Nogomet

Domaćin Europskog prvenstva večeras igra prvu prijateljsku utakmicu

Petar Jenjić • ponedjeljak, 03.06.2024.
Domaćin Europskog prvenstva večeras igra prvu prijateljsku utakmicu
Foto: EPA

Njemačka nogometna reprezentacija večeras će odigrati prvu pripremnu utakmicu uoči početka Europskog prvenstva. Protivnik u Nürnbergu bit će Ukrajina...

Danas kreću prijateljske utakmice uoči početka Europskog prvenstva, a osim Hrvatske, večeras su u akciji još neki sudionici završnice natjecanja. To su Njemačka i Ukrajina koje će odmjeriti snage u Nürnbergu s početkom u 20:45 sati. Njihov dvoboj sudit će Austrijanac Walter Altmann.

Igraj na Njemačka - Ukrajina na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Njemačka svoj nastup na Euru započinje 14. lipnja protiv Škotske i Ukrajina će poslužiti kao dobra najava početka natjecanja. Posljednjih tjedana dana "Elf" je trenirao u Blankenhainu, a momčadi će se tijekom utorka priključiti i finalisti Lige prvaka, Toni Kroos i Antonio Rüdiger iz Real Madrida te Nico Schlotterbeck i Niclas Füllkrug iz dortmundske Borussije.

Julian Nagelsmann eksperimentirao je u nekim prethodnim prijateljskim utakmicama, a nakon što je proteklu godinu zaključio porazima od reprezentacija Turske (2:3) i Austrije (2:0), u ovoj je to išlo dosta bolje. Prvo je svladana Francuska (0:2) u Lyonu, a zatim i reprezentacija Nizozemske (2:1) u Frankfurtu. Njemački izbornik najavio je Manuela Neuera među vratnicama. Golman Bayerna zadnji nastup za reprezentaciju imao je još na prošlom Svjetskom prvenstvu.

Njemačka je ukupno devet puta igrala protiv Ukrajine i još uvijek nije izgubila. Upisala je pet pobjeda i četiri remija, a posljednji međusobni dvoboj odigran je u Bremenu proteklog lipnja. U pravoj golijadi Nijemci su se u završnici vratili sa zaostatka od 1:3 i izborili remi.

S druge strane, Ukrajina je porazila Bosnu i Hercegovinu i Island u razigravanju za plasman na Europsko prvenstvo, svoje četvrto uzastopno. Svoju prvu utakmicu na natjecanju igrat će 17. lipnja protiv Rumunjske. Ukrajinski kadar za večerašnji susret gotovo je kompletiran jer se čeka još dolazak vratara Real Madrida Serhija Lunina koji nije branio finalnu utakmicu Lige prvaka zbog gripe.

Dodajmo i to da će Njemačka uoči početka prvenstva još snage odmjeriti s reprezentacijom Grčke, dok su se Ukrajinci odlučili na ukupno tri provjere. Nakon Nijemaca, igrat će još protiv Poljske i Moldavije.

Što su rekli

Julian Nagelsmann, izbornik Njemačke: "Ukrajinci će sutra dati sve od sebe, a mi ćemo isto. Nogomet je faktor koji vam može pomoći da ne mislite o drugim stvarima, barem 90 minuta. Pokušavamo odraditi svoju ulogu i želimo utakmicu učiniti dobrom i zanimljivom, ali to bi trebalo biti neovisno o rezultatu. Sljedeći tjedan imat ćemo sam jedan trening sa svima, prijateljske utakmice nisu optimalne za pripremu. Nakon Grčke će svi igrači imati dan i pol pauze, a onda imamo tjedan dana pripreme za Škotsku."

Serhij Rebrov, izbornik Ukrajine: "Njemačka ima novog izbornika, a po mom mišljenju, sada je još discipliniranija. Dobro igraju i u napadu i u obrani. Sutra neće koristiti igrače Real Madrida i Borussije Dortmund, no ima širok izbor nogometaša na svakoj poziciji. Svi su spremni, dok je jučer nekoliko igrača treniralo individualno."

Mjesto, vrijeme, suci

Max-Morlock-Stadion, Nürnberg, 20:45

Sudac: Walter Altmann (Austrija)

Nedostaju

Njemačka: Füllkrug,Schlotterbeck, Rüdiger, Kroos (klub), Sane (suspenzija)

Ukrajina: Lunin (klub)

Zadnji susret

Prije nešto manje od godinu dana, u prijateljskom susretu u Bremenu, Njemačka i Ukrajina odigrali su bez pobjednika, 3:3.

Prognoza

Njemačka je večeras favorit, ali od obje ekipe očekujemo barem po jedan pogodak, kao i u tri prethodna međusobna dvoboja.

FOTO: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!