Nogomet

Kvalifikacije za SP: 17 afričkih reprezentacija igrat će domaće utakmice izvan matične države

HINA, Petar Jenjić • nedjelja, 02.06.2024.
Kvalifikacije za SP: 17 afričkih reprezentacija igrat će domaće utakmice izvan matične države
Foto: EPA

Sljedeći tjedna kreću afričke kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Od 43 zemlje njih čak 17 neće svoje domaće utakmice igrati unutar matične države zbog loših uvjeta...

Čak 17 afričkih nogometnih reprezentacija, koje će sljedećeg tjedna biti domaćini susreta u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, prisiljeno je utakmice igrati na neutralnim mjestima jer Afrička nogometna federacija (CAF) nastavlja ograničavati igranje na lošim stadionima.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Čak 17 od 43 zemlje koje idućeg tjedna imaju domaće utakmicu na rasporedu u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026., ne smiju koristiti vlastite stadione jer ne zadovoljavaju standarde.

Zanimljivo, čak i Kenija, koja će biti domaćin afričkog Kupa nacija 2027. zbog očajnih stadiona mora igrati izvan domovine. Susret protiv Obale Bjelokosti igrat će u Malaviju.

Namibija je prisiljena igrati domaće utakmice protiv Liberije u srijedu i Tunisa u nedjelju u susjednoj Južnoj Africi. Posljednju domaću utakmicu Namibija je odigrala u glavnom gradu Windhoeku u ožujku 2021. godine.

Sao Tome i Principe će protiv Liberije igrati u Maroku, gdje će domaće susrete igrati i Sierra Leone, te Gambija, dok će Benin protiv Nigerije igrati u Obali Bjelokosti. Lesoto će ugostiti Ruandu u Južnoj Africi.

Sejšeli će igrati, također u Maroku, Somalija u Mozambiku, dok će Madagaskar svoje domaće oglede odraditi u Južnoj Africi.

CAF je u posljednje dvije godine zauzeo čvrst stav prema lošim stadionim u nastojanju da prisili zemlje kako bi poboljšale uvjete na terenu i druge sadržaje poput svlačionica i rasvjete.

Dok je neke, poput Južnog Sudana, koji je izgradio novi stadion u Jubi, to potaknulo na akciju, druge su zemlje krenule sporo ili nikako u obnovu infrastrukture.

Na Svjetskom prvenstvu 2026. u Meksiku, Kanadi i SAD-u nastupit će devet afričkih reprezentacija, a možda i deseta, ovisno od ishodu dodatnih kvalifikacija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!