip Hrgović – Daniel Dubois na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Večeras će Hrgović napokon dobiti priliku koju je strpljivo čekao i za koju se cijeli život pripremao. U Rijadu ga čeka meč karijere protiv Daniela Duboisa za titulu privremenog prvaka svijeta po IBF-u. Titula bi nakon nekog vremena mogla postati punopravna, a Hrgović bi postao treći Hrvat nakon Mate Parlova i Stipe Drviša s naslovom prvak svijeta.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Hrgović je u posljednje dvije godine odradio samo tri borbe. Ona protiv Zhileija Zhanga uzdigla ga je na svim ljestvicama svjetskih teškaša i omogućila mu da postane prvi izazivač po IBF-u. U “rat“ protiv Kineza, Hrgović je ušao nakon smrti oca u ne baš najboljoj fizičkoj spremi, ali je slavio jednoglasnom odlukom sudaca.

Nakon toga prekidom u zadnjoj rundi pobijedio je, do tad, neporaženog Australca Demseyja McKeana, a posljednji boravak u ringu trajao mu je manje od dvije minute protiv Marka de Morija u prosincu prošle godine.

Hrgović je prije profesionalne karijere odradio 70 amaterskih mečeva, a ostvario je 60 pobjeda. Kruna karijere do ovog trenutka bila mu je osvajanje olimpijske bronce u Riu 2016. godine kada je u polufinalu kontroverzno poražen od Tonyja Yoke.

Trenutni skor u profesionalnoj karijeri mu je 17-0, a osim spomenutog trojca pobjeđivao je neka renomirana imena, ali na zalasku karijere. Najpoznatiji među njima su Kevin Johnson, Eric Molina i Rydell Booker. 14 puta je do pobjede dolazio prekidom, a s današnjim se protivnikom već susretao na sparinzima u kojima je prema pričama samog Britanca prolazi bolje.

Dubois je “preskočio“ amaterski nivo. Iako je pet godina mlađi od Hrgovića, ostvario je svoj profesionalni debi nekoliko mjeseci ranije. Trebao je biti dio britanske boksačke reprezentacije za Olimpijske igre u Tokyu, ali odlučio se za profesionalnu karijeru i s obzirom na to da će s 26 godina već drugi puta boksati za naslov prvaka svijeta očito nije pogriješio.

On je svoju priliku za prvi veliki meč dočekao prije hrvatskog boksača, ali je izgubio. Startao je savršeno do skora 15-0. Na tom je putu pobijedio spomenutog Johnsona, sjajnim nokautom poslao je Japanca Kyotara Fujimota natrag u K-1, a onda je posrnuo na prvoj pravoj prepreci.

Sunarodnjak Joe Joyce, srebreni s igara u Riju, slavio je prekidom u desetoj rundi. Joyce je dominirao, a Dubois zbog zatvorenog oka nije mogao nastaviti meč. Bez obzira na poraz popularni Dynamite je odmah dobio priliku boksati za privremenu titulu po WBA federaciji, a do nje je stigao prekidom u drugoj rundi protiv Bogdana Dinua.

Nakon toga zaredao je s tri pobjede prekidom, prije nego što je dobio priliku boksati za naslov prvaka svijeta protiv Oleksandera Usika. Dubois je s apsolutnim prvakom izdržao nepunih devet rundi, a poražen je tehničkim nokautom. Nakon tog poraza vratio se pobjedom protiv neugodnog Jarrella Millera prekidom u posljednjoj, desetoj, rundi.

Hrgović je nešto viši od Britanca, a ima osjetno veći raspon ruku. Prednost na strani Duboisa je ta što ima iskustvo u velikim mečevima. Borio se protiv najboljih svjetskih boksača, dok je hrvatski borac ipak, izuzev Zhanga, odrađivao slabije mečeve od kojih je većinu vrlo brzo završavao.

Što su rekli

Filip Hrgović: “Brži sam, bolji sam udarač, imam bolju boksačku inteligenciju u ringu i više iskustva. Smatram da imam prednost u odnosu na njega, ali i on je jako dobar borac. Ima moćan udarac, nokauter je i moram biti oprezan. Ispred nas je jedna dobra borba.“

Daniel Dubois: “ Hrgović mi se u najavi borbe rugao, ali vidjet ćemo u subotu tko će se kome smijati. Ne smeta mi to što je rekao, sve to ispred kamera je dio poslat, ali sve ćemo vidjeti u subotu. Rekao je da će povući iz sporta ako izgubi od mene, a ja mu poručujem da krene s traženjem posla.“

Mjesto, vrijeme

Rijad, Kingdom Arena, iza 22:30

Prognoza

Hrgović je u ovom meču relativno veliki favorit, ali teško je prognozirati pobjednika. Sigurno nas očekuje izjednačen meč koji bi zbog velikog uloga mogli odlučivati suci.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!