Ostali sportovi

Hrvatskim predstavnicima šest odličja na Svjetskom prvenstvu u kuglanju

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 01.06.2024.
Hrvatskim predstavnicima šest odličja na Svjetskom prvenstvu u kuglanju

Hrvatski reprezentativci osvojili su ukupno šest medalja, od toga dva zlata, jedno srebro i tri bronce, na devetom Svjetskom prvenstvu u kuglanju koje je ove subote okončano u slovačkom gradu Brezno.

Koliko su hrvatski predstavnici bili uspješni govori i podatak da su prvenstvo okončali na visokom drugom mjestu u redoslijedu nacija.

Seniori su prvenstvo otvorili prvim krugom pojedinačnog natjecanja, a od ukupno 64 natjecatelja njih 32 plasirali su se u drugi krug, nakon čega se igralo principom jedan na jedan. Treba istaknuti izvrstan uspjeh hrvatske ženske i muške reprezentacije, jer se u drugi krug plasiralo jedanaest od ukupno dvanaest natjecatelja, a u treći krug njih devetoro. Do medalje ih je došlo troje i to Venesa Bogdanović, Nataša Ravnić i Hrvoje Marinović.

Venesa Bogdanović je do brončane medalje došla kao 12. u kvalifikacijama sa 616 srušenih čunjeva, a zatim pobjedama nad Rachel Simon iz Francuske i Luisu Ebert iz Njemačke ušla u četvrtfinale gdje je bila bolja od Austrijanke Fione Steiner. U polufinalu je bolja od nje bila Natalija Binova iz Češke, koja je s 3-1 i 641-599 prošla u finale protiv druge hrvatske predstavnice Nataše Ravnić.

S druge strane Nataša Ravnić je do srebrne medalje došla kao deseta u kvalifikacijama sa 622 srušena čunja. Potom je svladala Oliveru Čikoš iz Srbije te dvije kolegice iz reprezentacije, Mateju Juričić i Amelu Nicol Imširović. U polufinalu je bila bolja od Austrijanke Julije Huber, a u finalu je Natailja Binova bila tek neznatno kvalitetnija te je slavila s 3-1 u setovima i 610-601 srušena čunja.

Kod kuglača je Hrvoje Marinović u kvalifikacijama bio deseti sa 672 čunja, a odmah u drugom krugu ga je čekao aktualni svjetski rekorder Congor Baranj iz Srbije. Odlično je Marinović odradio taj dvoboj te je u napetom duelu prošao dalje nakon čega je za samo pet čunjeva nadjačao Čeha Jaroslava Hazvu.

U četvrtfinalu mu je meč predao Nijemac Christian Wilke, dok je Marinović u polufinalu zasluženo poražen od Nijemca Tima Brachtela s 0-4 i 617-706, a naknadno je Brachtel osvojio i naslov svjetskog prvaka.

Posljednjeg dana natjecanja dijelile su se i medalje za kombinaciju, u kojoj je Amela Nicol Imširović uvjerljivo uzela zlato i postavila novi svjetski rekord u kombinaciji koji od danas iznosi 915 čunjeva. Kombinacija je zbroj najboljeg pojedinačnog nastupa (120 hitaca) i sprinta (2X20 hitaca). Osim u kombinaciji Amela je srušila i svoj rekord u sprintu i postavila novi koji je sad 240 čunja.

Osim u pojedinačnom dijelu i kombinaciji, medalje su osvojili i Alen Kujundžić i Vanesa Bogdanović koji su novi svjetski prvaci u disciplini tandem mix, a Hrvoje Marinović osvojio je i broncu u sprintu.

Kod žena za Hrvatsku su nastupile još Valentina Gal, Matea Juričić i Paula Polanšćak, a kod muškaraca Ivan Totić, Bojan Vlakevski, Branko Manev, Alen Kujundžić i Luka Bolanča.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!