Košarka

Monaco brani naslov, a Pariz svojom prvom titulom želi kompletirati trostruku krunu

Mario Borko • utorak, 04.06.2024.
Monaco brani naslov, a Pariz svojom prvom titulom želi kompletirati trostruku krunu
Foto: EPA

Večeras počinje finalna serija doigravanja francuskog prvenstva u košarci, a u njemu se sastaju Monaco i Pariz. Klub iz Kneževine želi obraniti svoji prvi naslov prvaka koji je osvoji prošle godine, a Parižani povijesnu sezonu žele završiti s trećim trofejem...

Francusko prvenstvo stiglo je do samog kraja, a u finalu doigravanja susreću se dvije najbolje momčadi iz regularnog dijela. Monaco će kao prvi nositelj na startu serije biti domaćin Parizu koji, nakon nepunih šest godina postojanja, ima priliku osvojiti svoji prvi naslov prvaka. Crveno-bijeli u seriju ulaze kao favoriti i žele obraniti titulu najbolje momčadi u Francuskoj.

Igraj na Monaco - Pariz na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Iako je osnovan 1928. godine, Monaco je na svoj prvi naslov prvaka Francuske čekao 95 godina. Najuspješnije razdoblje za klub započelo je prije nekih desetak godina, 2021. je osvojen Eurokup, ali vrhunac je bila prošla sezona kad je u Francuskoj osvojena dvostruka kruna, a La Roca je i po prvi puta stigla na Final Four Eurolige.

Tamo je završila kao treća, a ove joj je godine završnica Eurolige iskliznula kroz prste. U četvrtfinalnoj seriji protiv Fenerbahčea, Monaco je u svojoj dvorani, u odlučujućoj petoj utakmici, od Turaka poražen nakon produžetaka. Regularni dio sezone u domaćem prvenstvu, klub iz Kneževine završio je na prvom mjestu s omjerom 29-5.

Doigravanje je odrađeno rutinski. Le Portel je u četvrtfinalu bio bez šansi, a JL Bourg je u polufinalu uspio ostvariti jednu pobjedu. Glavni igrač ekipe Mike James zbog ozljede je propustio veći dio doigravanja, ali se vratio u posljednje dvije utakmice i trebao bi biti maksimalno spreman za finale.

Pariz je osnovan 2018. godine kao ambiciozni projekt bivšeg direktora Minnesota Timberwolvesa, Davida Kahna. Sve je postepeno išlo svojim putem, a ove sezone je napravljen ogroman iskorak. Parižani su već osvojili dva trofeja, u Francuskoj Leaders kup, a na europskoj sceni Eurokup.

Ovo je prva sezona u kojoj je Pariz uspio izboriti doigravanja u francuskom prvenstvu, a sada u finalu ima priliku, ne samo po prvi puta postati prvak države, nego i osvojiti trostruku krunu. Regularni dio je okončan na drugom mjestu s omjerom 27-7, a put kroz play-off bio je trnovit.

U osmini finala, koje se igra na samo dvije pobjede, Pariz je kod kuće poražen od Choleta, ali je s dvije uvjerljive pobjede uspio preskočiti prvu prepreku. Najtrofejniji francusku klub ASVEL imao je vodstvo od 2-1, u seriji na tri dobivene utakmice, ali Parižani su u Lyonu slavili nakon produžetaka, a u tijesnoj su završnici “majstorice“ obranili prednost domaćeg terena i ušli u finale.

TJ Shorts najbolji je igrač momčadi tijekom cijele sezone s prosjekom od 17 poena i šest asistencija po utakmici. Amerikanac je pokazao svoju kvalitetu u doigravanju kada je u dvije odlučujuće utakmice polufinala kombinirao ostvario 62 poena i 22 asistencije. Njegov doprinos u finalu će biti jako bitan.

Mjesto, vrijeme

Monaco, Salle Gaston Medecin, 18:30

Zadnji susret

U oba ligaška ogleda ove sezone bolji je bio Monaco, ali Parižani su s 98:93 slavili u polufinalu Leaders kupa kojeg su kasnije osvojili. Bila je to ujedno prva pobjeda Pariza nad Monacom, u do sad odigranih sedam utakmica.

Prognoza

Monaco je favorit u ovoj seriji i trebao bi Parižanima odmah na startu pokazati zašto je tome tako.

FOTO: EPA/L. Rico

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!