Nogomet

Srbija pripreme za nastup na prvom Euru nakon 24 godine započinje protiv Austrije

Mario Borko • utorak, 04.06.2024.
Srbija pripreme za nastup na prvom Euru nakon 24 godine započinje protiv Austrije
Foto: EPA

Večeras će snage, u pripremnoj utakmici uoči Europsko prvenstva, odmjeriti Austrija i Srbija. Austrijanci su trenutno jedna od reprezentacija u najboljoj formi, a nad Orlovima uvijek vise neki upitnici...

Nakon 24 godine izbivanja, Srbija se vraća na Europsko prvenstvo. Momčad Dragana Stojković prvi test uoči početka turnira imat će na gostovanju u Beču kod Austrije. Ralf Rangnick odbio je poziv Bayern Münchena što dovoljno govori o ambicijama koje ima s austrijskom reprezentacijom.

Igraj na Austrija - Srbija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Austrija je posljednji put na Svjetskom prvenstvu nastupila 1998., a ovo će joj, u tom razdoblju, biti četvrti nastup na europskoj smotri, treći uzastopni. Nakon poraza od Hrvatske i ispadanja iz elitne grupe Lige nacija, Austrijanci su krenuli u gotovo nezaustavljivi pohod na kojem su rušili Italiju, Švedsku, Njemačku, a u kvalifikacijama su se s Belgijom do posljednjeg kola borili za prvo mjesto.

Rangnick je u svom debiju u Osijeku pobijedio Hrvatsku s 3:0. Iako je nastavak puta u Ligi nacija bio težak, Austrija je uspjela ostati neporažena protiv Francuske, a u kvalifikacijama za Euro izgubila je samo jednu od osam utakmica. Austrijanci su skupili čak devet bodova više od prvih pratitelja Šveđana koje su dva puta pobijedili.

Na prošlom Euru, Austrija prvi puta uspjela proći grupnu fazu, a od kasnijih prvaka Talijana ispala je tek nakon produžetaka. Posljednje tri prijateljske utakmice apsolvirane su na najbolji mogući način. Kod kuće je ostvarena pobjeda protiv Njemačke od 2:0, isti rezultatom u gostima je poražena Slovačka, a ambiciozni Turci su u Beču prizemljeni sa šest “komada“ u svojoj mreži.

Austrija je jedna od reprezentacija u najboljoj formi uoči Eura, a kladionice ju smještaju na 11. mjesto favorita za osvajanje, odmah iza Hrvatske i Danske. Austrijanci su 2016. bili dark horse tunira, ali tada su podbacili.

Ova pripremna utakmica protiv Srbije dat će odgovor na mnoga pitanja o trenutnoj formi, a o kvaliteti najbolje govori podatak da čak 16 reprezentativaca igra u ligama petice, 13 u Bundesligi. Izostanak Xaver Schlagera, Saše Kalajdžića i Davida Alabe bit će osjetni, ali igra Austrije nikada nije ovisila o pojedincima.

Srbija će po prvi puta otkako nastupa kao samostalna igrati na Europskom prvenstvu. Iako su u tom razdoblju tri puta bili sudionici Svjetskog prvenstva, Orlovi jednostavno nisu uspjeli pronaći način da se kvalificiraju na Euro. I ovog puta to je bila teška zadaća, iako je na papiru uoči početka kvalifikacija Srbija bila izraziti favorit za plasman u Njemačku.

Srbi su imali osigurane dodatne kvalifikacije, a izravan plasman donijela im je pobjeda protiv Crne Gore u pretposljednjem kolu. U ožujku su odigrali dvije prijateljske utakmice, a poraz kod Rusije, koja od početka rata u Ukrajini ne igra natjecateljske utakmice, od 4:0 bio je težak udarac za Piksijevu ekipu.

Pobjeda protiv Cipra od 1:0 nije nikog impresionirala, a dvije nadolazeće pripremne utakmice uvelike će determinirati raspoloženje u susjednoj državi uoči početka turnira. Ni protiv Austrije, ni protiv Švedske, Srbija neće biti favorit i uspije li izaći kao pobjednik, Englezima u prvom kolu skupine C neće biti nimalo lako.

Što su rekli

Dragan Stojković, izbornik Srbije: “Austrija je izuzetno kvalitetna i kompaktna ekipa. To su pokazali u kvalifikacijama, ali i prijateljskim utakmicama koje su rješavali u svoju korist. Zato smo ih i izabrali. Utakmica protiv ovakvog protivnika odličan je test prije početka Europskog prvenstva. Osim što su kvalitetna momčad, posjeduju i iznimnu individualnu kvalitetu. Očekujem tešku i zahtjevnu utakmicu.

Mjesto, vrijeme, sudac

Beč, Ernst Happel Stadion, 20:45

Sudac: Antonio Nobre (Portugal)

Zadnji susret

Austrija i Srbija su se od 2008. do danas sastale četiri puta. Svi susreti odigrani su u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Orlovi su slavili tri puta, a Austrijanci jednom. Bilo je to u posljednjem dvoboju koji je odigran u listopadu 2010. godine. U uzbudljivoj utakmici punoj preokreta, na Ernst Happelu, završilo je 3:2.

Prognoza

Austrija je favorit, ali Srbija neosporno posjeduje veću individualnu kvalitetu. Austrijanci žele nastavi pobjednički niz, a Orlovi si ne smiju dozvoliti poraz i zato je remi realan ishod.

FOTO: EPA/ZSOLT CZEGLEDI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!