Nogomet

Columbus traži senzaciju u finalu CONCACAF Kupa prvaka i prekid meksičke dominacije

Mario Borko • subota, 01.06.2024.
Columbus traži senzaciju u finalu CONCACAF Kupa prvaka i prekid meksičke dominacije
Foto: EPA

Noćas je na rasporedu finale CONCACAF Kupa prvaka. Pachuca će na svom stadionu dočekati Columbus Crew koji je do finala već izbacio dva meksička predstavnika...

U sjeni finala UEFA Lige prvaka, na drugom kraju svijeta noćas se igra finale CONCACAF Kupa prvaka. Pachuca će je domaćin finala i pobjedom protiv Columbus Crewa može stići do svog šestog naslova prvaka kontinenta, prvog nakon sedam godina.

Igraj na Pachuca – Columbus Crew na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ovo natjecanje svoje je prvo izdanje imalo 1962. godine, a njime dominiraju meksičke momčadi. Od posljednjih 18 izdanja osvojile su čak 17, a njih četiri otpada na Pachucu. Los Tuzosi su do sad igrali pet finala i svaki puta su izlazili kao pobjednici.

Ove sezone u meksičkom prvenstvu su završili kao sedmi, uspjeli su izboriti doigravanje, ali America ih je zaustavila već u prvom krugu. U kontinentalnom natjecanju su napravili sjajne stvari. U osmini finala su u uzvratu sa 6:0 “razbili“ Philadelphiju, a u četvrtfinalu su s ukupnih 9:2 “ponizili“ New England Revolution.

Pravi test stigao je u polufinalu, a Pachuca je s ukupnih 3:2 prošla Americu, koja je kasnije uzvratila u spomenutom ligaškom doigravanju i osvojila naslov prvak Meksika. Salamon Rondon predvodio je momčad Guillerma Almada na putu do finala sa sedam golova, a Oussama Idrissi bio je ključni kotačić u veznom redu.

Columbus je zbog kontinentalnih obveza u MLS-u startao sa šest pobjeda, šest remija i dva poraza, a u Kupu prvaka redom je izbacivao favorite. U osmini finala protiv Houston Dynama šanse su bile podjednake, ali Crno-zlatni su minimalnu prednost s gostovanja uspjeli obraniti kod kuće.

U četvrtzavršnici čekao je Tigres, a nakon remija u prvoj utakmici Columbus je na teškom gostovanju preživio i u svoje prvo polufinale u povijesti prošao boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Bez obzira na sjajne igre Crno-zlatnih u prethodna dva kruga, peterostruki osvajač Monterey bio je favorit u polufinalu, a nakon minimalnog 2:1 poraza, svi su očekivali da će Meksikanci to na svom vrućem terenu nadoknaditi bez većih problema. Ipak Columbus je kontra svim očekivanjima pobijedio s 1:3, a na kraju je promašio i kazneni udarac za uvjerljivije slavlje.

Diego Rossi postigao je neke važne golove, kao i Cucho Hernandez. Amerikanci će u svom prvom finalu pokušati ostvariti hat-trick protiv Meksikanaca te nakon D. C. Uniteda 1998., LA Galaxyja 2002. i Seattle Soundersa 2022. godine postati tek četvrta momčad iz SAD-a s naslovom prvaka kontinenta.

Mjesto, vrijeme, sudac

Pachuca, Estadio Miguel Hidalgo, 3:15

Sudac: Ivan Arcides Barton Cisneros (El Salvador)

Zadnji susret

Ovo će biti prvi susret ovih dvaju klubova. Pachuca igra svoje šesto finale, a Columbus prvo.

Prognoza

Pachuca ima ogromnu prednost domaćeg terena, veliki je favorit i teško je vjerovati da će se Amerikanci s vrućeg gostovanja u Meksiku ponovno vratiti kao pobjednici.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!