Nogomet

Luka Modrić - 32 klupska trofeja i tri medalje s reprezentacijom

HINA, Petar Jenjić • nedjelja, 02.06.2024.
Luka Modrić - 32 klupska trofeja i tri medalje s reprezentacijom
Foto: EPA

Luka Modrić sinoć je osvojio šestu Ligu prvaka s Real Madridom i tako stigao do 32. trofeja svoje karijere. Uz to, još je osvojio tri medalje s reprezentacijom...

Kada je u kolovozu 2012. godine potpisao za Real Madrid, Luka Modrić je rekao da želi osvojiti Ligu prvaka. 12 godina kasnije hrvatski nogometni majstor je postao najtrofejniji igrač u povijesti "Kraljevskog kluba" s 26 trofeja i tek jedan od četvorice igrača u povijesti koji su šest puta osvajali najprestižnije nogometno natjecanje na svijetu.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Nitko mi ništa nije dao, sve sam postigao radeći. Nikada nisam sumnjao u sebe, čak i ako drugi jesu. Uvijek sam vjerovao da mogu doći ovdje gdje sam danas i hvala Bogu to se obistinilo. Ne moraš biti div da bi igrao nogomet", kazao je jednom prilikom kapetan "Vatrenih" koji se u subotu s Nachom Fernandezom upisao u povijest "Kraljevskog kluba" kao igrač s najviše trofeja, čak 26.

Nitko u 122 godina dugoj povijesti Real Madrida nije osvojio toliko trofeja, prema su Santiago Bernabeuom hodale brojne nogometne legende kao što su: Ferenc Puškaš, Alfredo Di Stefano, Cristiano Ronaldo, Sergio Ramos, Raul, Zinedine Zidane, Raymond Kopa, Luis Figo, Emilio Butragueno, Ronaldo... Svi oni gledaju u Lukina i Nachova leđa.

Šest Liga prvaka, četiri španjolska prvenstva, pet Svjetskih klupskih prvenstava, pet španjolskih Superkupova, četiri europska Superkupa i dva Kupa kralja nevjerojatna su zbirka Modrićevih trofeja osvojenih u Madridu.

Samo su četiri nogometaša u povijesti slavila šest puta u elitnom natjecanju "Starog kontinenta". Uz Modrića to je uspjelo i njegovim suigračima: Daniju Carvajalu, Nachu i Toniju Kroosu, te Realovoj legendi Franciscu Gentu.

Ukupno je za Real upisao 534 nastupa i postigao 39 golova. Produži li zaista ugovor s Realom, Luka bi mogao postići još jedan podvig u klubu, a to je postati najstariji igrač koji je nastupio u dresu "Los Blancosa" u nekoj službenoj utakmici. Modrić je već premašio Puškaša u Primeri (38 godina i 238 dana) i Ligi prvaka (38 godina i 234 dana), ali još mora premašiti 39 godina i 36 dana s koliko je Puškaš odigrao utakmicu Kupa.

Modrić je postao i drugi najstariji nogometaš u povijesti kojemu je uspjelo slaviti u Ligi prvaka. To mu je uspjelo s 38 godina i 266 dana, a stariji osvajač bio je samo Paolo Maldini 2007. godine koji je tada imao 38 godina i 331 dan.

"Svakom treningu, svakoj utakmici i svakom turniru pristupa izuzetno profesionalno i za to je nagrađen. Luka sve radi na najvišoj razini", znao bi kazati hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

Računajući i trofeje osvojene u Dinamu dolazimo do brojke od čak 32 klupska pokala. U dresu "Modrih" osvojio je šest trofeja - tri prvenstva, dva Kupa i Superkup.

Čudesnu karijeru upotpunio je i s tri medalje osvojene u "najdražem dresu". S hrvatskom reprezentacijom je osvojio svjetsko srebro (2018), svjetsku broncu (2022), te srebro u Ligi nacija (2023).

"Nema načina na koji Modrić ne zaslužuje titulu najboljeg hrvatskog nogometaša u povijesti", smatra Robert Prosinečki.

Posebna godina u Modrićevoj karijeri bila je 2018. kada je osvojio sve moguće individualne nagrade. Proglašen je najboljim igračem svijeta u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA), osvojio je Zlatnu loptu "France Footballa", proglašen je najboljim igračem Europe u izboru Europske nogometne federacije (UEFA), te Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Dodajmo kako je te godine izabran i za najboljeg nogometaša svijeta u izboru Međunarodnog instituta za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS), te je dobio i nagradu internetskog portala goal.com.

Luka je imao šest godina kada je njegova obitelj 1991. godine morala u izbjeglištvo zbog srpske agresije. Obitelj se potom preselila u Zadar gdje su bili smješteni u hotelu Iž. Luka je prve nogometne korake napravio u nogometnoj školi Zadra. Kao dječak je bio na probi u Hajduku, ali nije prošao i vratio se u Zadar. Njegov zadarski trener Tomislav Bašić potom mu je dogovorio prelazak u Dinamo i Luka je 2000. preselio u Zagreb.

Međutim, i u Modrom taboru je prošao trnovit put. Dinamo ga je slao na posudbe u Zrinjski iz Mostara i Inter iz Zaprešića, a 2005. se napokon izborio za mjesto u prvoj momčadi. U dresu Dinama je proveo tri i pol sezone osvojivši šest trofeja.

Iduća stanica bio je London. U lipnju 2008. preselio je u redove Tottenhama za 19 milijuna eura. Na 'Otoku' se zadržao četiri godine, a u kolovozu 2012. je preselio u Real Madrid za 35 milijuna eura.

U Realovim redovima Modrić je do kraja razvio sve svoje potencijale postavši jedan od ključnih igrača Kraljevskog kluba.

Za Hrvatsku je debitirao u ožujku 2006. godine u pobjedi (3:2) nad Argentinom, iste godine upisao je i dva nastupa na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. U remiju s Japanom (0:0) na travnjaku je bio od 78., a u remiju s Australijom (2:2) zaigrao od 74. minute.

Prvi pogodak je zabio 16. kolovoza 2006. u Livornu u pobjedi 2:0 protiv tada aktualnih svjetskih prvaka Talijana.

Modrić je za reprezentaciju nastupio na četiri Svjetska prvenstva (2006, 2014, 2018, 2022) i četiri Europska prvenstva (2008, 2012, 2016, 2020), upisavši rekordna 174 nastupa. Ispred njega je i skorašnje Europsko prvenstvo u Njemačkoj.

FOTO: EPA/ADAM VAUGHAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Kdor ne skače, ni Sloven'c

    Piše: Petar Jenjić

    Kdor ne skače, ni Sloven'c

    Iza nas je još jedan dan na Europskom prvenstvu u kojima su završile još dvije skupine. Priča dana definitivno je Slovenija koja je prvi...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!