Nogomet

Hrvatska pred prvom prijateljskom utakmicom, stiže Sjeverna Makedonija

Petar Jenjić • ponedjeljak, 03.06.2024.
Hrvatska pred prvom prijateljskom utakmicom, stiže Sjeverna Makedonija
Foto: Miljenko Klepac/HINA

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras će na Rujevici odigrati prijateljsku utakmicu protiv Sjeverne Makedonije. Na susretu će, prema izbornikovim najavama, nastupiti 16 igrača, dio će se odmoriti, a dio će biti pošteđen...

Klupska sezona nogometnih liga je iza nas i vrijeme je okrenuti se sadržajem bogatom ljetu. Pred nama je Europsko prvenstvo u Njemačkoj, još jedno veliko natjecanje na kojem će, naravno, nastupiti i Hrvatska, ali prije toga potrebno je odraditi i pokoju prijateljsku utakmicu.

Igraj na Hrvatska - Sjeverna Makedonija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prva od njih igrat će se večeras od 19 sati u Rijeci, na prepunoj Rujevici, na koju stiže reprezentacija Sjeverne Makedonije. Bit će nam ovo prvi međusobni dvoboj nakon gotovo punih 12 godina i kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu kada su se odigrale dvije utakmice u razmaku od mjesec dana.

Hrvatska je prvo na domaćem terenu slavila s 1:0 pogotkom Nikice Jelavića. U uzvratu su Makedonci poveli pogotkom Agima Ibraimija, ali prvo je Vedran Ćorluka izjednačio, da bi pobjedu svojom majstorijom iz slobodnog udarca donio Ivan Rakitić. Prije toga još su šest međusobnih dvoboja odigrali, a Makedonci su slavili samo jednom, 2007. godine na domaćem terenu rezultatom 2:0, kad Hrvatskoj više i nije bilo važno.

U odnosu na početnu postavu iz posljednjeg međusobnog dvoboja, u kadru su još Luka Modrić i Ivan Perišić. Modrić je s Real Madridom osvojio Ligu prvaka prije dva dana i tek se treba priključiti pripremama, dok će Perišić, prema najavama izbornika Zlatka Dalića, danas krenuti od prve minute i odigrati sat vremena.

Vatreni su do sada odradili pet treninga, a s obzirom na kasniji kraj sezona, dio igrača tek treba doći. Večeras će nastupiti 16 igrača, neki će se odmoriti, a neki neće igrati. Jedan od onih koji će preskočiti dvoboj je Nikola Vlašić koji je u dobrom stanju, ali tek treba vidjeti hoće li moći odgovoriti zahtjevima. Dan odluke bit će 7. lipnja.

Danas tijekom dana stići će Marcelo Brozović, koji je igrao finale saudijskog kupa s Al Nassrom, i Mario Pašalić koji je odrađivao zaostalu utakmicu sa svojom Atalantom. Modrić će stići u utorak, a za nastavak priprema trebali bi onda biti potpuno spremni i kompletni.

Hrvatska je zadnje utakmice igrala u ožujku na ACUD Cupu u Kairu gdje je prvo svladala Tunis boljim izvođenjem penala, nakon što je regularni dio završio bez golova. Zatim su Vatreni u finalu svladali domaćina Egipat rezultatom 2:4. Zabijali su tada: Vlašić, Bruno Petković, Andrej Kramarić i Lovro Majer.

S druge strane, Makedonci su zadnju pobjedu upisali u listopadu prošle godine kada su u prijateljskom dvoboju bili bolji od Armenije (3:1). Kvalifikacije za Euro okončali su na četvrtom mjestu skupine C s osam osvojenih bodova iz isto toliko utakmica. Na zadnjem okupljanju igrali su prijateljske dvoboje protiv Moldavije i Crne Gore. Prvi su remizirali 1:1, a u drugom izgubili rezultatom 1:0.

Što su rekli

Zlatko Dalić, hrvatski izbornik: "Odradili smo pet treninga, nemam nikakvu primjedbu nego samo želju da ovako nastave, jako dobro rade, puni su motiva i svaki trening je sve bolji. Imamo sutra prijateljsku utakmicu, zamišljali smo da je to predutakmica za Euro, kao da igramo protiv Albanije, više napadački."

Andrej Kramarić, hrvatski reprezentativac: "Svi smo zdravi i veseli, znamo što nas čeka sutra. Bez obzira je li prijateljska utakmica ili Europsko prvenstvo, spremni smo. Svi znamo u kakvoj smo skupini, ona je najteža na Euru. Želja je proći skupinu, ostati na zemlji, a kasnije je u jednoj utakmici nokaut fazi sve moguće. Maksimalni je fokus sada na Španjolskoj, moramo tu utakmicu odraditi pošteno, kao i sve utakmice svih ovih godina."

Mjesto, vrijeme

Stadion Rujevica, Rijeka, 19:00

Zadnji susret

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, Hrvatska je slavila na gostovanju u Skoplju nakon preokreta rezultatom 1:2.

Prognoza

Ni u punom sastavu Hrvatska nikada nije briljirala u prijateljskim utakmicama. Večeras u svakom slučaju očekujemo hrvatsku pobjedu, ali i veći broj golova.

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!