Tenis

Uspješan dan za favorite u Parizu, tenisačice vrlo uvjerljive

HINA, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 03.06.2024.
Uspješan dan za favorite u Parizu, tenisačice vrlo uvjerljive
Foto: EPA

Četiri susreta u muškoj i četiri u ženskoj konkurenciji odigrana su u Roland-Garrosu u nedjelju, iznenađenja nije bilo.

Treći tenisač svijeta, Španjolac Carlos Alcaraz ostvario je još jednu uvjerljivu pobjedu u Roland-Garrosu, svladavši Kanađanina Felixa Auger-Aliassimea (ATP - 21.) sa 6:3, 6:3, 6:1 za plasman u četvrtfinale.

Igraj na mečeve Roland-Garrosa na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U meču za mjesto u polufinalu Alcarazov suparnik će biti Grk Stefanos Tsitsipas (ATP - 9.) koji je s 3:6, 7:6 (4), 6:2, 6:2 svladao Talijana Mattea Arnaldija (ATP - 35.).

Auger-Aliassime je za Carlosa Alcaraza u prva tri međusobna dvoboja, odigrana 2021. i 2022., bio nerješiva enigma. No, od tada je Španjolac nanizao tri pobjede bez ijednog izgubljenog seta. Dvije godine zaredom ga je pobijedio u Indian Wellsu, a danas i u njihovom prvom obračunu na crvenoj zemlji.

Kanađanin je imao svoje prilike u prva dva seta, pogotovo u drugom, u kojem je Alcaraz spasio sve četiri break lopte svog suparnika. Alcaraz je u trećem setu odjurio do vodstva 5:0 i lakoćom došao do četvrtfinala Roland Garrosa treću godinu zaredom.

Tamo ga, u reprizi prošlogodišnjeg četvrtfinala čeka "mušterija", Grk Stefanos Tsitsipas, protiv kojeg ima 5-0 u međusobnim dvobojima i 2-0 na Grand Slam turnirima. U njihovom prošlogodišnjem pariškom obračunu Alcaraz je slavio u tri seta (6:2, 6:1, 7:6).

U svom 14. nastupu u Roland-Garrosu 33-godišnji bugarski tenisač Grigor Dimitrov (ATP - 10.) po prvi je put u karijeri ušao u četvrtfinale jedinog Grand Slam turnira na zemljanoj podlozi, a u osmini finala je svladao Poljaka Huberta Hurkacza (ATP - 8.) sa 7:6(5), 6:4, 7:6(3).

Najbolji bugarski tenisač svih vremena bio je polufinalist na preostala tri Grand Slam turnira, po jednom na svakom od njih, a najviše uspjeha je imao na Australian Openu, gdje je uz jedno polufinale ima i još tri četvrtfinala. No, u Parizu je samo dvaput uspi doći do osmine finala, a pet puta je završio turnir u prvom kolu.

Pobjednik Australian Opena i drugi tenisač svijeta, Talijan Jannik Sinner, probio se u četvrtfinale Roland-Garrosa svladavši posljednjeg domaćeg predstavnika Corentina Mouteta (ATP - 79.) s 2:6, 6:3, 6:2, 6:1.

Talijan je u početku imao problema s nekonvencionalnim, ljevorukim tenisačem, što je rezultiralo gubitkom prvog seta u turniru za Sinnera. No, kad se prilagodio na sve trikove koje je Moutet izvodio, uključujući brojne skraćene lopte i servise "ispod ruke", došlo je do preokreta pa je 25-godišnji Francuz u preostala tri seta ukupno osvojio jednak broj gemova kao u prvom.

Za Mouteta je plasman u osminu finala najbolji rezultat na domaćem Grand Slam turniru, a Sinner je plasmanom u četvrtfinale izjednačio svoj najbolji pariški rezultat ostvaren u debiju 2020.

Za plasman u polufinale će morati pobijediti Grigora Dimitrova.

U konkurenciji tenisačica favoritkinje su bile nemilosrdne prema suparnicama. Trostruka pariška pobjednica, Poljakinja Iga Swiatek, prepustila je Ruskinji Anastasiji Potapovoj samo deset poena i ostavila ju bez gema (6:0, 6:0) u 40-minutnoj prezentaciji moći. Treća nositeljica, Amerikanka Coco Gauff, prepustila je Talijanki Elisabetti Cocciaretto tri gema (6:1, 6:2), a na terenu se zaqdržala sat vremena, dok je aktualna wimbledonska pobjednica Čehinja Marketa Vondroušova za 80 minuta svladala Srpkinju Olgu Danilović sa 6:4, 6:2.

Swiatek će se za plasman u polufinale boriti protiv Vondroušove, od koje nikada nije izgubila meč.

Tunižanka Ons Jabeur je pobjedom 6:4, 6:4 protiv Dankinje Clare Tauson, ponovila prošlogodišnji pariški domet. Za plasman u svoje prvo polufinale u Roland-Garrosu imat će težak zadatak, pobijediti aktualnu pobjednicu US Opena i parišku finalisticu iz 2022., Amerikanku Coco Gauff, koja je u prethodna četiri meča izgubila svega 18 gemova.

Roland-Garros, tenisači - osmina finala:
Stefanos Tsitsipas (Grč/9) - Matteo Arnaldi (Ita) 3:6, 7:6 (4), 6:2, 6:2
Carlos Alcaraz (Špa/3) - Felix Auger-Aliassime (Kan/21) 6:3, 6:3, 6:1
Grigor Dimitrov (Bug/10) - Hubert Hurkacz (Polj/8) 7:6 (5), 6:4, 7:6 (3)
Jannik Sinner (Ita/2) - Corentin Moutet (Fra) 2:6, 6:3, 6:2, 6:1

Roland-Garros, tenisačice - osmina finala:
Iga Swiatek (Polj/1) - Anastasia Potapova 6:0, 6:0
Marketa Vondroušova (Češ/5) - Olga Danilović (Srb) 6:4, 6:2
Coco Gauff (SAD/3) - Elisabetta Cocciaretto (Ita) 6:1, 6:2
Ons Jabeur (Tun/8) - Clara Tauson (Dan) 6:4, 6:4

FOTO: EPA/YOAN VALAT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!