Nogomet

Španjolska vladavina nogometom i dva uzastopna europska naslova

Petar Jenjić • utorak, 04.06.2024.
Španjolska vladavina nogometom i dva uzastopna europska naslova
Foto: EPA

Bliži se početak Europskog prvenstva, reprezentacije se već uveliko pripremaju, a pripremamo se i mi. Seriju uvodnih tekstova uoči natjecanja, koje s nestrpljenjem očekujemo, nastavljamo s tekstom o španjolskoj reprezentaciji koja se 2008. i 2012. uspjela na europski tron...

Još od drugog Europskog prvenstva 1964. godine kada je ujedno bila i domaćin, Španjolska nije osvojila nijedan trofej, a najbliže je bila 20 godina kasnije u Francuskoj kada je u finalnom dvoboju ipak bolji bio domaćin.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Iskusni Luis Arragones preuzeo je Furiju nakon debalka na Euru u Portugalu 2004. godine kada je svoj nastup završila u skupini s jednom pobjedom, jednim remijem i jednim porazom. Ubacio je u kadar "svježu krv", ostavio po strani iskusnog Raula i Michela Salgada, a nastup na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj okončao u osmini finala.

Ni kvalifikacije za Euro 2008. godine nisu krenule dobro, a na dva gostovanja upisana su dva poraza. Prvo je slavila Sjeverna Irska s 3:2, a zatim i Švedska s 2:0. Opasno se tresla Arragonesova stolica u tim trenucima, ali u preostalih deset kvalifikacijskih utakmica upisano je devet pobjeda i jedan remi. Furija je osvojila skupinu ispred Švedske.

Upravo je Arragnoes u španjolsku reprezentaciju uveo famoznu "tiki-taku", bio je onaj koji je uveo taj drugačiji stil igre sa snažnijim naglaskom na tehniku. Jedan od igrača kojem je jako vjerovao bio je David Silva koji upravo tadašnjem izborniku duguje jako puno hvale jer ga je gurao prema naprijed kada to drugi možda nisu ni vidjeli.

Španjolska je sjajno otvorila Europsko prvenstvo pobjedom protiv Rusije od 4:1, na krilima hat-tricka Davida Ville. Isti igrač bio je veliki junak drugog kola kada je zabio u 92. minuti za pobjedu protiv Švedske. I u trećoj rundi, kada su igrali u izmijenjenom sastavu, preokretom su došli do pobjede protiv branitelja naslova, Grčke.

Usporili su malo Španjolci u četvrtfinalu protiv Talijana koje su svladali tek boljim izvođenjem penala, nakon što u 120 minuta nogometa nije bilo golova. Na pravu razinu vratili su se u polufinalu gdje su odličnim drugim poluvremenom "razbili" Rusiju s 3:0.

"Trener je imao tu vrlinu pričati šale tijekom napetih trenutaka kako bi tenzije popustile. To je radio jako dobro. Znao je reći da je stara ruka s puno bitaka na leđima. Njegove šale zaista su nas znale opustiti prije utakmica. Na početku sam bio nervozan, ipak se radilo o finalu, ali kako je utakmica odmicala, bio sam sve opušteniji. Kad smo zabili gol, osjećali smo se puno bolje, a o ostatku da ne pričam. To ne shvatite dok se ne vratite u Španjolsku", rekao je jednom prilikom David Silva.

U finalu se pokazalo da nogomet nije baš uvijek bio igra u kojoj pobjeđuju Nijemci. Jedan gol sve je prelomio. Xavi je dobro uposlio Fernanda Torresa koji je uspio zaobići Philippa Lahma, preskočiti Jensa Lehmanna i ugurati loptu u praznu mrežu za vodstvo Španjolske koja je tako prekinula 44 godine dugačak post bez trofeja.

Euro 2012.

Odmah nakon Eura na klupu reprezentacije sjeo je Vincent Del Bosque koji je nastavio s istim stilom igre, a Furija u Južnoafričkoj Republici osvojila svoj prvi naslov svjetskog prvaka. Iako je sve krenulo porazom od Švicarske, ostatak turnira odradila je na najvišoj mogućoj razini.

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini osvojila je uvjerljivo kvalifikacijsku skupinu s osam pobjeda iz isto toliko utakmica i kao branitelj naslova stigla na Euro u statusu glavnog favorita.

Grupnu fazu natjecanja pamtimo i mi jako dobro. Španjolci su je otvorili remijem protiv Italije (1:1), nakon čega su visoko slavili protiv Irske (4:0). U zadnjoj utakmici skupine gledali smo izjednačen dvoboj protiv Vatrenih koji su imali svoje šanse za pobjedu, ali nisu ih iskoristili. Jesus Navas presudio je Hrvatskoj koja je tu završila svoj nastup na turniru.

Četvrtfinale je donijelo Francusku koja nije impresionirala u grupnoj fazi i prošla je dalje sa samo četiri boda. Dva pogotka Xabija Alonsa donijela su plasman među četiri gdje ih je čekao veliki rival.

Iberijski derbi protiv Portugala u polufinalu nije ispunio velika očekivanja nogometnih poklonika, ali Španjolce to baš i nije previše diralo, unatoč slaboj partiji svih 120 minuta. Pobjedom od 4:2 nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca izborili su finale Eura i ukupno treće uzastopno na velikim natjecanjima. Prije njih to je uspjela samo Zapadna Njemačka 70-ih godina prošlog stoljeća.

Puno kritika tijekom cijelog natjecanja dobivala je Španjolska, od načina igre i formacije pa sve do izbora igrača, ali bez obzira na sve, reprezentativci i stožer mogli su biti itekako zadovoljni novim finalom. Apsolutno najbolju izvedbu sačuvali su za sami kraj. Šećer na kraju još jednog uspješno završenog turnira, a gorak okus u talijanskim ustima.

Na pravom mjestu u pravo vrijeme sjela je sjajna partija protiv Italije. Prvo je poentirao David Silva, na njega se nadovezao Jordi Alba, da bi u finišu susreta zabijali i Fernando Torres i Juan Mata za 4:0 i apsolutni delirij na Olimpijskom stadionu u Kijevu. Furija je furiozno odradila finale i sa zlatnom medaljom okončana još jedno natjecanje.

Najdominantnija reprezentacija svijeta tih godina svoj je "kraj" dočekala dvije godine kasnije u Brazilu, ali tri uzastopna zlata na velikim natjecanjima nešto je na čije ćemo ponavljanje sigurno čekati jako, jako dugo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!