Nogomet

Sezona SuperSport HNL-a: Porast broja gledatelja, VAR afera, povratnici...

Petar Jenjić • ponedjeljak, 03.06.2024.
Sezona SuperSport HNL-a: Porast broja gledatelja, VAR afera, povratnici...
Foto: Mario Strmotić/HINA

Iza nas je još jedna sezona SuperSport HNL-a u kojoj nije nedostajalo uzbuđenja, kako na terenu, tako i van terena. Neki dobro nam znani igrači vratili su se u hrvatsko prvenstvo, prvi put smo imali strane suce na nekim utakmicama, a otkako su uvedeni brojači nikada nije bilo više gledatelja...

5. Toni Fruk

Briljantna sezona mladog igrača Rijeke koji je zaista iskočio u jako dobroj godini kluba s Rujevice. Otkupljen je kao nogometaš Fiorentine, iako je zadnje godine proveo u redovima Gorice i odmah u prvoj sezoni u Rijeci, pod vodstvom Željka Sopića, pokazao kako je, služeći se košarkaškim rječnikom, pravi playmaker.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Fruk je svoju karijeru započeo u KNŠ Hypo limaču pa preko Mouscrona, Fiorentine, Dubrave Tim Kabel i Gorice, napredovao korak po korak, ne preskačući stepenice. Slično je prošao i njegov suigrač Nediljko Labrović, a obojici je zajedničko da su njihove igre zadovoljile i izbornika Zlatka Dalića. Doduše, Fruk je na pretpozivu, no definitivno je zalog za budućnost i neka nova natjecanja.

U 33 prvenstvene utakmice ove sezone upisao je tri pogotka i tome dodao čak 16 asistencija. Do sada u cijeloj karijeri zajedno nije ih skupio toliki broj. Jasno, treba uzeti u obzir da njegovi suigrači nisu okrunili sva odlična proigravanja pogotkom. Ovih 16 asistencija, nije isključivo suhoparna brojka, čak se čini i premala, a koliko je njegov napadački učinak važan, dovoljno je vidjeti izostanak istog u četiri uzastopna prvenstvena poraza koja su odlučila sezonu.

4. Ramon Mierez

"El Toro" odradio je još jednu sezonu u Bijelo-plavom dresu na visokoj razini. Nismo ni sumnjali. Već po dolasku u Osijek obilježio je prvu sezonu u klubu i zabio 22 pogotka čime je postao tek drugi igrač u povijesti kluba koji je u HNL-u uspio postići više od 20 pogodaka. Nisu se Osječani dvojili nakon toga otkupiti njegov ugovor od Alavesa.

U odnosu na tu sezonu 2020./21. kada je Osijek došao do 77 bodova i dugo se borio za prvo mjesto s Dinamom, ova minula sezona protekla je u drugačijoj atmosferi. Više je bilo slabijih, nego boljih utakmica, a Osijek tek u finišu sezone osigurao četvrto mjesto. U tome je itekako pomogao učinak stasitog Argentinca, čiji bi profil igrača mnogi htjeli vidjeti u svojim redovima.

U SuperSport HNL-u je postigao 19 golova i dodao sedam asistencija, dok je još u europskim i kup utakmicama dodao dva gola. To mu je donijelo drugu titulu najboljeg strijelca sezone. Još ima jednu godinu ugovora u Osijeku, nigdje mu se ne žuri, ali jasno je da će sportski direktor Jose Boto imati dosta zahtjeva za njegove usluge. Još prošlog ljeta, a zatim i zime, pisalo se o interesu Dinama, ali u oba navrata taj interes nije bio iskazan dovoljnim brojem nula.

Odigrao je 149 utakmica za klub u svim natjecanjima, postigao 60 golova i dodao 12 asistencija. Otišao ili ostao ovog ljeta, Mierez će definitivno ostati upisan zlatnim slovima u klupsku povijest.

3. Visoka gledanost

Na stadione najboljih naših klubova ove je sezone dolazio visok broj gledatelja. Hajduk je rano prodao rekordan broj pretplata, i na mnogim utakmicama, čak i ako ne računamo derbije, imao preko 20 tisuća gledatelja. Bijeli su i ove sezone bili uvjerljivi po pitanju posjetitelja. Kod kuće ih je pratilo 21 231 gledatelj u prosjeku, dok je u gostima ta brojka bila 7408 gledatelja.

S druge strane, Dinamo je najgledaniji gost i njegove je utakmice u prosjeku pratilo 8849 gledatelja, 1418 gledatelja u prosjeku više nego njihovog prvog pratitelja, Rijeku. Drugoplasiranu momčad lige pratilo je 6406 gledatelja na domaćem terenu i 7431 gledatelj u gostima.

Otvaranje Opus Arene donio je i veći broj gledatelja za Osijek kojeg je na domaćim utakmicama u prosjeku pratilo 7417 gledatelja. Kada se sve zbroji i oduzme, ova protekla sezona je najgledanija otkako se igra SuperSport HNL-a. Jasno, otkako su uvedeni brojači. Ukupan broj gledatelja je 956 852 što daje prosjek od 5382. Jako dobar poticaj za budućnost.

2. Povratnici

Na početku protekle sezone slobodnih papira u Rijeku je stigao Marko Pjaca. Nakon raskida s Juventusom preporodio se na Rujevici, dobio ponovo poziv za reprezentaciju, a Pjaca tijekom sezone nije propustio pokazati svoje vještine koje su ga vinule u nogometne visine. Nakon velikih problema s ozljedama, bilo nam ga je itekako drago vidjeti na nogometom terenu.

Iako je dobio veliki oproštaj, dostojan veličine igrača i broja osvojenih trofeja, Arijan Ademi nije se dugo zadržao u kineskom Beijing Guoanu. Odigrao je samo 20 utakmica, postigao dva pogotka, a onda se u rujnu prošle godine vratio u "svoj" Dinamo. Kevin Theophile-Catherine napustio je Maksimir koncem sezone 2022./23. nakon što mu nije obnovljen ugovor, ali se vratio u redove prvaka mjesec dana nakon Ademija.

Među povratnike definitivno spada i Marko Rog koji se uspješno oporavio od ozljede i ove sezone odigrao devet utakmica za Modre. Nije to bila visoka minutaža, ali talent se nikada nije izgubio.

Jasno, najvažniji dolazak ove sezone definitivno je Ivan Perišić koji je stigao u Hajduk, a uz njega u isto vrijeme i Josip Brekalo. Perišić je došao ozlijeđen, zaigrao je u završnici sezone, postigao i sjajan pogodak, ali proljeće nije odrađeno onako kako su se u klubu nadali.

1. Suđenje i VAR

Gotovo da i ne bi prošlo kolo u kojem ne bi postajala određena trakavica, neka ruka, penal, zaleđe ili crveni karton. HNS-ova sudačka komisija objavljivala je povremeno analize, ali od ljudi koji su bili godinama dio tog istog sustava, teško je i praktički nemoguće očekivati bilo kakve promjene.

Suđenje je zapravo obilježilo proteklu sezonu. Po prvi puta mogli smo svjedočiti curenju snimki iz VAR sobe i komunikacije između sudaca. Snimke iz VAR sobe, s utakmice protiv Varaždina, objavio je Hajduk, a hitno je sazvana i press konferencija od strane šefa komisije nogometnih sudaca. Bruno Marić nadugo i naširoko pokušao je opravdati zaista loše suđenje.

Na snimkama se čula i niska razina razgovora, od psovanja Darija Bela i vrijeđanja Frana Brodića na temelju fizičkog izgleda, pa do kršenja VAR protokola i interpretacije pravila DOGSO-a i SPA-a kako kome odgovara u određenom trenutku. Samo dan nakon spomenute press konferencije, Bruno Marić podnio je ostavku, a teško se oteti dojmu da je imao drugog izbora. Nisu odmogle, kako su rekli Marić i predsjednik HNS-a Marijan Kustić, dobivene prijetnje.

Tako su nam u SuperSport HNL stigli strani suci, prvo na prvenstveni derbi Hajduka i Dinama koji je sudio Nijemac Daniel Siebert i ostavio odličan dojam. Derbi u SuperSport Hrvatskom nogometnom kupu sudio je Talijan Fabio Maresca. Bili su tu i Horatio-Mircea Fesnic na dvoboju Rijeke i Hajduka te Tamas Bognar na susretu Rijeke i Dinama.

Većina sudaca ostavila je dobar dojam, a nama ostaje pitanje tko će naslijediti Marića. Krajem travnja Kustić je najavio da se ide prema stranom povjereniku za suđenje, iako se za to nije donijela konačna odluka. U svakom slučaju, definitivno stavka koju ćemo s nestrpljenjem pratiti u novoj, uzbudljivoj sezoni najdraže nam lige.

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!