Nogomet

Talijani prvi test uoči Eura imaju protiv reprezentacije koja je u kvalifikacijama završila ispred Hrvatske

Mario Borko • utorak, 04.06.2024.
Talijani prvi test uoči Eura imaju protiv reprezentacije koja je u kvalifikacijama završila ispred Hrvatske
Foto: EPA

Italija će večeras u Bologni odmjeriti snage s Turskom. Izabranici Luciana Spallettija na Euru su smješteni u grupi s Hrvatskom, pa su kao test odabrali reprezentaciju koja je u kvalifikacijama završila ispred nje...

Nakon nekoliko dana krnjih priprema i konačnog završetka europske klupske sezone, reprezentacije su krenule s prvim pripremnim utakmicama za Euro u Njemačkoj koji počinje 14. lipnja. Italija je na prošlom Europskom prvenstvu, kao jedna od domaćina, turnir otvorila u Rimu protiv Turaka, a sada će protiv njih testirati svoju formu prije nego što krene u borbu za obranu naslova.

Igraj na Italija - Turska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Talijani su propustili posljednja dva Svjetska prvenstva, ali su u međuvremenu drugi puta u svojoj povijesti postali europski prvaci. Od tada se dosta toga promijenilo, Roberto Mancini napustio je kormilo reprezentacije nakon trećeg mjesta u Ligi nacija, a Luciano Spalletti je nakon povijesnog uspjeha s Napolijem svoj trenersko znanje odlučio podariti reprezentaciji.

Kvalifikacije su odrađene “krvavo“ i Azzurri su bili vrlo blizu da ponovno završe u dodatnim kvalifikacijama. Ipak uspjeli su u posljednjem kolu ostati neporaženi protiv Ukrajine i kao drugi iza Engleske izboriti nastup na europskoj smotri. U ožujku su odigrali dvije prijateljske utakmice u SAD-u, protiv Venezuele i Ekvadora, koje su uspješno apsolvirali.

Italija trenutno na popisu ima 29 imena što znači da će za nekoliko dana nakon ove utakmice trojica biti otpisana. Okosnicu reprezentacije čine igrači Intera, a samo petorica igrača imaju više od 30 godina. S druge strane najmlađi član ima 22 godine tako da je većina igrača u najboljim godinama, a Italija je uoči turnira šesti favorit za osvajanje.

Turska je izborila svoje treće uzastopno Europsko prvenstvo. Na prethodna dva, u šest utakmica ostvarila je pet poraza i samo jednu pobjedu, ali nova generacija pod vodstvom Vincenza Montelle u Njemačku putuje s velikim ambicijama. Turke, kao i Hrvate, očekuje ogromna podrška navijača, a prije Eura snage će odmjeriti s Italijom i Poljskom.

Turci su u kvalifikacijama završili prvi u skupini D ispred Hrvatske i Walesa. Stefan Kuntz smijenjen je usred kvalifikacija, a Montella je debitirao s pobjedom u Osijeku i tako izborio prvo mjesto.

Ogroman vjetar u leđa Turskoj dala je pobjeda protiv Njemačke u gostima. Bilo je to krajem studenog, a iako se radilo u prijateljskoj utakmici, apetiti su dodatno porasli. Ipak u ožujku je uslijedilo bolno spuštanje na zemlju. Poraz od Mađarske 1:0, a potom i od Austrije 6:1 nisu najbolja najava Eura, a gostovanje u Bologni bit će vrlo zahtjevno.

40. reprezentacija svijeta na Euru je smještena u skupini s Portugalom, Češkom i Gruzijom, a sve osim njenog prolaska bilo bi veliko razočaranje. Turci su i na prošli Euro doputovali s velikim ambicijama nove generacije, ali su odmah na startu teško stradali od Italije i od toga se nisu uspjeli oporaviti. Možda će test protiv Talijana ovoga puta imati drugačiji efekt.

Mjesto, vrijeme, sudac

Bologna (Italija), Renato Dall'Ara, 21:00

Sebastian Gishamer (Austrija)

Zadnji susret

Ove dvije reprezentacije do sad su međusobno odmjerile snage 12 puta. Italija još nikada nije izgubila od Turske, a ostvarila je devet pobjeda. Posljednji susret zbio se prije nešto više od dvije godine u prijateljskoj utakmici u Turskoj, a Talijani su slavili s 2:3.

Prognoza

Italija je favorit, ali Turska će, nakon bolnog poraza od Austrije, imati mnogo veći motiv i sigurno će biti vrlo neugodan protivnik. Nijedna reprezentacija ne želi izgubiti utakmicu prije velikog turnira i zato neriješeni ishod u ovom dvoboju ne bi bio iznenađenje.

FOTO: EPA/GEORGI LICOVSKI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!