Tenis

Đoković igra protiv Talijana koji ga je prije tri godine gotovo zaustavio

Mario Borko • subota, 01.06.2024.
Đoković igra protiv Talijana koji ga je prije tri godine gotovo zaustavio
Foto: EPA

U trećem kolu Roland-Garrosa, Novak Đoković odmjerit će snage s Lorenzom Musettijem. Prvi igrač nije u najboljem izdanju stigao u Pariz i njegova je forma nepoznanica, a meč protiv Talijana mogao bi dati odgovor na mnoga pitanja...

Kralj Roland-Garrosa, Rafael Nadal, ispao je u prvom kolu. Aktualni osvajač Novak Đoković još uvijek čeka na svoj prvi naslov u 2024. godini i mnogi vjeruju da je nakon osam godina stiglo vrijeme za novog osvajača u Parizu.

Igraj na Roland-Garros (m) na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prvog tenisača svijeta ne treba nikad otpisivati. Već je mnogo puta pokazao da je najbolji kad je to najpotrebnije, a danas ga u trećem kolu čeka prvi malo zahtjevniji ispit. Lorenzo Musetti trenutno je 30. igrač svijeta, a prije tri godine u osmini finala gotovo je zaustavio srpskog tenisača koji je na kraju uspio slaviti u pet setova i kasnije osvojiti svoj drugi French Open.

Đoković je bez većih problema prošao prve dvije prepreke. U prvom kolu Pierre Hugues Herbert pružao je solidan otpor 2 sata i 33 minute, a u drugom Roberto Carballes Baena nije imao šanse. Srpski tenisač je prije dolaska u Pariz iznenađujuće poražen u polufinalu Ženeve.

Tamo ga je zaustavio Tomas Machac, a prije toga ispadao je u trećem kolu Rima, polufinalu Madrida i trećem kolu Indian Wellsa. U Australiji ga je u polufinalu porazio Jannik Sinner. Iznenađujuće loši rezultati za Đokovića, koji je u međuvremenu raskinuo suradnju s Goranom Ivaniševićem, ne stavljaju ga u ulogu prvog favorita u Parizu.

Osvajač rekordnog broja Grand Slam titula do sad je tri puta uspio otići do kraja na Roland-Garrosu, najmanje od ostalih turnira. Četiri puta je gubio u finalu, a od 2009. godine svaki puta je stigao barem do četvrtfinala. 2008. je izgubio u drugom, a 2005. u drugom kolu.

Musetti je loše ušao u sezoni, a forma mu se nije popravila ni nakon dolaska na najdražu mu, zemljanu, podlogu. Ispadao je odmah na startu turnira u Barceloni, Madridu i Rimu, a u osmini finala Monte Carla zaustavio ga je upravo Đoković. Talijan je formu brusio na Challengerima, a tamo je gubio u finalima.

Dva puta je igrao četvrto kolu u Parizu, a 2021., u svom debiju, imao je 2:0 u setovima protiv Đokovića. Na kraju je, pri rezultatu 4:0 u petom setu za srpskog tenisača, predao meč.

U uvodna dva kola Musetti se lako obračunao s Danielom Galanom i Gaelom Monfilsom. Prošle je godine u Monte Carlu uspio u tri seta pobijediti Đokovića. Tada je igrao u životnoj formi, bio je 15. igrač svijeta, a sada u puno lošijoj formi i dalje nije bez šansi.

Mjesto, vrijeme

Pariz, Philippe Chatrier, 20:15

Prošli dvoboj

Đoković i Musetti dosad su se sastajali pet puta. Srpski tenisač je 11. travnja u Monte Carlu pobijedio s 2:0 u setovima 7:5, 6:3. Godinu dana prije na istom je mjestu bolji bio Talijan s 4:6, 7:5, 6:4.

U spomenutom meču na Roland-Garrosu Đoković je nakon zaostatka 2:0 u setovima do kraja meča ispustio samo jedan gem, a u dva meča odigrana na tvrdoj podlozi bio je dominantan.

Prognoza

Jasno je da Đoković nije u najboljoj formi i da mu je Musetti na zemljanoj podlozi kadar stvoriti probleme. Prednost za prvog tenisača svijeta je ta što ni Talijan nije u svom najboljem izdanju i zato bi ga, uz moguće manje probleme, trebao pobijediti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!