Nogomet

Čovjek koji je izmislio udarac zbog kojeg treneri gube tonu živaca

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 03.06.2024.
Čovjek koji je izmislio udarac zbog kojeg treneri gube tonu živaca

Bliži se početak Europskog prvenstva, reprezentacije se već uveliko pripremaju, a pripremamo se i mi. Seriju uvodnih tekstova, uoči natjecanja koje s nestrpljenjem očekujemo, otvaramo finalnim dvobojem iz 1976. godine i pogotkom koji će zauvijek ostati upisan u povijest…

Svi ljubitelji nogometa jako dobro znaju za panenku, specifičan udarac s 11 metara kojeg veliki broj igrača obožava, a trenerima se uglavnom diže kosa na glavi kada ga njihov igrač izvodi.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Svi znaju za panenku, ali morali bi znati i za Antonina Panenku. On je tvorac i kreator tog udarca, a svijetu ga je predstavio u finalu Europskog prvenstva 1976. godine u raspucavanju protiv Zapadne Njemačke.

Priča je manje-više poznata. Europsko prvenstvo, točnije njegova završnica, igrala se u Zagrebu i Beogradu, sudjelovale su samo četiri reprezentacije, a u finale su se plasirale Čehoslovačka i Zapadna Njemačka. Snažni Nijemci bili su favoriti, međutim Čehoslovačka je bila sjajno posložena, prvo je izbacila u polufinalu Cruyffovu Nizozemsku, a zatim je u finalu svladala Zapadnu Njemačku krcatu zvijezdama.

Nijemci su u to vrijeme držali titule prvaka Europe i svijeta, imali su sjajnu momčad, a ovo finale su najavljivali kao dvostruki razlog za slavlje, vjerovali su u obranu titule prvaka, a Franz Beckenbauer igrao je 100. utakmicu u dresu reprezentacije.

Čehoslovaci su im rano pokvarili slavlje, poveli su s 2:0 golovima Švehlika i Doblaša, ali Nijemci su se uspjeli vratiti i poravnati na 2:2 u 89. minuti. Susret je otišao u produžetke pa u konačnici na penale koji će biti kobni za Nijemce.

Inače, do jedanaesteraca nije trebalo niti doći. Reprezentacije su imale na izbor prije utakmice hoće li se pobjednik odlučiti u slučaju neriješenog izvođenjem jedanaesteraca ili će se igrati nova utakmica sljedećeg tjedna. Samouvjereni Nijemci vjerovali su kako će do pobjede doći u 90 minuta pa su čelnici Saveza, bez konzultacija s izbornikom i igračima, odlučili kako će se raspucavati s 11 metara.

Čehoslovaci su tu bili savršeni, svi su pogodili, a u četvrtoj seriji Uli Höness puca preko gola i tako daje Čehoslovacima meč loptu za titulu prvaka.

I tu dolazimo do slavnog trenutka. Loptu je uzeo Antonin Panenka, zaletio se i pričekao Seppa Maiera da odabere stranu, a kada se njemački vratar bacio, Panenka je lagano potkopao loptu i poslao je po sredini gola. Čehoslovačka je osvojila titulu europskog prvaka i to pogotkom kakav je prvi put viđen na velikoj sceni. (VIDEO)

Taj udarac i pogodak ušli su u legendu, a Panenki donijeli planetarnu popularnost. Legenda praškog Bohemiansa donijela je titulu Čehoslovačkoj, a do dan danas "panenka" je vrlo popularna među igračima. Brojni velikani usudili su se izvesti je u važnim trenucima, ali nisu svi bili toliko uspješni.

Antoninu je to bilo prvi put da izvodi ovaj udarac na velikoj sceni, ali usavršio ga je na treningu u klubu te ga je izveo i u nekim ranijim susretima na klupskoj razini. Sepp Maier i Nijemci nisu znali za "panenku" i ona je bila potpuno iznenađenje.

"Otprilike dvije godine prije Europskog prvenstva počeo sam pokušavati izvesti taj udarac prvo na prijateljskim utakmicama, a zatim i nekoliko prvenstvenih dvoboja u čehoslovačkom prvenstvu. To je tako dobro funkcioniralo da sam odlučio kako ću ga izvesti i na Europskom prvenstvu ako se ukaže prilika. Čista je slučajnost da se to dogodilo u finalu i da je njemački igrač promašio baš prije mene. Bila je to Božja volja, a ja sam bio tisuću posto siguran da ću ga tako izvesti i da ću zabiti gol", rekao je Panenka u jednom od kasnijih intervjua.

Danas taj udarac više nije novost i nije iznenađenje iako mnogi vratari ostanu potpuno nemoćni dok gledaju kako lopta lagano ulazi u mrežu. Je li Panenka na kraju ikada promašio taj udarac u službenoj utakmici? Prema njegovim riječima jest jednom. I to mu je vratar uhvatio loptu uopće se ne bacivši.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!